Mensen met een eigen moestuin herkennen het meestal wel. Zo heb je geen courgettes en zo heb je er een heleboel. Wanneer de plant het eenmaal goed doet en het lekker weer blijft, blijft deze je verrassen met courgettes. Nu zijn courgettes heel veelzijdig, koolhydraatarm en dus graag gezien in een koolhydraatarme leefstijl. Ik weet er dus (meestal) wel raad mee.
Zo kun je heerlijke soep maken van courgettes. Wanneer je courgettes smoort in wat kokosvet met ui en knoflook en daarna laat garen in kippen(botten)bouillon, krijg je de meest fantastische basis voor een soep. En daar kun je nog heel veel mee variëren. Zelf gebruik ik altijd extra groenten in zo’n gepureerde soep. Het zorgt niet alleen voor een prettige beet, maar is ook belangrijk voor het verteringsproces. Door het kauwen worden er allerlei enzymen aangemaakt, die helpen om alle voedingsstoffen optimaal uit je eten op te nemen. Ook zorgt dat voor een goede darmwerking.
In deze soep gebruikte ik harissa en basilicum als extra smaakmakers. Harissa zorgt voor extra pit en de basilicum, met z’n geurige etherische olie, brengt meteen die Mediterrane sfeer in huis. Mmmm!
Romige courgettesoep met basilicum
Ingrediënten
- Extra groenten, bijv.:
2 wortels
1/2 koolrabi
1/2 kleine prei (ik gebruikte alleen het groen van de prei)
- Verder:
1 ui
2 tenen knoflook
2 courgettes
kokosvet
1-2 tl harissa (naar smaak; afhankelijk van hoe pittig je het wilt)
circa 1 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
1/4 l kippen(botten)bouillon en 1/2 liter water
lekker veel basilicum, liefst verse (ik gebruikte 4 el fijngesneden blaadjes)
50 g roomkaas
verse peper
Stappen
- Maak de groenten en knoflook schoon. Hak de knoflook fijn. Snijd de ui, wortel en koolrabi in blokjes, de prei in stukjes. Snijd de courgette in grotere blokjes; die worden toch gepureerd.
- Smelt wat kokosvet in een soeppan en fruit hierin de ui met de knoflook. Voeg dan de wortel en koolrabi toe en fruit deze enkele minuten mee. Voeg dan de prei toe en laat ook deze even mee smoren.
- Haal de helft van dit groentenmengsel uit de pan.
- Smelt wat extra kokosvet bij de overgebleven groenten in de pan en voeg de courgette, harissa en het zeezout toe. Smoor de courgette even mee.
- Voeg bouillon en water toe en kook tot de courgettes gaar zijn. Pureer de soep dan met de staafmixer. Voeg op het eind de basilicum toe en pureer deze mee fijn.
- Roer de roomkaas door de soep en voeg de groenten uit stap 3 toe.
- Breng op smaak met zeezout en verse peper.
Notities
- Zelf maakte ik een grotere pan soep. Het recept is aangepast voor circa 1 1/2 liter soep.
- RMR2.0: Zachte volle zuivel staan net als wortels op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking / aanpassing hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor wortel is dat een halve gesloten handvol. Als je per portie onder de helft van deze dagtotalen blijft, past deze soep dus ook bij fase 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: De wortel kun je ook vervangen door andere groenten. Kies dan groenten van de groene lijst. De roomkaas kun je gewoon weglaten. Ook zonder smaakt deze soep fantastisch. Op deze manier past de soep ook zonder beperking bij fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.