Van yacon…
Wij hebben afgelopen jaar ontzettend genoten van de vele yacons die we geoogst hadden. We hebben ze in lage stevige groentendozen bewaard in mijn moeder’s kas. Deze kas wordt in de winter net vorstvrij gehouden, want deze staat dan vol met potplanten die zo de winter doorkomen.
In het voorjaar wordt het door de zon som behoorlijk warm in de kas, maar desondanks hielden de yacons zich goed. Tot eind april hebben we ervan gegeten. Al die tijd bleven de knollen stevig.
Yacons gebruik ik echt overal in. In de soep, bij m’n ei, door de roerbakgroenten, in de groentencrackers en in m’n potten gefermenteerde groenten. Meestal waardeer ik ‘m om z’n lekkere beet en natuurlijke zoetheid. Maar ik vind het ook heerlijk om ‘m te bakken tot ‘ie helemaal zacht is geworden. Heerlijk!
… naar andere knollen
Maar nu is het echt gedaan met de yacon. Daarom eten we nu meer andere prebiotische groenten. Groenten die veel onverteerbare vezels hebben. Die kunnen we zelf niet verteren, maar toch zijn ze heel belangrijk. Want eenmaal aangekomen in de dikke darm weten onze vriendjes bacteriën wel raad met deze vezels. Ze zetten ze om in hele gezonde vetzuren. Letterlijk voeding voor je darmen dus. De yacon is bijna onovertroffen op het gebied van prebiotische vezels, maar ook knoflook, uien, preien, witlof, asperges en knolgroenten bevatten relatief veel van dit soort vezels.
Toen ik afgelopen zaterdag ging helpen in de moestuin, had m’n moeder dikke plakken knolselderij gebakken. Ze wilde ze ’s middags serveren bij de lunch van o.a. salade en roerbakgroenten, maar was ze helemaal vergeten. Ik kreeg daarom een aantal plakken mee naar huis.
Ook lekker bij een ei
Toen ik maandag m’n lunch ging maken dacht ik er weer aan. En herinnerde ik me dat er in de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘ eens een foto was geplaatst van een gebakken ei op een plak knolselderij. Dat zag er heel lekker uit. Alle reden om het zelf eens te proberen. Ik vond het net zo lekker als ik gedacht had. Een spiegeleitje combineert super met de aardse, zachte smaak van gebakken knolselderij.
Mocht je die smaak van gebakken knolselderij trouwens niet kennen, dan daag ik je uit om het eens te proberen. Zeker wanneer je knolselderij alleen kent van de soep. Gebakken knolselderij is echt heel anders. Bij ons al meer dan twintig jaar een favoriet.
In plaats van een bammetje
Ik vind zo’n plak knolselderij ook een super-idee voor mensen die nog moeten wennen aan ‘boterham-loze’ lunches. Wat een gezonde en smakelijke vervanging van een snee brood onder je ei!
Spiegeleieren op gebakken knolselderij
Ingrediënten
kokosvet
2-3 dikke plakken knolselderij, geschild
2-3 spiegeleieren
verse peper en kruidenzeezout
verse tuinkruiden (zoals bijv. bieslook, peterselie en dille)
Voor erbij: rucolasla
Stappen
- Smelt kokosvet in de koekenpan en bak hierin de knolselderijplakken tot ze aan twee kanten mooi goudbruin zijn en de binnenkant gaar en wat zachter is geworden.
- Haal de plakken knolselderij eventueel even uit de pan (als het anders niet past) en smelt er wat extra kokosvet in. Bak hierin de spiegeleieren. Strooi peper, zeezout en kruiden naar smaak over de spiegeleieren.
- Serveer elk ei op een plak knolselderij en garneer met wat rucolasla. Smakelijk!
Notities
- RMR2.0: Knolselderij staat bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst A. Tijdens fase 3 van deze koolhydraatarme leefstijl mag je er slechts een halve handvol van eten op een dag. Mits dat het enige is wat je die dag eet van deze lijst.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.