Afgelopen tijd heb ik allerlei feestelijke lekkernijen op m’n blog gedeeld. Recepten van gebak en andere lekkere dingen die we tijdens onze uitgebreide Paasbrunch aten. Maar het kan natuurlijk niet altijd feest zijn. Daarom is het nu weer tijd om met beide voeten op de grond te staan. En hoe kun je dat beter doen met zo’n aardse vrucht als een aardpeer?

Vergeten culinair hoogstandje

Aardpeer is een vergeten groentensoort die gelukkig weer uit z’n ‘verdomhoekje’ is gehaald. Heel terecht ook, vind ik. Aardperen zijn namelijk erg gezond. En ook nog eens heel lekker. Aardperen worden geprezen om hun subtiele, wat nootachtige smaak. Gekookt, gebakken of gestoofd wordt de smaak vergeleken met schorseneer en artisjok. De Engelse naam is dan ook ‘Jerusalem artichoke’.

Tegen verstopping

Aardpeer bevat heel veel onverteerbare vezels en is daardoor een geweldige prebiotica. Heel gezond voor je darmen dus, maar ook een beetje tricky. Als je ze niet echt gewend bent, kunnen ze wel voor gasvorming zorgen. En het kan zijn dat je ineens heel goed naar het toilet kan. Of er ineens snel naar toe moet. Het is maar dat je het weet. Een gewaarschuwd mens…

Het is vooral een kwestie van opbouwen en je darmen rustig laten wennen. Je darmflora zal zich erop aanpassen. Je krijgt dan meer van de goede bacteriën die deze vezels als voeding gebruiken. En dat laat letterlijk minder ruimte over voor slechte bacteriën. Een goede manier om aan je gezondheid en je weerstand te werken dus.

Meer over de vele gezondheidsaspecten van de aardpeer lees je in mijn eerdere blog ‘Waarom zou je aardpeer eten?‘.

Ook de schillen gezond én lekker

Vanwege de grillige vorm zijn aardperen niet de makkelijkste groenten om te schillen. Dat is ook helemaal niet nodig. Zeker niet als ze (zelf) geteeld zijn zonder bestrijdingsmiddelen. In groenten en fruit zitten vaak juist veel voedingsstoffen ín en direct onder de schil.

Goed afborstelen met een schone harde (afwas)borstel en water, is voldoende. Toch schilde ik de aardperen deze keer wel. Omdat ik er lekkere en gezonde ‘chips’ van wilde maken. Voor bij de soep. En hoewel m’n kinderen er een hard hoofd in hadden, vielen ze uiteindelijk zéér in de smaak.

Zeker voor herhaling vatbaar dus. Daar neem ik ook de volgende keer het schillen dan maar voor op de koop toe. Als alternatief zou je een paar aardperen kunnen raspen en daar de chips van maken. Dat is in ieder geval makkelijker. Ik weet niet of het helemaal hetzelfde resultaat geeft, want de schilletjes zullen eerder knapperig worden denk ik, vanwege de structuur en omdat ze minder vocht bevatten. Maar misschien de moeite waard om eens te proberen.

Romige aardperensoep met crispy chips

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de crispy chips:
  • aardpeerschillen (van de 500 g aardpeer, zie hieronder)

  • 1 el citroensap

  • 2 tl olijfolie

  • 20 g oude kaas (of Parmezaanse bijv.)

  • 1-2 el fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes

  • verse peper en (kruiden)zeezout

  • Voor de soep:
  • 500 g aardpeer

  • 200 g aardappel

  • 2 grote tenen knoflook

  • 1 ui

  • 25 g boter

  • 500 ml kippen(botten)bouillon

  • 3 el slagroom

  • groenten-kruidenbouillonpasta (of vervang door zout met kruiden)

  • Optioneel: extra groentenvulling:
  • 400 g (soep)groenten (ik gebruikte ui, knoflook, wortel, chayote, gele paprika); schoongemaakt en in stukjes gesneden

  • kokosvet (om te smoren)

Stappen

  • Schil de aardperen. Snijd de aardperen in stukjes en bewaar deze in water met het citroensap, voor gebruik in de soep.
  • Voor de crispy chips:
  • Meng de schillen van de aardperen met de olijfolie en wat verse peper en zeezout.
  • Rasp de kaas en meng de gehakte rozemarijnnaaldjes erdoor.
  • Rooster de schillen 10 minuten in een hetelucht oven op 200 graden Celsius. Draai de schillen om, leg ze in platte hoopjes bij elkaar en strooi er de kaas met rozemarijnnaaldjes over. Strooi er grof (kruiden)zeezout en peper naar smaak over.
  • Bak nog circa 5 minuten op 175 graden Celsius of tot ze mooi crispy en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  • Voor de soep:
  • Maak de knoflook en ui schoon. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Schil de aardappel en snijd ook deze in stukjes.
    Tip: als je extra groentenvulling gebruikt is het lekker om de helft van de knoflook en ui daarvoor te bewaren.
  • Smelt de boter. Voeg de knoflook, ui, stukjes aardpeer en aardappel toe en laat met de deksel op de pan circa 15 minuten zacht sudderen.
  • Wanneer de aardperen en de aardappels bijna gaar zijn, voeg je de kippen(botten)bouillon toe en laat je ze verder gaar worden. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
  • Voeg slagroom toe en de kruidenbouillonpasta, of zout met kruiden, naar smaak.
  • Extra groentenvulling:
  • Smelt kokosvet en smoor hierin de extra groenten. Begin met knolook en ui en voeg steeds na een paar minuten de groentensoort toe die het langst nodig heeft om gaar te worden.
  • Serveren:
  • Serveer de soep in mooie kommen of borden. Schep er de groentenvulling op of roer deze in de pan door de soep. Serveer met de crispy chips van aardpeerschilletjes.

Notities

  • Zoals boven het recept uitgelegd kan het heel goed zijn dat je darmen moeten wennen aan aardpeer. Langzaam opbouwen zou mijn advies zijn. Het kan daarom handig zijn om te weten dat je deze soep prima (in porties) kunt invriezen.
  • RMR2.0: Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Producten van deze lijst passen niet bij fase 2 en 3. Slagroom en wortel staan op de oranje lijst A. Producten van deze lijst passen slechts zeer beperkt bij fase 3. Aardperen worden niet genoemd op de voedingslijsten maar passen wat mij betreft op de groene lijst omdat ze voornamelijk niet-verteerbare koolhydraten bevatten die onze bloedsuiker niet laten stijgen.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is zonder beperkingen geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Als je de aardappel vervangt door meer aardpeer past het recept ook bij fase 2.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Als je de aanpassing maakt zoals beschreven voor fase 2 én de wortel weglaat of vervangt door groenten van de groene lijst, past dit recept ook bij fase 3. De hoeveelheid slagroom voor de hele pan soep is slechts 3 el (= 45 ml), terwijl het dagtotaal voor volle zachte zuivel 60 ml is wanneer je verder geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt op dezelfde dag.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.