Wat een lekker maaltje was dit! Een echt feestmaal.
Sugar snaps en tuinbonen zijn dan ook één van mijn favoriete groenten. Het telt waarschijnlijk mee dat we ze niet zo vaak eten. Eigenlijk alleen als ze vers uit eigen tuin komen. Een paar weken per jaar.
Als we er teveel hebben, gaan de tuinbonen nog wel eens geblancheerd de vriezer in. Die eten we dan een keer wanneer we weinig verse groenten uit de tuin hebben. Sugar snaps vriezen we niet in. Dat vinden we toch echt minder lekker dan verse.
Nieuwe oogst
Voor mij kondigen ze het begin van een nieuw oogstseizoen aan. Vóór die tijd oogsten we wel al volop bladgroenten maar verder niet echt andere dingen. Die ‘eerste’ groenten zijn dus extra genieten.
Verfijnd van smaak
Los daarvan zijn sugar snaps en tuinbonen ook uniek van smaak. Verfijnd zou ik bijna zeggen.
Sugar snaps zijn lekker zoet en knapperig. Tuinbonen zijn zacht. Hun smaak vind ik lastiger te omschrijven. Lekker aards, in ieder geval. Misschien ook een heel klein bittertje op het eind. Twee compleet verschillende groenten dus qua smaak, die heel goed samen gaan.
Heel voedzaam
Beide zijn erg gezond en heel voedzaam. Sugar snaps zitten bomvol vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Denk aan vitamine C, kalium, betacaroteen en fosfor. Daarnaast bevatten ze veel voedingsvezels en eiwitten. Ofschoon ze zoet smaken, bevatten ze weinig koolhydraten en suikers. Ideaal dus.
Tuinbonen zijn óók rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Ze bevatten o.a. veel foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B. Ook staan ze bekend om hun ontgiftende werking.
Een sugar snap kun je heel jong eten. Dan lijkt het bijna een peultje. Als ze wat groter worden, groeit er een erwt in. Je eet dan de peul samen met deze erwten op. Zo vinden wij ze het lekkerst.
Wordt de peul te oud (en dat kan soms een kwestie zijn van slechts 1 dag langer aan de plant) dan wordt deze te vezelig om goed te eten. Tenzij je ze heel jong oogst en bijna dagelijks plukt kun je bijna niet voorkomen dat er overrijpe exemplaren tussen zitten. Geen probleem, want dan kun je ze doppen en als erwt eten. Die zie je dus ook op mijn foto’s.
Lekker met Oosterse kip
Sugar snaps en tuinbonen combineren heerlijk met kip en met Oosterse smaken. Vandaar dat ik ze serveerde met lekkere gemarineerde kipstukjes met wat extra roerbakgroenten.
We hebben er allemaal overheerlijk van gesmuld!
Sugar snaps en tuinbonen met Oosterse kip
Ingrediënten
kokosvet, om te bakken
- Voor de kip en marinade:
500 g kipdijfilet
2 teentjes knoflook + stukje verse gember
1 1/2 el olijfolie
1/2 el sesamolie
1 el koolhydraatarme glutenvrije sojasaus (zoals tamari) en/of coconut aminos (ik combineerde ze)
1/2 tl vissaus
1/2 tl appelazijn
1 tl yaconsiroop (of vervang door honing; of door groene stevia poeder naar smaak)
1 1/2 tl satékruiden (of nasi of bamikruiden)
verse peper en Himalayazout, naar smaak
- Sugar snaps en tuinbonen:
sugar snaps en tuinbonen (zelf had ik na schoonmaken 625 g sugar snaps, 150 g tuinbonen en 125 g erwten uit te groot geworden sugar snaps)
- Groenten voor bij de kip:
1 grote teen knoflook + stuk gember
1 grote ui
1-2 winterwortels
1 1/2 paprika
1/2 kleine prei
1/2 kleine courgette
- Optioneel:
biologische volkoren(pandan)rijst
Stappen
- Kip en marinade:
- Snijd de kipdijfilet in stukjes. Maak de knoflook en gember schoon en hak deze fijn. Meng de ingrdiënten voor de marinade. Roer de kip door de marinade en laat deze minimaal een half uur staan. Liefst langer.
- Bak de kip kort voordat je gaat eten. Smelt daarvoor wat kokosvet in een braadpan en laat deze goed warm worden. Bak de kip mooi goudbruin en gaar.
- Sugar snaps en tuinbonen:
- Maak de sugar snaps schoon. Je snijdt daarvoor een klein puntje van een uiteinde en trekt daarbij de vezelige rand mee weg. Doe hetzelfde bij het andere uiteinde en de andere rand. Te groot of te stevig geworden sugar snaps kun je doppen. Gebruik daarvan dus alleen de erwten die dan overblijven.
- Maak de tuinbonen schoon door ze uit hun peul te halen. Dubbel doppen hoeft helemaal niet. De extra vezels in het velletjes zijn juist gezond.
- Ga ondertussen verder met de groenten voor de kip. Kook de sugar snaps en tuinbonen in water met zeezout kort voordat je gaat eten. Zorg dat ze niet te gaar worden. Voeg de laatste 2 minuten de erwtjes uit de te groot geworden sugar snaps toe.
- Groenten voor bij de kip:
- Maak de knoflook en gember schoon en hak deze fijn. Maak de groenten schoon. Snipper de ui, snijd de wortel in kleine stukjes en de paprika, prei en courgette in wat grovere stukjes.
- Smoor de ui en wortels in wat kokosvet, samen met de knoflook en gember. Voeg achtereenvolgens en steeds met enkele minuten tussenpauze de paprika, prei en courgette toe. Blijf ondertussen roerbakken.
- Voeg de kip toe en laat alles goed warm worden. Breng op smaak met verse peper en zeezout en serveer samen met de sugar snaps en de tuinbonen.
- Serveer eventueel met volkoren(pandan)rijst.
Notities
- Voor circa 4-5 personen. Dit is een richtlijn en afhankelijk van heel veel factoren. Eet alleen als je honger hebt en dan tot je verzadigd bent. Bewaar wat over is tot de volgende dag en eet het dan eventueel als lunch. Je kunt de sugar snaps en tuinbonen dan even opwarmen in een pannetje in wat roomboter.
- RMR2.0: Honing staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Yaconsiroop past ook op die lijst. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Wortel staat op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0: Zonder aanpassingen is het recept geschikt voor fase 1 en 4. Voor fase 2 en 3 gebruik je groene stevia in plaats van yaconsiroop. Laat bij fase 3 ook de wortel weg of zorg dat deze binnen je dagtotaal van de oranje lijst A blijft.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.