Afgelopen week heb ik een Nederlandstalige podcast beluisterd die ging over ons darmmicrobioom. Ook wel onze darmflora genoemd.

Goed volk?

Met het microbioom worden de micro-organismen bedoeld die in grote aantallen in onze darmen voorkomen. Hele kleine beestjes dus. Zoals bacteriën, schimmels en gisten. Overigens zitten die niet alleen in je darmen, maar ook op je huid, in je mond, je neus etc. De samenstelling van dit microbioom is heel belangrijk voor ons. Want er zijn goede en slechte bacteriën. En hetzelfde geldt voor schimmels en gisten.

Niet voor niets wordt je weerstand voor zo’n 80% bepaald in je darmen. En wist je dat we wel 10 keer zoveel van deze niet-menselijke cellen ‘meedragen’ dan menselijke? Bijna niet voor te stellen. Onze leefstijl heeft heel veel invloed op de samenstelling ervan. Er valt dus heel wat te winnen of te verliezen.

Lief zijn voor ‘de beestjes’ in je lijf

In de podcast waar ik naar luisterde is immunoloog Eric Claassen aan het woord. Dat is een gespecialiseerde internist die onderzoek doet naar het immuunsysteem en mensen helpt die daar problemen mee hebben.

Ook hij zegt dat we goed moeten zorgen voor de beestjes in onze darmen. Onder andere door groenten te eten die veel vezels bevatten. Prebiotische vezels. Dat zijn vezels die onverteerd naar de dikke darm gaan. Daar weten de darmbacteriën er wel raad mee. Ze breken ze af en voeden zich ermee. Dit in tegenstelling tot de slechte bacteriën. Die voeden zich vooral met suikers. Zo krijg je een gunstiger balans tussen goede en slechte bacteriën. Goed dus voor je darmgezondheid én voor je weerstand.

Groene energie

Een interessant detail is dat de bacteriën de vezels omzetten naar energie. Ze maken er acetaat, propionaat en butyraat van. Het zijn korteketenvetzuren die via de darm in je lichaam verbrand worden. Op deze manier dragen ze bij aan je energievoorziening. Ze kunnen dat ook nog eens heel efficient. Prebiotische vezels zijn als het ware groene energie voor je lijf.

Die korteketenvetzuren lijken overigens heel veel op de ketonen die we produceren als we in ketose zijn. Misschien dat ze daarom zo gezond zijn?

Eet witlof

Op de vraag wat we dan het beste kunnen eten, antwoordt Eric: “Eet witlof, eet witlof, eet witlof”. Nou denk ik niet dat hij bedoelt dat je elke dag witlof moet eten, want variatie (in kleur en soort) is ook heel belangrijk. Maar witlof is wel een groente waar veel prebiotische vezels in zitten. Naast bijvoorbeeld knoflook, ui, prei en schorseneren. Of yacon. Deze laatste is minder bekend, maar is een echte prebiotische kanjer.

Simpel, gezond én lekker

Wij eten altijd al veel prebiotische groenten. Zo eten we bijna dagelijks knoflook, ui en prei. Naast nog heel veel andere groenten. En tegenwoordig ook vaak yacon. Toch kon ik het de dag na de podcast niet laten om witlof mee te nemen.

Ik heb de witlof geroerbakt met ui en knoflook en het halve blikje tonijn dat ik nog open had. Daar heb ik een groenten-roerei van gemaakt. Misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar het was echt heel lekker.

Een aanrader dus als jij ook goed voor de beestjes in je darmen wilt zorgen. Of als je gewoon een makkelijke, goedkope en vooral overheerlijke lunch wilt. Dan krijg je de gezondheidsvoordelen er gewoon gratis en voor niks bij. Tel uit je winst.

Roerei met witlof en tonijn

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook

  • 1/2 ui

  • 1 stronk witlof

  • 1/2 blikje tonijn op olijfolie, MSC keurmerk

  • kokosvet (om te bakken)

  • verse peper en Himalazout

  • 2-3 eieren

  • gedroogde basilicum en peterselie

  • roomboter

  • kiemgroenten

Stappen

  • Maak knoflook, ui en witlof schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de witlof in stukjes.
  • Fruit de ui met knoflook in wat kokosvet.
  • Voeg dan de witlofstukjes toe laat deze even mee fruiten.
  • Voeg de tonijn met de olijfolie toe en laat even mee bakken.
  • Klop ondertussen de eieren los met peper en zout.
  • Giet de eiermengsel over de groenten en bak het al omscheppend kort mee. Niet te lang, want anders wordt het roerei te droog.

    Eventueel kun je tussendoor even de pan van het vuur halen om het roerei lekker mals te houden en daarna weer terug. De pan koel dan net voldoende af om het ei niet direct uit te drogen. Deze tip hoorde ik eens van een chefkok en het werkt echt.
  • Roer er de basilicum en peterselie door en serveer met een klont roomboter en wat kiemgroenten. Smakelijk!

Notities

  • Dit gerecht combineert heel veel gezonde ingrediënten. Je krijgt de prebiotische vezels van de witlof, de gezonde (omega 3) vetten van de tonijn en de vele vitamines en mineralen uit de eieren en de kiemgroenten. Om maar wat te noemen. Een toplunch dus!
  • RMR2.0: Deze lunch is niet alleen heel gezond, maar bevat ook alleen maar ingrediënten van de groene lijst van de Real Meal Revolutie.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.