Ben jij ook zo’n spruitjesliefhebber? Lees dan vooral verder. Allereerst zijn ze hartstikke gezond. Spruitjes zijn eigenlijk mini-kooltjes. Net als hun grote broers en zussen behoren ze tot de familie van de kruisbloemigen. En die zijn allemaal super gezond! En ze zijn groen; mijn nieuwe favoriete kleur 😉

Moeder’s favoriet

Zelf at ik deze ovenschotel bij m’n moeder. Ze had inspiratie gezocht op het internet en was uitgekomen op drie recepten. Van al die ideetjes maakte ze dit geweldige nieuwe recept. We waren er beide heel erg enthousiast over. En mijn vader vond zijn variant met gewone aardappelen ook héél erg lekker. Kortom, een nieuwe favoriet.

Uiteraard vroeg ik hoe ze de schotel gemaakt had. Ter plekke typte ik het in op m’n telefoon om er later een recept van te maken.

Eén keer het werk, vaker het plezier

Later kwam snel, want in de week erna wilde ik voor een paar dagen vooruit koken. Daar is het een ideaal recept voor. Eénmaal gebakken, kun je de ovenschotel heel goed nog dagen koel bewaren. Probeer de spruitjes dan niet té gaar te laten worden. Ook bij het opnieuw opwarmen worden ze nog iets gaarder.

Opwarmen kan in de oven of Airfryer, maar een eenpersoonsportie kun je zelfs goed opwamen in een gewone pan. Daar stond ik zelf eigenlijk verbaasd over.

Ik gebruikte een klein pannetje waarin ik m’n soep had opgewarmd. In het kader van afwas besparen. Ik smolt een beetje roomboter in de pan en schepte er een portie van de schotel bovenop. Met de deksel op de pan liet ik het op vrij laag vuur staan. Tegen de tijd dat ik m’n soep op had was alles lekker warm en opnieuw super lekker. Zelfs de toplaag. Het resultaat zie je op de foto. Zou je niet zeggen, he?

Variatie zit ‘m van binnen

Met zo’n ovenschotel kun je je dus goed voorbereiden. Zodat je lekker met je gasten kunt babbelen terwijl de oven z’n werk doet. Of zodat je daarna een dag of wat niet hoeft te koken.

Vooruit koken vind ik zelf ideaal. Dan kun je er één keer wat meer tijd in steken en dat win je dan later weer terug. Sommige mensen vinden het saai om twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Mij mag je gerust dagen achter elkaar deze spruitjesschotel geven. Daar kijk ik zelfs enorm naar uit. Juist omdat ik ‘m zo lekker vind. En de variatie zit ‘m voor mij in de verschillende smaken in de schotel zelf. Elke hap is weer anders. Dus saai wordt het nooit.

De basis

De basis van de schotel zit ‘m in de spruitjes, de zoete aardappel en pittig op smaak gebrachte kipgehakt. Die vormen samen een geweldig palet van smaken. Helemaal verschillend, maar in een geweldige harmonie. Uiteraard kun je gewone aardappelen gebruiken als je geen zoete aardappel lust, maar laat ik je vertellen; dan mis je wel iets. Ook kun je het kipgehakt door ander gehakt vervangen. Nog steeds lekker, maar echt heel anders.

Zoek de verschillen

Zelf moest ik noodgedwongen wel een beetje creatief zijn met de rest. Ik was simpelweg wat ingrediënten vergeten mee te nemen uit de winkel. Daarom verving ik de champignons door groenten uit eigen tuin. Zéker net zo lekker als je het mij vraagt. Maar dat komt uit de mond van iemand die vroeger met champignons op het toilet gezet werd. Je snapt vast wel waarom. Ik eet ze tegenwoordig heel vaak, maar er bestaan zeker grotere fans. Oók binnen ons gezin.

