Ik hou van spruitjes. En ze zijn zo gezond.
Groen is goed
Felle kleuren op je bord is heel gezond. Wissel ze af, want elke kleur blinkt weer uit in z’n eigen specifieke voedingsstoffen. Zoals fytonutriënten. Dit zijn bioactieve stoffen van eetbare planten die erg belangrijk zijn voor je langetermijn gezondheid.
Veel kleur op je bord is goed dus. En alle kleuren groenten hebben hun eigen specifieke voordeel. Maar groen heeft bij mij een streepje voor. Al jaren, want bij gezonde koolhydraatarme en vetrijke methodes als de Real Meal Revolutie2.0 staat een dagelijkse portie groene (blad)groenten hoog op de agenda.
Het afgelopen half jaar heeft groen voor mij extra betekenis gekregen. Groene groenten spelen een grote rol bij het het behouden van een gezonde zuurbalans in je lichaam. Dat komt omdat ze vrijwel zonder uitzondering heel erg alkaliserend zijn. Netto laten ze (veel) meer base dan zuur achter en kunnen daarom een tegenwicht bieden aan andere dingen die je eet, die netto zuur achterlaten. Zoals dierlijke producten.
Maar dat is niet alles.
Groen bouwt bloed
Groene groenten zijn ook nog eens heel goed voor je bloed. Groene groenten krijgen hun groene kleur van de chlorofyl die ze bevatten. Het wordt ook wel bladgroenkorrels genoemd. Hoe meer van deze stof, hoe groener de kleur.
Chlorofyl is qua chemische structuur heel erg verwant aan hemoglobine. Dit is een proteïne die nodig is in rode bloedcellen omdat het zuurstof transporteert in het lichaam. Rode bloedcellen worden wel gezien als de belangrijkste cellen van het lichaam.
Chlorofyl produceert de voeding die planten nodig hebben om te overleven. Hemoglobine transporteert voedingsstoffen en zuurstof en is daarmee weer essentieel voor mens en dier.
Het grootste verschil tussen chlorofyl en hemoglobine is hun middelste atoom. Bij chlorofyl is dat magnesium en bij hemoglobine ijzer. Maar omdat ze voor de rest zo op elkaar lijken kunnen mens en dier cholorofyl eenvoudig omzetten in rode bloedcellen.
Heel simpel gezegd: groen is goed voor je bloed!
Groene seizoensgroenten
Spruitjes dus. Want die zijn groen. En één van de bekendste winterse seizoensgroenten in ons land. Zelf hebben wij ze de laatste jaren niet meer uit eigen moestuin. Dat was meestal niet zo’n groot succes. Tegenwoordig kopen we ze daarom in de winkel. We eten ze in de winter regelmatig.
Deze keer wilde ik een keer lekker gekruide spruitjes maken. Met wat pit. Daarom dacht ik aan een sajoer, in de veronderstelling dat dit een Indonesisch kruidig en pittig groentengerecht is. Maar bij een sajoer gaar je blijkbaar de groenten en uien samen met de kruiden in water of bouillon. Het wordt dan een nat gerecht.
Zelf hou ik meer van een wat dikkere saus. Ik gaarde dus de spruitjes voor en gebruikte geen extra vocht in de saus. Mijn eigen ‘sajoer’ is dus officiëel geen sajoer. Maar wij vonden de spruitjes zo wel heel erg lekker.
Altijd goed
Dit recept is eenvoudig te maken. Bovendien is het zuivelvrij en geschikt voor alle fases van de Real Meal Revolutie 2.0. Het is van zichzelf een vegetarisch gerecht, maar is ook heel lekker bij een stukje vlees.
Zelf aten wij het bij stoofvlees; dat vind ik zo lekker in deze tijd van het jaar. Mijn favoriet daarbij is nog steeds de Rendang Daging waarmee ik dan in Indonesische sfeer blijf. Maar ook een Hollandse hachee zou hier heel goed bij passen.
Sajoer spruitjes
Ingrediënten
1 grote ui
3 tenen knoflook
2 cm gember
1 rode paprika
500 g spruitjes
kokosvet
- Kruiden en smaakmakers
1/2 tl trassie
1 el gedroogde selderij
2 tl kerrie
1 tl laos
1 el sambal
2 tl vissaus
2 el tomatenpuree
Stappen
- Maak de ui, knoflook, gember, paprika en spruitjes schoon.
- Snijd de ui in grove stukken en hak de knoflook en gember fijn. Verhit kokosvet en fruit hierin de ui samen met de knoflook en gember.
