Laatst kreeg ik een stuk varkensvlees. Een stuk procureur om precies te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik moest zelfs googlen om te zien wat voor soort vlees het was. Het blijkt van de schouder van het varken te komen. Het is heel geschikt om langzaam te laten garen. Het vlees is doorregen met vet en geeft daarom een mals resultaat. Je kunt het vergelijken met draadjesvlees, maar dan van het varken. Om die reden wordt het ook gebruikt voor ‘Pulled pork’, wat letterlijk ‘uit elkaar getrokken varkensvlees’ betekent. Na het garen kun je het namelijk makkelijk met twee vorken uit elkaar trekken.
Kamado, oven of in een oude slaapzak
Procureur is populair voor op de BBQ. In een kamado wel te verstaan; ofwel zo’n gesloten BBQ. Nu ben ik geen BBQ-er. Dat laat ik graag aan anderen over. Dat viel dus af. Maar je kunt een stuk procureur ook in de oven klaarmaken. Dat heb ik overwogen, maar ik besloot het toch op m’n eigen manier te doen. Aangezien het ook wel gebruikt wordt als stoofvlees, besloot ik het met m’n oude-slaapzak-methode te doen. Eerst het vlees aanbraden en daarna met vocht en smaakmakers goed geïsoleerd wegzetten. Waar het vlees dan langzaam gaar kan worden.
Experiment
Normaal gesproken snijd ik m’n stoofvlees in kleine stukjes. Bovendien vul ik dan het vocht aan tot het vlees net onder staat. Beide zorgen ervoor dat het vlees sneller gaar wordt. Deze keer wilde ik het vlees na afloop uit elkaar trekken, dus liet ik het vlees aan één stuk. Bovendien wilde ik een dikke saus overhouden, dus heb ik maar een klein beetje water toegevoegd aan het braadsap. Het vlees lag dus maar voor de helft in het vocht.
Het was dus een beetje afwachten hoe dit experiment zou verlopen. Aangezien ik de pulled pork niet meteen nodig had, had ik er wel ruim de tijd voor. In totaal heeft het twee en een halve dag in de slaapzak gestaan. Drie of vier keer heb ik het opnieuw opgewarmd en het vlees omgedraaid, zodat de andere helft daarna weer in het vocht lag. Tussendoor ging het weer terug in de slaapzak.
Smaakvol en mals
Het resultaat was een overheerlijk geurende en smaakvolle saus die ik op het vuur nog heb laten indikken. De procureur zelf was helemaal gaar, nog mooi roze van binnen en de plukjes vlees waren heerlijk mals.
De pulled pork gebruikte ik om ‘Mexicaanse tortilla’s met pulled pork, paprika en avocado’ mee te maken. Dat was samen héél erg lekker. Vonden ook onze pubers; dus dan is het helemaal geslaagd. Dat recept komt een volgende keer.
Pulled pork
Ingrediënten
750 g procureur
- Voor de rub (kruiden om in het vlees te wrijven):
2 tl elk van gerookte paprika en gedroogde oregano
1 tl elk van komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad, uipoeder en knoflookpoeder
1 1/2 tl Keltisch zeezout
- Verder:
4 tenen knoflook
stukje verse gember
2 rode en 2 witte uien
kokosvet of spekvet
4 tomaten
1/2 – 1 tl harissa, naar smaak
Kruiden; liefst vers (ik gebruikte rozemarijn, tijm, oregano, salie en laurier)
2 tl azijn
1 tl coconut aminos, of glutenvrije, koolhydraatarme sojasaus (tamari)
125 ml warm water
Stappen
- Laat de procureur op kamertemperatuur komen.
- Meng de ingrediënten van de rub. Smeer het varkensvlees rondom in met dit kruidenmengsel. Bewaar de kruiden/specerijen die van het vlees vallen.
- Maak nu de knoflook, gember en de groenten schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de uien en tomaten in wat grovere stukken.
- Verhit het kokos- of spekvet in een gietijzeren braadpan. Bak dan het vlees rondom bruin. Zet het niet te hard, om te voorkomen dat de kruiden verbranden. Haal het vlees wanneer het bruin is tijdelijk uit de pan.
- Doe eventueel wat extra vet in de pan. Smoor hierin de uien, samen met de knoflook en verse gember. Voeg dan de tomaten toe en laat ook deze even meesmoren.
- Leg het vlees terug in de pan samen met kruiden en specerijen van de rub die van het vlees gevallen waren. Doe de verse kruiden, de azijn, de coconut aminos en het warme water bij het stoofvocht.
- Breng het vlees aan de sudder. Laat het vlees nu zachtjes sudderen tot het gaar is. Draai het vlees wel af en toe om.
Je kunt het vlees ook in de oven gaar laten worden.
Of zet het, zoals ik deed, goed geïsoleerd weg in een oude slaapzak of dekbed, of een hooikist. Breng dan het vlees na een halve dag opnieuw aan de sudder, draai het vlees om en zet het dan weer weg. Ga door tot het vlees gaar is. Je kunt het dan eenvoudig met twee vorken uit elkaar trekken. - Leg het vlees op een snijplank of bord.
- Trek het met twee vorken in stukjes.
- Vis de takjes van de verse kruiden uit het braadvocht. Breng dan deze saus in de pan zonder deksel aan de kook. Laat het koken tot het voldoende ingedikt is. Roer af en toe om te voorkomen dat het aankoekt.
- Eventueel kun je de stukjes vlees nog even opbakken voor een lekker korstje. Serveer het vlees met de saus.
Notities
- Tip: kijk op de verpakking of vraag je slager om informatie over gaarmethodes en gaartijden. Het is heel erg afhankelijk van de grootte van je stuk varkensvlees hoe lang het duurt voordat het gaar is.
- Tip: wil je op het eind de takjes van de kruiden niet uit de saus moeten vissen, gebruik dan een kruidenbuiltje of bind ze vast met wat keukentouw. In het laatste geval zullen de blaadjes en takjes nog wel in je saus komen, want die laten los wanneer ze gaar zijn.
- Ik maakte hiermee: Mexicaanse tortillas met pulled pork.
- RMR2.0: Alle ingrediënten van dit recept staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.