Eten jullie ook graag witte kool in de winter?

Witte kool is een heerlijk knapperige groente die helemaal bij dit seizoen past. Goed voor het milieu dus en ook goed voor ons als mens. Het is tenslotte ook het gezondst om lokale seizoensgroenten te eten.

Wij telen zelf kolen in de moestuin. Dat gaat helaas niet altijd even goed. Sterker nog, kolen vormen niet ons grootste succesverhaal. We denken er zelfs over om volgend jaar eens over te slaan. Met het idee dat we de moestuin beter kunnen gebruiken voor groenten die het bij ons wel goed doen.

Gelukkig zijn witte kolen ook in de winkel weer volop verkrijgbaar. Ook in biologische variant. En zelfs die zijn helemaal niet duur.

Gezonde Hollandse kost

Witte kool bevat heel veel gezonde voedingsstoffen. Net als alle kruisbloemige planten of brassica-achtigen zoals ze ook wel genoemd worden.

Vitamines en mineralen

Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De meeste kolen zijn een goede bron van vitamine C, foliumzuur en vitamine K. Daarnaast bevatten ze ook stoffen die ons lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen. 

Anti-oxidant en anti-bacteriëel

Zo bevat witte kool vele polyfenolen, waaronder ook soorten die helpen tegen kanker en hart- en vaatproblemen. Polyfenolen zijn antioxidanten. Deze beschermen onze cellen tegen oxidatieve schade die veroorzaakt wordt door een overschot aan vrije radicalen. Dat laatste kan leiden tot degeneratieve ziekten waarbij één of meerdere lichaamsfuncties geleidelijk achteruit gaan.

Ook de glucosinolaten in witte kool werken als een krachtige antioxidant en deze hebben tevens een antibacteriele werking.

Goed voor de bloeddruk

Kool bevat ook veel vezels die je bloedsuiker helpen reguleren zonder dat er een enorme hoeveel insuline afgegeven moet worden door je lichaam. Dat helpt ook om een hoge bloeddruk tegen te gaan.

Makkelijk en lekker kruidig

Deze kruidige en geurige schotel van witte kool is bovendien heel makkelijk om te maken.

Wij aten deze schotel bij Rendang Daging; een heerlijke Indische variant op de oer-Nederlandse hachee. Hachee was altijd één van mijn absoluut favoriete winterse vleesgerechten, maar deze kruidige en geurige Rendang Daging vind ik nóg lekkerder.

En net zoals ik rode kool erg lekker vind bij hachee, vind ik deze witte kool heel lekker bij de Rendang.

Sajoer witte kool

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook (circa 15 g)

  • 2-3 cm gember (circa 15 g)

  • 3 uien (circa 200 g)

  • 600 g witte kool

  • kokosolie

  • stukje trassi (circa 8 g)

  • 1 el bouillonpasta

  • 1 tl elk van gedroogde laos en kurkuma

  • 1 el sesamolie

  • 2 el tamari (= koolhydraatarme en glutenvrije sojasaus) en/of coconut aminos

  • 1 zakje santen (50 g)

Stappen

  • Maak knoflook, gember en uien schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snipper de uien.
  • Snijd de witte kool fijn.
  • Smelt kokosvet in een wok of diepe (braad)pan en smoor hierin de uien met de knoflook en gember en trassi. Voeg de witte kool toe en roerbak deze een aantal minuten mee.
  • Voeg dan de laos, kurkuma en sesamolie toe en roerbak de kool tot deze net niet beetgaar is.
  • Voeg op het laatst de tamari en/of coconut aminos toe en het zakje santen. Gebruik een beetje warm water om het zakje santen schoon te spoelen. Laat de koolschotel onder af en toe roerbakken beetgaar worden.