- Voeg daarna de paprika toe, samen met de trassi, de selderij, kerrie en laos. Roer deze er goed door. Haal tijdelijk uit de pan.
- Kook de spruitjes dan voor, tot ze bijna gaar zijn.
- Giet de spruiten af en voeg het ui-paprika-kruidenmengsel toe, samen met de sambal, vissaus en tomatenpuree. Roer alles goed door en laat het door en door warm worden. Smakelijk!
Notities
- RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Kijk wel goed naar de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld de vissaus en trassie. Kies producten zonder ongewenste toevoegingen.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Bronnen
[1] Wat zijn fytonutriënten? Informatie op de website InfoNu.nl over fytonutriënten.
[2] Je lijf’s zuurbalans als indicator voor je gezondheid Eerdere uitgebreide blog die ik schreef over het belang van een goede zuurbalans voor je gezondheid. Alle bronnen worden genoemd.
[3] Comparing Hemoglobin and Chlorophyll Artikel op de website Quirky Science waarin hemoglobine qua chemische structuur vergeleken wordt met chlorofyl.
[4] What to know about hematopoiesis Artikel op de website MedicalNewsToday over hematopoëse. Dit is de productie van alle cellulaire onderdelen van bloed en bloedplasma. Het komt voor in het hematopoëtische systeem, dat organen en weefsels zoals het beenmerg, de lever en de milt omvat. Hierin lees je dat hematopoëse al begint tijdens de eerste weken van de embryonale ontwikkeling. Alle bloedcellen en plasma ontwikkelen zich vanuit een stamcel die zich kan ontwikkelen tot elke andere cel.
[5] Chlorofyl, een geweldige natuurlijke remedie Artikel op de website GezonderLeven over chlorofyl. Beschrijft allerlei voordelen van cholorofyl en geeft aan dat cholorofyl vaak ‘plantaardig bloed’ genoemd wordt vanwege de soortgelijke structuur als menselijk bloed. Van samenstelling is chlorofyl een magnesium en bloed een ijzer.
In het artikel worden heel veel voordelen genoemd van het gebruik van chlorofyl, maar zonder verwijzigingen naar de bronnen van deze informatie. [Cora: ik wil hier in de toekomst nog eens verder induiken.]
Voordelen die genoemd worden zijn:
- stimuleert stofwisseling en celvorming en gaat ziektes tegen
- voorziet het bloed van meer zuurstof en is gunstig voor het hart
- helpt het lichaam te reinigen
- kan negatieve effecten van bestaling helpen voorkomen en zware metalen verzamelen en verwijderen
- maakt het hele darmkanaal schoon en kan zo ziektes als kanker helpen voorkomen
- het kan cholesterolwaardes verbeteren, door de ongezonde trygliceridengehaltes te verlagen
- helpt je lichaam beschermen tegen schadelijke bacteriën en andere ziektekiemen
- verbetert je immuunsysteem
- kan genezing van open wonden versnellen
- het is perfect geschikt voor patiënten die ingrijpende behandelingen als chemo of dialyse ondergaan
- het is goed voor het hele spijsverteringssysteem
- het helpt om calciumoxalaatstenen af te breken en uit het lichaam te verwijderen
- het bevat veel vitamine A, C en E en is daardoor een krachtig antioxidant en ontstekingsremmer
- het stimuleert productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen wat kan helpen om eierstokcystes, stolsels en heftige menstruaties te voorkomen en behandelen
- het kan vaginale infecties bestrijden
- het is uiterst geschikt voor mensen met luchtweginfecties en -ziektes
- het is een goed middel tegen verkoudheid of hoest doordat het bloedcellen voorziet van zuurstof
- het kan parodontis behandelen; een ernstige ontsteking van het tandvlees.
Eet spinazie en alle andere groene bladgroenten als snijbiet, kropsla, broccoli, kool, selderij. Eet ze bij voorkeur zo rauw mogelijk.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Hoi Cora, kun je de vissaus ook door iets anders vervangen?
En wat dan bijvoorbeeld?
Groetjes, Hanny
Hallo Hanny, vissaus heeft een zilte, hartige smaak. Het is een gefermenteerde saus en ruikt sterk. De meeste mensen vinden dat niet lekker ruiken, maar de geur verdwijnt als je ‘m in het eten gebruikt. Het geeft wel een unieke smaak, die soms als nootachtig wordt omschreven. In die hoek zul je het dan moeten zoeken. Misschien tamari, een gefermenteerde (glutenvrije) sojausaus? Groetjes, Cora