Wij kunnen bijna het jaar rond uit de moestuin eten. Dat wil niet zeggen dat we in die periode geen groenten kopen, maar een groot deel van wat we aan groenten eten komt dan uit eigen tuin. En wij eten véél groenten.
Rijke overvloed
Tijdens de zomer kunnen we, zeker bij goed weer, vaak volop oogsten. Er zijn dan o.a. courgettes, komkommers, sperziebonen, snijbonen en tomaten. Ook zijn er allerlei groenten die juist aan het eind van de zomer, begin van de herfst geoogst kunnen worden. Knolgroenten, tomatillo’s, chayotes en yacons bijvoorbeeld. Vaak zijn dit typische bewaargroenten. Je kunt ze langere tijd bewaren en hiermee de lange winterperiode overbruggen. Op het eind wordt het dan wel minder. Sommige soorten raken op en andere verliezen hun stevigheid. Toch zijn ze dan meestal nog prima te gebruiken voor bijvoorbeeld soepen en roerbakschotels.
Even ‘niets’
Daarna komt er een periode dat alles ‘op’ is. Dat is een moment dat we alleen gekochte groenten eten. Dan mis ik echt die extra aanvulling vanuit de tuin. Ondertussen zijn we dan alweer volop bezig met het nieuwe tuinseizoen. Vanaf januari begint m’n moeder weer met het zaaien en opkweken van jonge plantjes. Die staan dan nog maanden in de serre en later in de kas, totdat de kans op nachtvorst geweken is en ze de volle grond in kunnen. Op het laatst staan ze dan ook vaak overdag buiten, maar moeten ze ’s nachts nog naar binnen.
We mogen weer
Sommige groenten kunnen beter tegen wat nachtvorst en kunnen eerder al buiten gezaaid worden. Sla is meestal het eerste gewas wat we weer kunnen oogsten. Dat is een heerlijk moment. We hebben altijd diverse soorten sla; diverse soorten en kleuren pluksla, veldsla, rucola, ijskruid en als nieuwkomer dit jaar: mini-Romaine sla. In het voorjaar en de zomer oogst ik die wekelijks. Samen met verse kruiden zoals bieslook en peterselie.
Het mooie voorjaar
De eerste weken blijft het meestal bij sla en kruiden. Maar dan ineens zijn er de voorjaarsgroenten. De eerste tuinbonen, erwten of sugar snaps die geplukt kunnen worden. De koolrabi’s en rammanas. En dan kan de vlag pas echt uit. Figuurlijk gezien dan. Want dat is voor mij toch wel echt het teken dat het nieuwe oogstseizoen weer begonnen is.
Vanaf dan is het niet alleen meer zaaien, planten en verzorgen, maar kan ik ook elke week weer van alles mee naar huis nemen. Wat een feest! Want niets smaakt zo goed als wat je zelf mee verzorgd hebt. Nog los van het feit dat groenten uit eigen tuin sowieso meer smaak hebben, omdat ze meestal uit een veel rijkere bodem komen.
Puur genot
Erwten, sugar snaps en tuinbonen zijn zo puur en vol smaak, dat ze eigenlijk niets nodig hebben. We eten ze beetgaar; soms met een klont roomboter en een snuf nootmuskaat. Stukje vlees, vis of een ei erbij en klaar. Om te variëren aten we de sugar snaps en tuinbonen deze keer met tzatzikisaus en met groentenkoekjes. En die groentenkoekjes waren zó ontzetten lekker dat het een nog groter feest werd. Voor herhaling vatbaar!