Notities

  • Bijgerecht voor circa 4 personen.
  • RMR2.0: Alle ingrediënten behalve de santen staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie2.0. Santen staat niet op de lijst, maar past wat mij betreft ergens tussen kokosolie (vanwege de gezonde vetten die erin zitten) en kokosmelk. Dat is tussen de groene lijst en de oranje lijst A. Producten van de oranje lijst A passen slechts in zeer beperkte mate in fase 3 van de Real Meal Revolutie 2.0.
  • RMR2.0 fasen:  Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Zorg dat je tijdens fase 3 per dag slechts 1 product van de oranje lijst A gebruikt in de maximale hoeveelheid. Of 2 producten en dan van ieder maximaal de helft van de aangegeven maximale hoeveelheid. Voor kokosmelk is het dagelijkse maximum 60 ml (= circa 60 g). De hoeveelheid santen in dit gerecht is 50 gram voor 4 personen.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] De voedingswaarde van witte kool Pagina op de website van Juglen Zwaan over de voedingswaarde van witte kool. Hier kun je o.a. terugvinden welke vitamines en mineralen er in witte kool voorkomen. Ook beschrijft hij de verschillende polyfenolen in witte kool die bescherming helpen bieden tegen kanker en cardiovasculaire problemen en de glucosinolaten die werken als een krachtige antioxidant. Deze laatste hebben tevens een antibacteriele werking.

[2] Positieve effecten van polyfenolen uit de voeding Pagina op de website van Natuurdietisten.nl met uitleg over polyfenolen in onze voeding en hun positieve effecten op onze gezondheid. In dit artikel ook aandacht voor quercitine, die in ruime hoeveelheden in koolsoorten voorkomen. Het is een natuurlijke antioxidant die allergische reacties remt doordat het aanmaak en afgifte van onder andere histamine remt.

[3] Antioxidanten tegen oxidatieve stress Pagina op de website van Natuurdietisten.nl met uitleg over oxidatieve stress en de mogelijke oorzaken van deze overproductie van vrije radicalen in het lichaam. Verder uitgebreid aandacht voor antioxidanten die deze vrije radicalen onschadelijk kunnen maken.

Verder in dit bericht een interessante uitleg waarom en welke lichaamsbeweging nodig is om glutathion, die de moeder van alle anti-oxidanten wordt genoemd, in actie te brengen.

[4] Koolrabi: veelzijdig en gezond Blog waarin ik eerder schreef over de gezondheidsvoordelen van koolrabi en andere koolsoorten.

Print Friendly, PDF & Email

6 REACTIES

  1. Goedemorgen Cora,
    Zojuist je nieuwe recept gelezen. Lijkt me heerlijk. Kan ik dit gerecht ook in de slowcooker maken? Volgens mij moet dat toch kunnen?
    En ik heb nog een vraag: wat voor kokosvet gebruik jij?
    Fijne dag, Hanny Gijsel

    • Hallo Hanny,
      Ik heb geen ervaring met een slow cooker, maar ik denk dat dat prima moet gaan. Gewoon op lage temperatuur langzaam gaat laten worden, want dat is het eigenlijk, toch?! Moet lukken!

      Ik gebruik biologische ontgeurde kokosvet uit de supermarkt. Er zijn vast betere, maar die zijn me eerlijk gezegd gewoon te duur. Zou ik (nog) ernstige gezondheidsproblemen hebben, dan zou ik er opnieuw over nadenken of ik een betere/duurdere zou kopen.
      Dank je wel voor je reactie en ook een fijne dag voor jou gewenst. Groetjes, Cora

  2. Hoi Cora, over die kolen in de tuin die het niet lekker doen… heb je ze wel eens gecontroleerd op de aanwezigheid van knolvoet? Daar kunnen ze zielig van worden. Je komt erachter als je de plant eruit trekt en de wortels bekijkt op verdikkingen die meestal wit van kleur zijn. Sorry als dit overbodige info is.

