Na een blog met de pastinaak in een glanzende hoofdrol kon een recept met daarin deze supergezonde groente eigenlijk niet achter blijven. Want ik kan me voorstellen dat iedereen nu graag met pastinaak aan de slag wil 😉

Bij deze dus een recept van een heerlijk soepje. Zo’n hartverwarmende soep met gepureerde pastinaak en wortel als basis. Gevuld met achtergehouden knapperige groenten. Heel simpel. Heerlijk aards van smaak.

Hartverwarmend soepje in mei

En ook al is het mei; zo’n soepje gaat er hier nog net zo in als tijdens hartje winter. En daarbij… het is nu mei, maar het weer lijkt wel van maart. De dag nadat we de soep aten, was het ‘s ochtends nog aan het sneeuwen. En nog flink ook… Van mij mag de warmte nu wel voort komen!

Pastinaaksoep met wortel en harissa

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui (circa 160 g)

  • 275 g wortel

  • 450 g pastinaak

  • kokosvet

  • 1/4 – 1/2 el harissa, naar smaak

  • 1/2 liter kippen(botten)bouillon

  • verse of gedroogde groene kruiden (ik gebruikte peterselie, bieslook, bonenkruid, maggikruid, tijm)

  • Keltisch zeezout en verse peper

  • Om te serveren:
  • verse kruiden

Stappen

  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de wortel en pastinaak in stukjes.
  • Smelt ruim kokosvet in een soeppan. Smoor hierin de knoflook met de ui. Voeg daarna de stukjes wortel toe. Ook ‘hardere’ kruiden die goed tegen hitte kunnen, kun je nu toevoegen (zoals bonenkruid, maggikruid en tijm). Roerbak dit alles nog een paar minuten.

    Schep dan de helft van het ui-wortelmengsel uit de pan.
  • Doe de blokjes pastinaak, samen met wat extra kokosvet en de harissa bij de overgebleven groenten in de soeppan. Roerbak dit zo’n 5 minuten.
  • Voeg nu de kippen(botten)bouillon toe en breng dit aan de kook. Laat zachtjes koken tot de pastinaak gaar is.
  • Pureer nu de soep met een staafmixer. Voeg de rest van de verse groene kruiden (zoals peterselie en bieslook) toe en de achtergehouden groenten (uit stap 2). Voeg eventueel extra water toe om de soep op de gewenste dikte te krijgen. Breng de soep op smaak met Keltisch zeezout en verse peper en eventueel extra harissa en/of groene kruiden.

    Serveer met wat groene kruiden. Smakelijk!

Notities

  • Voor circa 1 1/2 liter soep.
  • RMR2.0: Pastinaak en wortel staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst A. Tijdens fase 3 (optimale vetverbranding) zijn de hoeveelheden van de voedingsmiddelen op deze lijst zeer beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Dit recept is geschikt voor fase 1, 2 en 4. De hoeveelheden pastinaak en wortel (oranje lijst A) in deze soep passen niet bij fase 3. Kies in deze fase voor één van de soepen op mijn blog die wel bij fase 3 passen.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.