Dit recept is ontstaan toen David en ik op een gezamenlijke vrije dag samen kookten.

Samen creatief

We hadden nog een witte kool en yacons uit de moestuin. Met wat paprika wilden we daar een schotel van maken. We hadden verder geen vooropgezet plan. Gaandeweg kreeg het recept vorm.

De yacon gebruikten we om een romige zoetzure saus te maken die heel lekker was bij de kool en de paprika. Zelfs de kinderen, allemaal geen grote fan van witte kool, vonden ‘m lekker. Voor ons dus een mooi recept erbij waarmee we deze seizoensgroenten wat vaker op tafel kunnen zetten.

Een boost voor je immuunsysteem

Witte kool behoort tot de kruisbloemige planten. Net als alle andere kolen, rettich, radijs, koolrabi, broccoli etc. Deze familie van kruisbloemige planten staan bekend om het stimuleren van het immuunsysteem. Bovendien (misschien wel daardoor) bieden ze een beschermende werking tegen kanker.

Grof geruld gehakt als alternatief voor balletjes

Eigenlijk wilde ik pittige balletjes maken van het kipgehakt. Maar na het toevoegen van losgeklopt ei werd het gehakt zo nat dat er van balletjes draaien geen sprake meer was. Grofgerulde brokken gehakt waren een goed alternatief. Net zo smakelijk en veel sneller!

Lekker uit de oven

Op zich hoeft deze schotel niet echt in de oven. Je kunt ook alles mengen en in een pan nog even goed doorwarmen. Ook dan is de schotel heel erg lekker. In de oven krijgt de bovenkant en vooral het kipgehakt wat bovenop ligt, wel een heerlijk korstje.

Romige zoetzure kool met pittig kipgehakt

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de geroerbakte kool:
  • 2 teentjes knoflook

  • stukje verse gember

  • 1 ui

  • 800 g witte kool

  • 1 1/2 paprika

  • kokosvet, om te bakken

  • 1 el sesamolie

  • 1 tl sambal, of naar smaak (zelfgemaakt of zonder ongewenste toevoegingen)

  • Himalayazout, 1/2 tl korianderpoeder en 1/2 tl paprikapoeder

  • Voor de romige zoetzure saus:
  • 150 g yacon

  • kokosvet, om te bakken

  • 1 tl sambal

  • 1/2 tl korianderpoeder en 1/2 tl gerookte paprikapoeder

  • klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 1 1/2 tl appelciderazijn

  • 2 tl tamari (gefermenteerde kha sojasaus) of coconut aminos (of een mix van beide)

  • 10 druppels worcestershiresaus

  • 100 ml slagroom (of vervang door kokosroom voor een zuivelvrije versie)

  • 1 1/2 el water

  • Voor het pittige kipgehakt:
  • 300 g kipgehakt, zonder kruiden (gebruik eventueel meer, zie info onderaan het recept)

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • 1/2 – 1 tl harissa, of naar smaak

  • 1/2 tl gerookte paprika

  • 1 tl komijnzaadjes

  • 1 tl za’atar (zelfgemaakt of kant-en-klaar; bijv. van Jonnie de Boer – een mengeling van sesamzaad, 27% sumac, 13% tijm, marjoraan, oregano, basilicum)

  • verse peper

  • 1/2 ei, losgeklopt

  • kokosvet, om te bakken

Stappen

  • Voor de geroerbakte kool:
  • Maak de knoflook, gember, ui, witte kool en paprika schoon. Hak de knoflook en gember fijn, snipper de ui, snijd de witte kool in dunne reepjes en de paprika in stukjes.
  • Verwarm wat kokosvet in een pan en roerbak hierin de ui, samen met de knoflook en gember. Voeg de sambal en de sesamolie toe en daarna de reepjes kool. Roerbak tot ze bijna beetgaar zijn. Voeg dan de paprika toe en roerbak tot alles beetgaar is.

