Deze nasi gemaakt met spitskool en gemarineerde kip is absoluut een aanrader.

Lekker plakkerig, geurig en smaakvol door de marinade, knapperig door de spitskool en een beetje zoetig door de paprika. Alles wat een lekkere homemade nasi nodig heeft. En heel eenvoudig te maken.

Geheime ingrediënt

De marinade is wel de smaakmaker en daarmee de sleutel van dit recept. Deze wordt niet alleen gebruikt om de kip te marineren, maar ook om de nasi op smaak te brengen. Zelf had ik nog een derde toepassing. Ik maakte een beetje etra en gebruikte dat om satésaus te maken.

Laat je niet afschrikken door de lange(re) ingrediëntenlijst van de marinade. Als je de basisingrediënten eenmaal in huis hebt, maak je daarmee heel eenvoudig je allerlei overheerlijke marinades. Die zijn ook nog eens supergezond! Ik begin altijd met het maken van de marinade en daarna snijd ik de kip. Op die manier kan de kip het langst marineren. Eventueel kun je dat ook al de ochtend van te voren doen. Bij dit recept wel even opletten, want je gebruikt maar de helft van de marinade voor de kip en de andere helft voor de nasi zelf.

Snelle satésaus

Wij aten bij deze nasi snijbonen die we toen nog uit eigen tuin hadden. En we aten er zoals gezegd satesaus bij.

De satesaus maakte ik uit de losse pols van een halve pot 100% pindakaas met stukjes pinda, nasikruiden, een scheut slagroom en ongeveer een eetlepel van de marinade. Even doorroeren, naar smaak verdunnen met rooibosthee en klaar!

Wil je liever een recept? Er staat ook een recept van een pindasaus op mijn website.

Spitskoolnasi met gemarineerde kip

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de marinade:
  • 1 grote teen knoflook

  • 1 cm verse gember

  • pepertje, naar smaak (zaadjes verwijderen als je het minder pittig wilt)

  • 1 el olijfolie

  • 1 tl koolhydraatarme en glutenvrije sojasaus (bijv. tamari)

  • 1 tl coconut aminos (of extra tamari)

  • 2 tl limoen- of citroensap

  • 1/2 tl nasikruiden

  • 1/4 tl kipkruiden (kies je favoriete soort)

  • optioneel: 1 tl yaconsiroop

  • verse peper en Himalayazout

  • Voor de kip:
  • 400 g kipdijfilet

  • 1/2 van de marinade (zie hierboven)

  • Voor de rijst:
  • 100 g rijst (ik gebruikte bio wholegrain jasmin); of vervang door extra spitskool

  • 1/2 tl currykruiden

  • Keltische zeezout

  • Voor de spitskoolnasi:
  • 1 ui

  • circa 1/2 (niet te grote) spitskool

  • 1 1/2 paprika’s

  • 3 plakken ontbijtspek

  • kokosvet

  • 1 el sesamolie

  • 1/2 van de marinade (zie hierboven)

Stappen

  • Marinade:
  • Maak knoflook, gember en het pepertje schoon en hak ze fijn.
  • Meng alle ingrediënten van de marinade.
  • Kip:
  • Snijd de kipdijfilet in stukjes en meng door de helft van de marinade.

    Laat de kip minimaal een half uur marineren, maar bij voorkeur langer. Ga ondertussen verder met het recept (de rijst en de spitskoolnasi).
  • Rijst:
  • Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking in water met de currykruiden en Keltisch zeezout.

    Tip: De zilvervliesrijst die ik gebruik moet 20 minuten koken. In plaats daarvan breng ik de rijst aan de kook en zet ‘m dan goed geïsoleerd weg, in een oude slaapzak. Zo laat ik ‘m gaar worden.
  • Giet de rijst af.
  • Spitskoolnasi:
  • Maak de ui, spitskool en paprika’s schoon. Snijd de ontbijtspek in stukjes van een paar centimeter lengte.
  • Verhit kokosvet in de pan en giet er de sesamolie bij. Smoor hierin de ui met de spitskool en de stukje ontbijtspek.
  • Doe de overgebleven helft van de marinade bij de pan en bak op hoog vuur nog even op. Haal de groenten dan even uit de pan.
  • Haal de kip uit de marinade en bak deze (eventueel in twee delen) mooi goudbruin in een hete pan.

    Giet eventueel achtergebleven marinade op het eind weer terug bij de kip voor extra smaak!
  • Doe de gare en afgegoten rijst bij de kip in de pan en bak even op.
  • Doe de groenten bij kip met rijst en bak deze mee tot alles goed warm is.

Notities

  • Tip: lekker met snijbonen en/of zelfgemaakte pindasaus.
  • Voor circa 3-4 personen.
  • RMR2.0: Een aantal soorten rijst (o.a. de volkoren jasmijnrijst die ik gebruikte) staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Ook de optionele yaconsiroop hoort wat mij betreft bij de lichtrode lijst.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is zonder aanpassingen geschikt voor fase 1 en 4. Gebruik ook dan de producten van de lichtrode lijst met mate en alleen als het je eigen gewichts- en gezondheidsdoelen niet schaadt.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2 en 3: Als je de rijst vervangt door extra spitskool en de yaconsiroop weglaat of vervangt door groene stevia past dit recept ook bij fase 2 van de Real Meal Revolutie 2.0.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.