Over een paar weken wil m’n dochter haar verjaardag vieren met een high tea. De genodigden mogen zelf hun hapjes mee klaar maken. Extra uitdaging is de glutenallergie waarmee één van de dames kampt.
Ik vind het eigenlijk wel een uitdaging om haar zoveel mogelijk mee te laten doen met de rest. In plaats van een glutenvrij cakeje en zo voor haar te kopen. Dus ben ik aan het experimenteren. Met amandelmeel wel te verstaan. Dat is tenslotte glutenvrij.
Ik heb in kleine hoeveelheden een paar verschillende soorten deeg uitgeprobeerd om een soort boterkoek te maken. Van één ervan was het resultaat prima. Toegegeven, het is niet hetzelfde als een boterkoek gemaakt van tarwebloem. Maar hij was wèl lekker en had ook zo’n brosse structuur. Experiment geslaagd.
Ik wilde ook kijken of ik het deeg van de boterkoek kon gebruiken als bodempje voor een taartje. En dus bakte ik een paar cheese cakejes. Ik gebruikte daarvoor de kleine siliconen vormpjes van de foto hierboven. Daar deed ik een bodempje boterkoekdeeg in.
Zowel voor de bodempjes als het roomkaas-beslag gebruikte ik stevia. Liever had ik dit met groene stevia gedaan. Poeder van de gedroogde blaadjes van m’n steviaplant. Maar m’n plantje deed het op een gegeven ogenblik niet meer zo goed als op de foto. Ik was te laat met het oogsten van de blaadjes. Minder poeder dus.
Daarom gebruikte ik toch maar m’n witte steviapoeder. Pure stevia, wel te verstaan. Vaak wordt er andere zoetstof verkocht onder de naam stevia. Dan zit er alleen de minimale wettelijke hoeveelheid stevia in om het zo te mogen noemen. Lees dus goed je etiket, zodat je zeker weet wat je koopt. Echte stevia is duur, maar ook heel zoet en je doet er dus lang mee. Het potje wat ik kocht heeft een zoetkracht van ongeveer 100 keer die van suiker. Met dat potje kan ik waarschijnlijk wel 10 jaar vooruit. Of langer… Je gebruikt er steeds maar heel weinig van. Anders wordt het veel te zoet en krijgt het ook een bijsmaak.
Update december 2019: mijn broer maakte de cheese cakjes voor ons als dessert bij kerst. Hij gebruikte wel groene stevia. Daarna heb ik het recept aangepast.
De cakejes zijn echt in ‘no time’ klaar. Gelukkig waren ze ook nog eens heel lekker en luchtig! Onze dochter (die niet koolhydraatarm eet en dus nog suiker en ‘gewoon’ gebak gewend is) was onder de indruk en heeft ze meteen op het high tea menu gezet.
Je kunt ook een cheesecakeje zonder bodem bakken. Of een boterkoekje zonder cheesecake. Gebruik wel siliconen vormpjes, want uit de metalen vormpjes kwamen de boterkoek-bodempjes moeilijk los. Het hoeven geen losse vormpjes te zijn. Ook een siliconen muffin-bakvorm werkt hiervoor.
Snelle bosbessen cheesecakejes
Ingrediënten
- Voor de bodempjes:
165 g roomboter, op kamertemperatuur
1/2 ei
1 tl vanille-extract
3 el slagroom
160 g amandelmeel
3/4 – 1 tl groene steviapoeder, of naar smaak
- Voor de vulling:
200 g roomkaas
3/4 – 1 tl groene steviapoeder, of naar smaak
1 ei
1 tl vanille-extract
bosbessen (vers of bevroren; niet laten ontdooien)
Stappen
- Voor de bodempjes:
- Mix roomboter, 1/2 ei, vanille-extract en slagroom.
- Mix er dan het amandelmeel en het groene steviapoeder door.
- Verdeel het deeg over kleine (siliconen) vormpjes en duw het plat zodat zich een bodempje vormt.
- Bak de bodempjes in een voorverwarmde oven op 180 graden Celcius tot ze een beetje kleur beginnen te krijgen.
- Voor de vulling:
- Roer ondertussen de roomkaas los met de groene stevia. Klop het eitje met het vanille-extract. Meng ze dan goed door elkaar. Voeg de (bevroren) bosbessen toe.
- Afwerken en bakken:
- Schep de roomkaasvulling op de voorgebakken bodempjes in de vormpjes.
- Zet terug in de oven op 180 graden Celcius en bak ze circa 10 minuten, tot de roomkaasvulling gaar is en een beetje kleur begint te krijgen. Smakelijk!
Notities
- Vervang het groene steviapoeder eventueel door een ander LCHF zoetstof van de grijze voedingslijst van de Real Meal Revolutie. Pas dan wel de hoeveelheden aan, want elke zoetstof is weer heel anders.
- Hier lees je hoe je zelf eenvoudig vanille-extract kunt maken.
- Amandelmeel staat op de gekleurde lijsten van de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl volgens de Real Meal Revolutie op de lichtrode lijst. Dit recept is daarom niet geschikt voor fase 2 en 3 van deze leefstijl. Wel kun je dande cheesecakejes zonder de bodem maken. Meer over de Real Meal Revolutie lees je onder het recept.
- Roomkaas en ook bosbessen staan op de oranje lijst A. Van zachte zuivel past 60 ml (ongeveer 60 gram) in de oranje-lijst-A-dagtotaal van fase 3. Òf een halve handvol bosbessen. Of de helft van beide. Je kunt zelf de hoeveelheid bosbessen aanpassen, zodat zo’n mini-cakeje zonder bodem ook past bij fase 3 van de Real Meal Revolutie.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.