    Roerbak de groenten eventueel in delen, zodat het beter in de pan past. Breng ze dan ook op smaak (stap 3) en schep het deel wat al klaar is alvast in een ovenschotel (stap 4).
  • Breng op smaak met het zout, het korianderpoeder en gerookte paprikapoeder.
  • Schep de groenten in de ovenschotel.
  • Voor de romige zoetzure saus:
  • Schil en rasp de yacon. Vang eventueel sap zoveel mogelijk op en gebruik dit ook voor de saus.
  • Verhit wat kokosvet in de pan en roerbak hierin de yacon, samen met de sambal, het korianderpoeder en het gerookte paprikapoeder.
  • Voeg daarna de rest van de ingrediënten van de saus toe en breng deze aan de kook. Laat even zachtjes pruttelen. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en/of kruiden.
  • Schep de saus over de groenten in de ovenschotel en meng met de groenten, en zet de schotel in de oven op circa 175 graden. Dit is puur om de groenten warm te houden. Ga dan verder met het gehakt.
  • Voor het pittige kipgehakt:
  • Meng alle ingrediënten voor het pittige kipgehakt, behalve het kokosvet.
  • Verhit wat kokosvet in de pan. Voeg dan het kipgehakt toe als een soort platte koek.
  • Laat de onderkant mooi bruin worden en draai de koek dan om. Het is niet erg als dit in stukken gebeurt. Laat nu ook deze kant wat bruin worden.
  • Verdeel de gehaktkoek dan in grove stukken gehakt en laat deze rondom mooi bruin worden. Dan krijg je brokken gehakt die wat aan een gehaktballetje doen denken. Proef een stukje gehakt en voeg indien nodig wat meer zout, harissa en/of kruiden toe.
  • Verdeel de brokken gehakt over de ovenschotel en meng dan het geheel door elkaar.
  • Zet de schotel nu nog circa 10 minuten terug in de oven, tot het een mooi bruin korstje krijgt.

Notities

  • Wij maakten een grote schotel. Het recept is aangepast voor circa 6 personen.
  • Naar verhouding zit er vrij veel kool in deze schotel. Onze jongens hadden graag meer kipgehakt gewild. Ik ben daarom van plan om de volgende keer meer gehakt te gebruiken. Pas dan ook de hoeveelheden van de andere ingrediënten van het kipgehakt aan.
  • Yacons zijn stevige, sappige en zoete knolgroenten. Ze zijn heel geschikt voor mensen met diabetes en/of die koolhydraatarm willen eten, omdat de knollen ondanks hun zoete smaak geen negatieve invloed hebben op de bloedsuiker. Ze zijn zelfs erg gezond, omdat de inulinevezels in de knol voeding zijn voor onze goede darmbacteriën. Helaas kun je er niet overal makkelijk aankomen. Het is wel mogelijk om ze in eigen moestuin te kweken. Wij hebben al twee jaar op een rij een hele mooie oogst gehad. Meer info over de gezondheidsvoordelen en het kweken van een yacon vind je hier: Yacon – Peruaanse gezondheid uit de Hollandse moestuin.
  • Kun je niet aan yacons komen, gebruik dan eens groene stevia om het zoet-zure karakter van de saus te behouden. Groene stevia is één van de weinige echt natuurlijke koolhydraatarme zoetmiddelen die geen negatieve invloed hebben op je insulinespiegel. Steviaplanten zijn in sommige tuincentra te koop (vanaf voorjaar weer, vermoed ik). Ik zou wel van te voren bellen; soms kunnen ze ze ook bestellen. De blaadjes kun je vers gebruiken, of drogen voor buiten het seizoen. Tegenwoordig is (biologische) groene stevia ook weer on-line te koop. Let op dat er geen toevoegingen bij zitten. Mits je niet teveel toevoegt, heeft groene stevia niet de bittere nasmaak die kenmerkend is voor bewerkte / witte stevia.
  • Eventueel kun je de yacons én groene stevia weglaten. Appelciderazijn is heel gezond en heeft een regulerend effect op je bloedsuiker- en insulinespiegel, maar als je niet houdt van een zurige saus kun je ook díe weglaten. Behalve in fase 3 zou je ook julienne reepjes knolselderij kunnen gebruiken in plaats van de yacon.
  • Behalve slagroom staan alle ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Slagroom staat op de oranje lijst A. Hiervan mag je in fase 3 van deze vet gezonde koolhyraatarme leefstijlmethoden slechts beperkt eten. Voor zachte zuivel is dat maximaal 60 ml, circa 4 el. De hoeveelheid p.p. in dit recept past prima. Let dan wel op wat je verder die dag nog eet van de oranje lijst A. Meer over de leefstijl en de gekleurde voedingslijsten lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.