Dit is misschien niet het eerste recept waar je aan denkt bij een koolhydraatarme soep. Toch is dit een hele gezonde soep die heel goed past bij mijn koolhydraatarme (zelfs ketogene) leefstijl en dus ook bij mijn website Keto en zo. In deze soep zitten géén snelle, sterk bewerkte koolhydraten. In tegendeel, dit zijn koolhydraten van de gezonde soort!

Deze soep past bij dan ook bij de inleer– en onderhoudsfases (respectievelijk fase 1 en fase 4) van de Real Meal Revolutie 2.0 en zelfs bij de herstelfase (fase 2). Dat is fase waarin alle aandacht gaat naar gezondheid. Je werkt dan aan herstel van met name je darmgezondheid en hormonale balans. Als basis om je algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren en in veel gevallen volledig te herstellen.

Misschien nu even niet

De soep past alleen niet bij transformatiefase 3. Dan ga je namelijk tijdelijk (!) ook deze gezonde koolhydraten sterk beperken. Tijdens de transformatiefase ga je je namelijk helemaal richten op optimale vetverbranding.

Als je je aan de richtlijnen van de Real Meal Revolutie 2.0 houdt en stap 1 en 2 hebt doorlopen, zul je tijdens de transformatiefase vrijwel zeker in ketose komen. Je gaat dan niet alleen je opgeslagen vetten verbranden, maar ook zelf ketonen produceren. Dit is waar de echt magie om de hoek komt.

Ketonen zijn namelijk súpergezond en je krijgt er heel veel energie van. Letterlijk, want ze geven méér energie en minder afvalstoffen dan bij het verbranden van koolhydraten of vetten. Bovendien zijn ze ontstekingsremmend in plaats van ontstekingsbevorderend (zoals dat wel het geval is voor koolhydraten uit bewerkte producten). En dat is nog maar het topje van de ijsberg 😉 Ketonen zijn en doen echt nog zoveel meer!

Wanneer je dan je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt, ga je door naar de onderhoudsfase. Dat is fase 4. Je gaat dan zelf ondervinden welke gezonde koolhydraten je weer kunt introduceren (en in welke mate) met behoud van je behaalde doelen. Bijvoorbeeld met deze overheerlijke soep!

Bewaren voor later

Het kan dus zeker zijn dat deze soep voor nú voor jou teveel koolhydraten bevat. Maar als het recept je aanspreekt, bewaar het dan gewoon. Voor later. Wanneer het wel weer bij je past. En maak desnoods nu alvast pompoenpuree als je, net als ik, (grote) pompoenen hebt gekregen. Daarmee kun je dan later makkelijk deze soep maken.

Flexibel

Dat latere moment, waarop je af en toe weer eens wat meer koolhydraten kunt gebruiken, komt er als het goed is voor iedereen. Dus ook voor jou.

Bij de Real Meal Revolutie2.0 is dat zoals hierboven genoemd, de onderhoudsfase. De fase waarin je van gezonde voeding met pure ingrediënten, minder koolhydraten en meer (maar wel gezonde) vetten je leefstijl maakt. Nadat je gewerkt hebt aan je gezondheids- en/of gewichtsdoelen.

Vanaf dan is het juist goed om af te wisselen tussen periodes met weinig koolhydraten waarin je veel vetten verbrandt en je glucosevoorraad zo laag is dat je in ketose komt en periodes waarin je meer koolhydraten (dus suikers) verbrandt. Dat maakt je metabolisch flexibel en dat is heel gezond.

Met de juiste koolhydraten en leefstijl toch in ketose

Wanneer je zo’n onderhouds-manier-van-eten combineert met een gezonde leefstijl kun je ook dan de voordelen van ketonen blijven houden. Zelfs dagelijks. Oók als je tijdelijk wat meer van die gezonde koolhydraten verbrandt. Dan zorg je er namelijk voor dat je suikervoorraad zo laag blijft of snel weer wordt, dat je lever het signaal blijft geven om ketonen te blijven produceren.

Denk bijvoorbeeld aan vasten en sporten als leefstijlcomponenten die je helpen om snel(ler) in ketose te komen. Maar vergeet ook niet dat er vele andere dingen invloed op hebben, zoals voldoende diepe slaap, ontspanning, dankbaarheid, voldoende daglicht en zon en buitenzijn in de natuur. Om maar eens wat dingen te noemen.

Vezels en resistent zetmeel: voeding voor je darmbacteriën

Door de enorme aandacht voor koolhydraatarm eten en ketose zijn er veel mensen die een beetje bang geworden zijn voor koolhydraten. Ik heb daar in het begin ook wel wat last van gehad. Inmiddels gelukkig niet meer. Dat komt ook doordat ik nu meer kennis heb.

Ik weet nu dat koolhydraten in groenten hele gezonde koolhydraten zijn. Ze hebben een heel andere uitwerking op je lichaam dan de koolhydraten uit bewerkte voeding. De vezels in de groenten en het vet in je maaltijd zorgen ervoor dat je bloedsuiker heel geleidelijk stijgt en later weer geleidelijk daalt.