Sugarsnaps en tuinbonen met tzatziki en groentenkoekjes
Ingrediënten
- Voorjaarsgroenten:
circa 275 g verse tuinbonen (gedopt gewogen)
circa 550 g sugar snaps
- Groentenkoekjes:
1 grote teen knoflook
1 rode en 1 witte ui
600 g groenten; ik gebruikte een mix van courgettes, winterwortels en koolrabi
verse kruiden; ik gebruikte salie, tijm, rozemarijn, maggikruid, hysop en knoflookstengels; fijngehakt
100 g Grano Pardano of parmezaanse kaas, geraspt
30 g uitgebakken spekjes
2 eieren
3 el kokosmeel (hoeveelheid is overigens afhankelijk van het vocht in de groenten)
1/4 el harissakruiden (= kruidenmengsel van chilizaadjes, knoflook, koriander, komijn, paprika)
1/4 el couscouskruiden (= kruidenmengsel van paprika, ui, wortel, knoflook, kerrie/kurkuma, koriander, fenegriek, komijn, pastinaak, zwarte peper, chilipeper, anijs, peterselie)
- Tzakziki
1 teen knoflook
1 snack-komkommer (125 g)
sjalotje of een stukje rode ui
150 ml Griekse yoghurt
verse munt; fijngehakt
verse peper en Himalayazout (met chilipeper)
Stappen
- Voorjaarsgroenten:
- Snijd de uiteinden van de sugarsnaps en trek daarbij de harde randjes van de peul mee weg.
- Doe eerst de sugarsnaps in een pan met water. Leg daar de tuinbonen bovenop. De tuinbonen hoeven niet in het water te staan. Ze stomen gaar.
Laat de pan staan tot het tijd is om te gaan koken. Voeg (dan pas) wat Keltisch zeezout toe en kook de groenten (beet)gaar. Giet ze dan af en serveer ze.
Zelf breng ik de pan aan de kook voordat we soep gaan eten. Dan zet ik ‘m goed geïsoleerd in een oude slaapzak. Dan zijn ze beetgaar wanneer we aan de volgende gang beginnen. Je moet daar een beetje gevoel voor krijgen, maar het is een energiezuinige manier van koken en bovendien zijn ze dan nog heet tegen de tijd dat je ze gaat eten. - De groentenkoekjes:
- Maak knoflook, ui en andere groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en rasp de groenten grof of snijd ze in fijne jullienereepjes. Begin met courgettes, want deze moeten nog even staan (zie hieronder).
Meng de courgettereepjes met wat zout en laat ze circa 10 minuten in een zeef of vergiet staan. Het meeste vocht zal er dan uittrekken. Knijp ze nog een keer uit voordat je ze mengt met de rest van de ingrediënten. Tip: Doe alvast hetzelfde met de komkommer (voor de tzakziki). - Meng alle ingrediënten van de groentenkoekjes. Maak dan eerst de tzakzikisaus.
- Smelt kokosvet in een pan met een anti-aanbaklaag en leg er de koekjes in. Vorm deze koekjes van te voren met de hand, of schep hoopjes van het mengsel in de pan en druk ze plat. Draai ze om wanneer ze goudbruin zien en bak dan de andere kant.
- De tzakziki:
- Maak knoflook en ui schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en rasp de komkommers grof of snijd ze in fijne jullienereepjes.
Bestrooi de komkommers met zout en behandel ze zoals hierboven beschreven voor de courgettes. - Meng nu alle ingrediënten van de tzakziki.
- Serveren
- Serveer de sugarsnaps en tuinbonen met de tzakziki en de groentenkoekjes. Smakelijk!
Notities
- Bijgerecht voor circa 3-4 personen. Zelf maakte ik een dubbele hoeveelheid. Deze zie je op de foto’s. Wij aten er 2 dagen van met 3 grote en 1 kleinere eter.
- Ik gebruikte (naast de uien) winterwortels, courgettes en koolrabi. Andere groenten die geschikt zijn voor dit soort groentenkoekjes zijn o.a. paprika, rode biet, bloemkool, broccoli, zoete aardappel, pastinaak, wortelpeterselie en knolselderij
- RMR info: Alle hele bonen in peulen, zoals tuinbonen en sugar snaps staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de groene lijst. Je kunt hier dus naar hartelust van eten tijdens alle fasen.
- RMR info: Wortel en Griekse yoghurt staan opde oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Kokosmeel staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4. Met de aanpassing en/of beperking zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 2 en/of 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2 en 3: als je de kokosmeel weglaat of vervangt door kruimels van Zeeuws knabbelspek dan past dit recept ook bij fase 2 en met de beperking hieronder voor fase 3.
- Beperking/aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor wortel is dat een gesloten halve handvol. Vervang eventueel de wortel door een groentensoort van de groene lijst.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.