Gisteren hebben we de laatste tuinbonen geplukt en de planten weggehaald. Of liever gezegd, bij de grond afgeknipt. De wortels mogen in de grond afsterven. Op de wortels zitten namelijk kleine witte bolletjes. Die bevatten stikstof en door deze in de grond af te laten sterven, komt de stikstof weer terug op de plaats waar de plant deze heeft opgenomen.

Toppen

Een tijdje geleden, toen de tuinboonplanten groot genoeg waren, vroeg m’n moeder of ik de toppen uit de tuinbonen wilde halen. Dat doet ze elk jaar wanneer de planten groot genoeg zijn. Het zorgt ervoor dat er daarna meer energie naar de groei van de tuinbonen zelf gaat in plaats van dat de plant maar blijft groeien.

Ook wordt er gezegd dat het kan helpen om luizen tegen te gaan. Of het echt helpt weet ik niet, maar tuinbonen zijn wel gevoelig voor luis. Soms kunnen planten helemaal onder komen zitten. Dus alles wat kan helpen is mee genomen.

Alles wordt gebruikt…

Eén van de mooie aspecten van zelf tuinieren is dat je alles zelf kunt gebruiken. Van heel veel planten kun je ook gewoon het blad of zelfs de hele plant gebruiken. Bij ons gaat niets verloren en dat geldt waarschijnlijk voor alle mensen die een moestuin hebben.

De groenten eten we zelf, het groenafval gaat naar de kippen en wat de kippen niet lusten dat wordt gecomposteerd en komt weer terug in de tuin. Dat, in combinatie met wisselteelt en (in ons geval) bemesting met oude stalmest, zorgt ervoor dat de grond voedzaam blijft. Dat helpt om ziektes en plagen tegen te gaan en zorgt er ook voor dat de groentes die gekweekt worden voedzaam zijn en volop vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen bevatten.

Verschraling en verarming van de bodem is één van de problemen van de huidige landbouw en een reden dat (met name niet-biologisch geteelde) gewassen niet meer de voedingsstoffen bevatten die ze van nature zouden moeten bevatten. Een ander groot voordeel dus van zelf tuinieren, of van het kopen van biologische groenten. Want ook binnen de biologische landbouw is er veel aandacht voor de bodemkwaliteit.

Zelfs de topjes

Maar goed, ik had het over ‘alles gebruiken’. Toen ik op internet zocht op het ‘toppen van tuinboonplanten’ zag ik onder andere informatie dat deze topjes ook eetbaar zijn. Op zich verbaast me dat niets. Maar het is natuurlijk wel afwachten hoe het smaakt.

Nu ben ik niet te beroerd om dingen uit te proberen. Als ik weet dat iets gezond is, dan ben ik al om. Ik nam ze dus mee naar huis en maakte er een roerbak van, samen met o.a. blaadjes van de rode melde, wat paprika en niet te vergeten: halloumi. De topjes smaakten heerlijk mals. Als je zelf een moestuin hebt, dan kun je dit recept ook eens proberen. Voor dit jaar zal het wel te laat zijn, maar misschien denk je er dan volgend jaar aan.

Heb je geen tuinboontopjes, vervang ze dan door tuinbonen. Vers of uit de vriezer. Kook ze dan voor tot ze beetgaar zijn en voeg ze op het laatst toe. Smakelijk!

Niet dubbel doppen; gewoon goed kauwen

Als laatste nog een tip. Het is tegenwoordig heel hip om tuinbonen dubbel te doppen. Mijn advies: niet meedoen met deze hype! Het klopt dat het binnenste boontje heel erg mals is, maar het velletje erom heen bevat juist heel veel vezels. Supergezond dus. De vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten veel langzamer verteerd worden. De energie wordt dan veel langzamer afgegeven. Het zorgt niet alleen dat je langer energie hebt, maar ook dat je bloedsuikerspiegel veel stabieler blijft. Veel gezonder dus. En de onverteerbare vezels die erin zitten, zijn weer goed voor onze goede darmbacteriën.

Lekker van genieten dus, van dat extra velletje. Gewoon goed kauwen, dat is ook nog eens heel goed voor je spijsvertering. En je haalt dan veel meer voedingsstoffen uit je gezonde tuinboontjes!

Roerbak van rode melde en tuinboon(topjes) met halloumi

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • verse knoflook

  • ui

  • gele paprika

  • rode melde (of vervang door spinazie)

  • topjes van de tuinboonplant, of vervang door beetgare tuinbonen

  • kokosvet, om te bakken

  • verse peper en Himalayazout

  • halloumi (een kaas om te grillen)

Stappen

  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snijd de paprika in stukjes. snijd de blaadjes van de rode melde eventueel in grove repen.
  • Smelt kokosvet in een pan en smoor hierin de ui met de knoflook. Roerbak dan de paprika mee tot ze bijna beetgaar zijn.
  • Roerbak op het laatst de rode melde en de topjes van de tuinboonplant mee.
  • Breng op smaak met verse peper en Himalayazout.
  • Snijd de halloumi in blokjes en bak deze een paar minuten in wat kokosvet tot ze aan alle kanten mooi goudbruin zijn.
  • Serveer de roerbak met de halloumi. Smakelijk!

Notities

  • RMR2.0: Halloumi staat (als zachte volle zuivel) op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik hiervan is tijdens fase 3 zeer beperkt. Gebruik tijdens die fase maximaal 60 ml (= 4 el) volle zachte zuivel per dag. Dit is ongeveer 60 gram.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is zonder beperkingen geschikt voor fasen 1, 2 en 4 Met de beperking en/of aanpassing zoals hieronder beschreven is het ook geschikt voor fase 3.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Het recept is met beperking geschikt voor fase 3. Gebruik dan maximaal 60 gram halloumi en geen andere producten van de oranje lijst A op dezelfde dag. Als alternatief kun je de halloumi weglaten of vervangen door wat blokjes harde kaas. Die staat op de groene lijst en is geschikt voor alle fases. Dan is het recept zonder beperkingen geschikt voor fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.