Toen ik laatst bottenbouillon had gemaakt èn nog kastanjechampignons in huis had, kreeg ik zin in een lekker stroganoff stoofpotje. Uien en champignons met een lekker romige paprikasaus erbij. Ik besloot er nog stukjes kipdijbeen bij te doen. Laat je de kip en bouillon weg dan heb je een heerlijk vegetarische maaltijd.

Het resultaat was een snel stoofpotje met lekker veel saus, voedingsstoffen en extra smaak door de toegevoegde bottenbouillon. Je kunt de bouillon uiteraard ook weglaten. Of vervangen door water en Keltisch zeezout en andere kruiden. Maar waarom zou je? Maak een keer een grote pan en bewaar de bouillon in porties in de vriezer om dagelijks te drinken of om te gebruiken in soepen en sauzen.

Bij de stroganoff maakte ik röstikoekjes van knolgroenten [2]. Ik probeer altijd om veel verschillende groenten en kruiden te gebruiken, omdat ze allemaal weer andere vitamines e.d. bevatten. Door veel te variëren voorkom je tekorten. Het is niet voor niets dat het goed is om veel kleur op je bord te hebben. Kleur zegt namelijk al veel over het soort voedingsstoffen dat de betreffende groente- of of fruitsoorten zit [1]. Het is voor ons ook een reden om altijd soep te eten. Met soep kun je heel makkelijk verschillende groenten toevoegen aan je maaltijd.

De röstikoekjes maakte ik daarom van 3 soorten knolgroenten, die allemaal nog uit de tuin van m’n moeder kwamen. Knolselderij, wortelpeterselie en wortel.  Die schaafde ik grof, samen met een ui. Door er allerlei  kruiden aan toe te voegen werden het heerlijk kruidige koekjes. En ook zo lekker krokant!

Ik deed er halloumi kaas door. Dit is een Griekse kaas die heel geschikt is om te bakken en dan ook stevig blijft. In dit recept kun je de halloumi heel goed vervangen door andere kaas. Of weglaten. Maar probeer eens een gebakken plak halloumi bij een salade of een bord met groenten. Heel geschikt voor een vegetarische maaltijd. Ik vind ‘m heerlijk!

Voor de duidelijkheid: ik maakte een grote hoeveelheid. Dit zie je op de foto’s. In beide recepten heb ik de hoeveelheden aangepast voor ongeveer 4-5 personen.

Stroganoff stoofpotje met champignons en kip

  • 400 g kipdijbeenfilet
  • kipkruiden of verse peper en zeezout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 paprika
  • 400 g (kastanje)champignons
  • 1-2 tomaten
  • roomboter
  • 1 el (gerookt) paprikapoeder
  • 1/2 tl Keltisch zeezout
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 100 g creme fraiche
  • 125 ml zelfgemaakte (botten)bouillon (of groentenbouillon voor een vegetarisch gerecht)
  • worcestershiresaus
  • konjakpoeder (om te binden)

Snijd de kip in stukjes en strooi er de kipkruiden over. Hak de knoflook fijn. Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken.

Bak de gekruide kipstukjes in roomboter tot ze een kleurtje krijgen. Voeg dan knoflook, ui en paprika toe en roerbak ze samen met de kip. Doe er het paprikapoeder, zout en de champignons bij en bak het nog even samen door.

Voeg de tomatenpuree, creme fraiche en de bottenbouillon door.
Breng op smaak met worcestershiresaus en eventueel extra kruiden. Bind de saus met het konjakpoeder.

Tip: Maak een zuivelvrije variant door de creme fraiche weg te laten en wat meer bottenbouillon te gebruiken. Maak een vegetarische schotel door de kip en de bouillon weg te laten.

Het recept om te printen: Stroganoff stoofpotje met champignons en kip

Kruidige groentenrösti

  • 200 g knolselderij en/of wortelpeterselie
  • 50 g wortel
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • verse peper en zeezout
  • 1 ei
  • 1/2 dl slagroom
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4tl kurkuma
  • 1/4tl gerookte paprika
  • 1/4tl komijn
  • 1 tl kokosmeel (optioneel)
  • 225 g halloumi (of andere kaas naar voorkeur)
  • kokosvet om te bakken

Maak de groenten en knoflook schoon. Rasp de groenten grof. Hak de knoflook fijn. Voeg peper en zout naar smaak toe. Wees niet te zuinig met zout.

Klop het ei met de slagroom en meng het met de kruiden. Schep het door het groentenmengsel, samen met het kokosmeel. Rasp de halloumikaas en schep deze erdoor.

Verhit ruim kokosvet in een koekenpan en bak hierin kleine koekjes van het röstimengsel aan beide kanten bruin en knapperig.

Tip: Je kunt ook een grote koek maken. Laat eerst de onderkant bruin en knapperig worden en draai ’m dan met behulp van een deksel om. Bak tot ook deze kant een bruin korstje heeft.

Dit recept kun je gebruiken als je het wilt printen: Kruidige groentenrösti

Bron

[1] De zes kleuren van gezondheid Mooi en heel leesbaar artikel dat van 6 kleuren groenten en fruit uitlegt waarom ze elk zo gezond zijn en waarom het belangrijk is om veel kleur op je bord te hebben. Deze site is niet gericht op koolhydraatarm en vetrijk eten. Kijk op de lijsten van de Real Meal Revolutie als je wilt weten hoe goed een bepaalde groente of fruitsoort in jouw fase van deze lijfstijl past.

[2] Knolgoed? Blog die ik schreef over knolgroenten. Veel mensen hebben wat schrik van knolgroenten als ze koolhydraatarm gaan eten, omdat er (terecht) gezegd wordt dat groenten die onder de grond groeien typisch meer koolhydraten bevatten. In de blog leg ik uit waarom het in de meeste gevallen helemaal geen probleem is om ze toch te gebruiken bij een gezond koolhydraatarm èn vetrijke leefstijl.

2 REACTIES

  1. Ziet er lekker uit.
    De saus zodat die van Janny, die vindt ij ook heerlijk.
    Ik zie dat hij vaak worchestersaus gebruik.
    Die zal ik eens halen.
    Nog nooit gekocht.
    Maakt pittig neem ik aan, ?
    En de koekjes kunnen niet zonder de kaas denk ik ?

    • Ik zie nu je reactie (pas). Ja, worcestershire is beetje zoutig en geeft wat pit. Lekker door soepen of sauzen. Ik ben het aan het herontdekken, eigenlijk. Had het jaren nauwelijks gebruikt, tot ik het op een podcast weer voorbij hoorde komen. Ik denk dat de koekjes wel zonder kaas kunnen, maar moet je proberen of ze niet uit elkaar vallen. Door het ei zou het moeten lukken.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.