    • Hallo Jasmin, bedankt voor je reactie! Heel fijn dat je ons probeert te helpen. Ik heb foto’s gekeken van knolvoet en dat denk ik niet dat het (nu) is. De wortels zien er prima uit, maar er komt vaak weinig vruchtgewas. Jaren geleden toen ik nog niet mee tuinierde heeft mijn moeder wel last gehad van knolvoet. Daarna heeft ze heel veel jaren geen kolen geteelt. Daarna was het probleem met de knolvoet weg, maar toch werd het kweken van kolen geen groot succes. Ze zetten vaak weinig vrucht. Dit jaar ook zo bij de broccoli en de paarse broccoli. Wel blad maar geen broccoli. Misschien is het de zandgrond (ze wonen aan de rand van het bos)… We zijn sinds dit jaar wel anders aan het tuineren en hopen dus de grond elk jaar een beetje beter/gezonder te maken. Wie weet of dat gaat helpen om betere kolen te krijgen. Leuke website heb je ook! Je hebt leuke/interessante hobbies!! Groetjes, Cora

      • Hoi Cora, mijn tuin staat ook op klapzand aan de bosrand. En nog op een helling (ook nog eens). Het is echt een klus om continu organisch materiaal aan te voeren en als je ermee stopt, spoelt alles snel weer weg. En dit jaar voor het eerst massaal overal knolvoet in de tuin. Ik vrees dat het ergens is meegekomen met al dat organische materiaal dat ik overal vandaan sleep. Echter, de kolen deden het toch best wel goed. Ze hebben veel voer nodig (bijvoer), compost en mulch (niet of halfverteerd materiaal als deklaagje). Vanwege het zand waarop we zitten, doe ik ook kattengrit (bentonietkorrels zonder geurstof) over de tuin en ook lavameel, wormencompost (‘zelf’ gemaakt). Dat zorgt voor wat kleefkracht. En zostraks ook winterrogge inzaaien op de stukken die in de winter kaal zouden staan. Dat helpt ook enorm om de uitspoeling tegen te gaan. De bloemkolen waren geen succes, maar de spitskool, rode kool en broccoli gingen toppie. Lekkere zuurkool staat er nou in mn koelkast…
        Bedankt voor je complimenten. Ik dacht dat ik reageerde onder mijn eigen naam, maar zag na het insturen dat ik automatisch via m’n WordPress account had gereageerd. Ik lees altijd met plezier jouw blog. Ik doe nooit zo gauw andervrouws recepten navolgen, sterker nog, ik mix altijd m’n eten bij elkaar zonder recepten, maar ik ben dol op inspiratie en info over goede voeding. Keto is te zwaar voor me als langdurige oplossing en ik wiebel in en uit de zone van weinig koolhydraten.

        • Hoi Jasmin, dat is dan inderdaad wel vergelijkbaar aan de bosrand. Jij bent ook erg fanatiek ermee bezig, zie ik. Mijn moeder heeft altijd een moestuin gehad en heeft getuinierd zoals ze dat van haar vader had geleerd. Vergif spuiten o.i.d. deden we al niet en we maken compost en gebruiken stalmest om de grond te verbeteren. We zorgen ook dat we door draaien met verschillende groenten, zodat ze niet steeds op dezelfde plek staan. Sinds dit jaar ploegen we niet meer, maar woelen we de grond. We zaaien nu in bedden en kijken naar combinatieteelt. Ze heeft een wormenhotel gemaakt voor wormenkompost en hebben ook kompostthee gemaakt. We hebben veel gemulcht. Er staat nu nog van alles in de tuin, maar lege bedden maken we winterklaar (woelen, wat stalmest, compost en dan een laag bladeren of ander mulchbaar spul). Die winterrogge is nog wel een idee. Ik wist niet dat je dat nu nog kon zaaien. Volgens mij deed mijn moeder dat vroeger ook wel ooit. Ik denk dat we zeker op de goede weg zijn naar een natuurlijkere manier van moestuinieren, maar we begrijpen niet goed waarom veel van de kolen vooral blad zetten en weinig/geen vrucht hebben. Ik moet er wel bij zeggen, ze kregen dit jaar niet de beste plek in de tuin… Leuk om te horen dat je m’n blog graag leest!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.