Ik heb op deze kerstdag geen typisch kerstrecept. Dat zou toch een beetje aan de late kant zijn.

Zalige kerst en goed uiteinde

Om in de sfeer te blijven heb ik wel een recept van zálige gehaktballetjes. Een recept wat bovendien zeer geschikt is voor een feestje. Wat denk je van de borrelplank met oud en nieuw bijvoorbeeld?

Met dit laatste recept van dit jaar wens ik je dan ook een zalige kerst en hele fijne dagen. Geniet van alle mooie dingen en lieve mensen om je heen!

Favorieten

M’n moeder is de dag voor kerst jarig. Dan komen er altijd gehaktballetjes op tafel. Naast haar tomatensoep staat oma binnen de familie namelijk bekend om haar appeltaart en haar gehaktballetjes.

De appeltaart en gehaktballetjes mogen dus niet ontbreken op een feestje. Alle kleinkinderen zijn er dol op. En de rest van de familie ook.

Zelf eet ik er niet meer van mee. Er zitten ingrediënten in die ik niet meer gebruik. Tomatenketchup, gemberbolletjes, gembersiroop en zoete ketjapsaus. Die ingrediënten zijn wel bepalend voor de smaak. Een smaak die intens hartig en zoet tegelijk is.

Op zoek naar hét recept

Dit jaar hielp ik m’n moeder mee met de voorbereidingen voor haar verjaardag. Ze vroeg me om ‘keto’-gehaktballetjes te maken. Ofwel gehaktballetjes die passen binnen onze leefstijl. En dus binnen de vet gezonde en koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0.

Ik besloot m’n moeder’s recept er eens bij te zoeken. Om te kijken of ik er een keto-variant van kon maken. Het recept zoeken was de eerste uitdaging. Er lagen drie mappen met recepten. Zowel keto als niet-keto. Ooit zat er systeem in. Wat dat was is inmiddels niet meer zo duidelijk. Nu zit alles zo’n beetje door elkaar. We bladerden door de mappen, maar konden het niet vinden.

Ik belde David. Voordat ik deze website had, typte ik al onze favoriete recepten netjes in. Geprinte versies zitten in mappen. Originelen bewaren we uiteraard ook digitaal. In onze eigen recepten-database. Met door David gemaakte interface met zoekfunctie. Een stuk efficienter dan bladeren door drie mappen. Hij zocht op gehakt en nam de lijst met ons door. Alles wat maar een beetje op een gehaktbal leek, noemde hij op. Bij de ‘gehaktstaafjes aan stokjes – recept van oma’ was het raak.

Oud wordt nieuw

Een digitale versie van het recept werd uitgewisseld. Daarmee ging ik aan de slag.

Ei en paneermeel liet ik weg. Na jaren experimenteren weet ik dat beide geen vereisten zijn voor een perfecte gehaktbal. Eieren doe ik er soms nog wel in, maar ik was nu bang dat het geheel te vochtig of plakkerig zou worden.

De gemberbolletjes verving ik door verse gember en de gembersiroop door eigengemaakte yaconsiroop. Je kunt er ook ruwe honing voor gebruiken.

Ketjap verving ik door Coconut Aminos. Het is een gefermenteerde saus van kokosbloesemsuiker. De saus staat algemeen bekend als gezond en is qua smaak een goede vervanger voor (zoete) ketjap. Helaas wel prijzig. Een alternatief is om er een glutenvrije gefermenteerde sojasaus zoals tamari voor te gebruiken. Ook heel gezond en veel goedkoper. Ik gebruik ze vaak samen.

Ook voor de tomatenketchup gebruikte ik een gezonde variant. In ons geval zelfgemaakt en zó lekker. Maar een meukvrije tomatenketchup kun je tegenwoordig ook in veel supermarkten vinden.

Als extraatje deed ik er nog stukjes paprika in.

Voor oud en nieuw

Zo kregen deze balletjes een nieuw jasje. En wat voor één.

Ik had de balltetjes lang niet op maar de herinneringen kwamen meteen terug. Een intense umani-smaak gecombineerd met ‘sticky sweet’. Ofwel, hartig g gecombineerd met plakkerig zoet. Echt waar, ze zijn zó ontzettend lekker…

Voor mij komen de nieuwe balletjes qua smaakbeleving heel dicht bij de oude. Het was dan ook absoluut een geslaagd project. Een nieuwe topper voor op een feestje of een borrel.

Fijne jaarwisseling!

Oma’s zalige gehaktballetjes

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Gehaktballetjes:
  • 500 g gehakt, h-o-h

  • 4 tenen knoflook

  • stuk gember, circa 1 – 1,5 cm

  • 2 uien, heel fijn gesneden

  • 1 rode paprika, heel fijn gesneden

  • 2 el yaconsiroop (of vervange door ruwe honing – van de imker)

  • 1,5 el sambal

  • 1,5 el meukvrije tomatenketchup

  • 1 el speklapjeskruiden – zonder zout (koriander, peper, gember, kurkuma, foelie, karwijzaad, kardemom, komijn, piment, chillies, kruidnagel, venkelzaad, ui en fenegriek)

  • 1 1/2 tl Keltisch zeezout (laat weg indien er zout in de speklapjeskruiden zit!!)

  • 2 el coconut aminos (of vervang door glutenvrije, gefermenteerde sojasaus zoals tamari)

  • Om te bakken:
  • kokosvet

Stappen

  • Meng alle ingrediënten van de gehaktballetjes door elkaar.
  • Maak er balletjes van.
  • Smelt kokosvet in een braadpan en bak de balletjes mooi goudbruin en gaar.
  • Smakelijk!!

Notities

  • RMR2.0: Yacons en ook yaconsiroop staan niet op de gekleurde lijsten van de Real Meal Revolutie2.0. Yacon is zeker een groentensoort die op de groene lijst behoort. Dit geldt wat mij betreft niet voor de yaconsiroop. Er wordt wel gezegd dat zelfs de siroop geen negatieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegel, maar ik heb geen wetenschappelijke informatie gevonden die dit onderbouwt. Mijn advies zou zijn om het met mate te gebruiken. Zoals rauwe honing en pure ahornsiroop op de lichtrode lijst.
  • RMR2.0 fasen: Dit recept is geschikt voor fase 1 en 4. Gebruik yaconsiroop met mate en alleen wanneer het je eigen gezondheids- en gewichtsdoelen niet schaadt. Zoals andere producten van de lichtrode lijst.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.