Het zetmeel in de groenten kan juíst een positieve uitwerking hebben op je insuline- en bloedsuikerspiegel. Dat is bijvoorbeeld het beval bij resistent zetmeel. Die laat je bloedsuiker niet stijgen, omdat het onverteerd door gaat naar de dikke darm. En daar vormt het net als vezels, gezonde voeding voor je goede darmbacteriën. In de vorm van vetzuren die heel veel lijken op ketonen. Ketonen voor de darmen dus eigenlijk. Heel belangrijk!

Daarnaast maakt de flexibiliteit het ook veel makkelijker om deze gezonde manier van eten op de lange termijn vol te houden. Je hebt dan immers veel meer keuze.

Wil je hier meer over lezen, kijk dan eens bij mijn eerdere blog over hoe (o.a.) aardappels zeker hun plekje in een gezonde koolhydraatarme leefstijl verdienen: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl.

Met pompoenpuree

En dan nu het recept van deze overheerlijke pindasoep waarmee ik thuis hoge ogen gooide. Ik maakte die dus van pompoenpuree. Zelfgemaakt. Van pompoenen die te groot waren om in één keer te kunnen gebruiken.

Je kunt er uiteraard ook verse pompoen voor gebruiken. Die zijn er nu weer volop. Wat van die grote pompoen over is, kan altijd nog in de pot!

Pinda-pompoensoep met rode linzen

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de soepbasis:
  • 150 g linzen

  • 300 g pompoenpuree (of vervang door circa 300 g pompoen met schil; schoongemaakt gewogen)

  • 250 ml kippenbottenbouillon met kip

  • 175 g pindakaas 100% (= pindakaas zonder meuk)

  • 200 ml romige kokosmelk

  • 1 takje maggikruid; fijngehakt

  • 1 el tamari sojasaus en/of coconut aminos (ik gebruikte beide)

  • 1 1/2 tl Keltisch zeezout; of naar smaak

  • Kruiden: (of vervang door 3 1/2 el satékruiden)
  • 2 tl rode curry kruiden

  • 1 tl elk van komijn en koriander, mosterdpoeder, uipoeder en paprikapoeder

  • 1/2 tl elk van laos, kurkuma, gerookte paprika, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder, gedroogde selderij

  • Voor de groentenvulling:
  • 3 tenen knoflook

  • flink stuk verse gember (circa 20 g)

  • 2 rode uien + 1 witte ui

  • circa 1300 g soepgroenten (schoongemaakt gewogen; ik gebruikte: wortels, pastinaak, knolselderij, witte kool, paprika, prei, chayote, yacon)

  • kokosvet, om te bakken

  • verse peper en zeezout

  • Optioneel, om te serveren:
  • zelfgeroosterde pinda’s met satékruiden

  • taugé

  • gekookte eieren

Stappen

  • Linzen weken en pompoenpureer maken:
  • Week de linzen; liefst een halve of hele dag. Giet het weekwater af en zet er nieuw water op. De linzen moeten onder staan. Kook de linzen tot ze gaar zijn. Ga ondertussen verder met de rest van de stappen.
  • Ik gebruikte zelfgemaakte pompoenpuree die ik in potten heb ingemaakt. Bij gebruik van verse pompoen: verwijder draden en pitten en snijd de pompoen met schil in blokjes. Voeg een klein beetje water toe en breng ze aan de kook. Roer af en toe om. Laat de pompoen gaar koken.
  • Groentenvulling maken:
  • Maak de knoflook en gember schoon en hak deze fijn. Maak de uien schoon en snipper deze.
  • Maak de rest van de groenten schoon en snijd ze in stukjes.
  • Verhit wat kokosvet in een grote pan en fruit hierin de uien met de knoflook en gember. Voeg dan steeds één soort groenten toe en roerbak die een paar minuten mee. Begin met de hardste soort. Blijf zo doorgaan tot je alle groenten hebt geroerbakt.
  • Breng op smaak met wat verse peper en zeezout.
  • Soep afmaken:
  • Pureer de gare linzen samen met de gare pompoen(puree). Voeg de kippenbouillon met kip, de pindakaas, kokosmelk, maggikruid en tamari sojasaus en/of coconut aminos toe. Laat op temperatuur komen.
  • Voeg de groenten en de kruiden toe. Proef dan de soep en voeg Keltisch zeezout naar smaak toe. Breng de soep eventueel verder op smaak met peper, zout en/of kruiden.
  • Serveer eventueel met geroosterde pinda’s, taugé en/of gekookte eieren. Smakelijk!

Notities

  • Voor ongeveer 2 1/2 tot 3 liter soep. Ik maakte een dubbele hoeveelheid. Die zie je op de foto’s. Het recept is aangepast voor de helft.
  • Samenstelling van de rode currykruiden: koriander, kurkuma, venkel, zout, chili, komijn, fenegriek, komijn.
  • RMR2.0: Pinda’s (ook uit de pindakaas) en linzen staan als peulvruchten op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten op deze lijst past niet bij fase 3. Pompoen, wortel, pastinaak en knolselderij staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is heel beperkt tijdens fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.