Roomkaas had ik ook niet en slagroom had ik niet voldoende. Aan de slagroom voegde ik daarom mascarpone en creme fraiche toe. Dit klopt ik samen met wat eitjes en kruiden door elkaar. Als je teveel eieren gebruikt gaat de vulling lijken op een hartige taart. Niks mis mee, maar dat wilde ik nu niet. Maar in de goede verhouding geeft het de saus juist meer ‘body’ en volume en gaat het absoluut niet ten koste van de romigheid. Mjammie!

Spruitjesschotel met zoete aardappel en kipgehakt

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Spruitjes en zoete aardappel:
  • 1 1/2 kg spruitjes

  • 2 grote zoete aardappelen

  • Groenten-kipgehaktmengsel:
  • 4 tenen knoflook

  • 3 uien

  • 2 paprika’s

  • 250 g champignons (zoals m’n moeder deed) of vervang door andere groenten (ik gebruikte wortel, yacon, wortelpeterselie, chayote, pastinaak en prei)

  • 250 g spekjes

  • 400 g kipgehakt, niet gekruid

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • 1/2 el harissa

  • 1/2 el kipkruiden

  • Roomvulling en topping:
  • 200 g roomkaas (of vervang door mascarpone en/of creme fraiche)

  • 200 ml slagroom

  • optioneel: 2 eieren, losgeklopt

  • Himalayazout, verse peper

  • 1 tl gerookte paprika en 1/2 tl cayennepeper

  • 100 g jong belegen kaas en 100 g Parmezaanse kaas

Stappen

  • Spruitjes en zoete aardappel:
  • Maak de spruitjes schoon. Kook of stoom ze kort. Ze garen nog echt na in de oven, dus laat ze niet te gaar worden.
  • Boen de zoete aardappelen schoon met een borsteltje. Snijd ze in plakken en kook, stoom of bak ze even voor. Ook hier geldt: ze garen nog na in de oven.

    Leg schijven zoete aardappel in een ovenschaal.
  • Kipgehakt-groentenmengsel:
  • Maak knoflook, ui, paprika’s en champignons of andere groenten schooon. Hak de knoflook fijn, snijd de ui, paprika’s, champignons of andere groenten in stukjes.
  • Bak de spekjes uit.

    Gebruik het spekvet om de rest van je groenten en het gehakt te bakken. Gebruik extra kokosvet indien nodig.
  • Meng het kipgehakt met het zout, de harissa en de kipkruiden. Bak het kipgehakt in grove, rulle stukken tot het goudbruin en wat krokant is. Haal uit de pan.
  • Fruit de uien samen met de knoflook. Voeg daarna de paprika’s en later de champignons of andere groenten toe en bak ze een paar minuten mee. Meng met het kipgehakt en de spekjes.
  • Roomvulling en topping:
  • Meng de roomkaas met de slagroom en breng op smaak met verse peper, Himalayazout, gerookte paprika en cayennepeper.
  • Rasp de kaas.
  • Afwerken:
  • Schep de helft van het groenten-kipgehaktmengsel op de zoete aardappellaag, daarna de spruitjes en tenslotte de andere helft van het groenten-kipgehaktmengsel.
  • Giet het roomkaas-slagroommengsel over de schotel en strooi er tenslotte de geraspte kaas over.
  • Bak de schotel 20 min op 175 graden Celcius of tot deze goudbruin en gaar is.

    De oventijd is sterk afhankelijk van de temperatuur van de ingrediënten op het moment dat ze de oven in gaan.

Notities

  • Het recept is voor circa 6 personen. Ik maakte een grotere schotel en dat zie je op de foto.
  • Knolgroenten zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, wortel, wortelpeterselie en pastinaak staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Hetzelfde geldt voor zachte volle zuivelproducten zoals slagroom, roomkaas, mascarpone en crème fraîche. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de knolgroenten van de oranje lijst A door een groentensoort van de groene lijst. Vervang de zoete aardappel door plakken courgette. Pas de hoeveelheid zachte zuivel aan, aan het dagmaximum van de oranje lijst A (= max. 60 ml per dag). Dan past dit recept ook bij fase 3, mits je die dag geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.