Alhoewel het bramenseizoen voorbij is, wil ik dit recept toch nog even kwijt. Dat ruimt lekker op. Anders blijft het nog zo lang op het lijstje van blogs waar ik mee bezig ben.
Het maakt ook niet zoveel uit, toch? Dan kun je nu alvast zien hoe eenvoudig het is om zelf een suikervrije bramensaus te maken. Die je ook nog eens heel goed kunt bewaren. En wie het wat lijkt kan volgend jaar zelf aan de slag. Of maakt de saus nu met bramen uit de vriezer. Dat gaat namelijk net zo goed.
Nostalgisch
Voor mij heeft het maken van vruchtensaus iets nostalgisch. In m’n jeugd gingen we regelmatig bramen plukken in de natuur. M’n moeder maakte daar jam of saus van. Al heel jong zat ik dan in de keuken toe te kijken. En mee te helpen met wat ik kon.
Later deden we dat ook wel eens met onze eigen kinderen. Lekker weg op de fiets en dan onderweg bramen plukken. Een leuk en gezond uitje waar je ook nog eens iets lekkers aan overhoudt.
Overvloed
M’n ouders hebben bramen in hun tuin. Deze zijn groter dan wilde bramen en ook wat zuurder. Alhoewel ze wel wat zoeter worden wanneer ze veel zon krijgen.
Net als bij groenten uit eigen tuin komt ook fruit vaak in (te) grote hoeveelheden tegelijk. Op het ene moment heb je teveel, terwijl je ze op een later moment graag gehad zou hebben.
Gewoon proberen
Bramensaus is een ideale oplossing voor dat (luxe)probleem. Je kunt in één keer veel bramen verwerken en het blijft daarna maanden of zelfs jaren goed. Tenminste, als je suiker gebruikt. Maar hoe zit dat dan als je géén suiker gebruikt? Toen ik het een aantal jaren geleden voor het eerst probeerde, had ik geen flauw idee. Overal wordt geschreven dat je de suiker nodig hebt om te zorgen dat jam of vruchtensaus niet slecht wordt. Of dat voor alle vruchten inderdaad zo is wist ik niet.
Toen ik geen suiker meer wilde gebruiken, ben ik daarom maar gewoon gaan experimenteren. Simpelweg bramen koken, pureren en er groene stevia aan toevoegen. In steriele glazen potten of flessen en daarna koel opslaan. En maar zien wat het wordt.
Ervaring
Inmiddels weet ik dat de bramensaus zeker een jaar houdbaar is. Op die manier kunnen we dus nog lang genieten van deze zomerse vruchten. Af en toe maken we een potje uit de voorraad open. De saus gaat bijvoorbeeld in de Griekse yoghurt. Ook onze kinderen vinden ‘m lekker. Terwijl die suiker, zacht gezegd, niet helemaal ontwend zijn 😉 .
Suikervrije bramensaus
Ingrediënten
Bramen
vers citroensap
- Optioneel:
groene stevia, naar smaak (misschien niet nodig bij zoetere bramen; ik weet niet of het invloed heeft op het conserveren als je het niet gebruikt)
Stappen
- Maak de bramen schoon. Doe de bramen in een liefst grote, hoge pan, met enkel aanhangend vocht. Doe er een beetje vers citroensap bij. Dit zorgt ervoor dat de kleur langer mooi blijft.
- Verwarm de bramen op een laag vuur. Zodra er meer vocht vrij komt kun je het vuur iets hoger zetten, zodat de bramen lekker doorpruttelen. Roer af en toe door, zodat het niet aanbrandt.
- Steriliseer ondertussen voldoende glazen potten met een metalen deksel. Ik doe dat met heet water waarin ik soda heb opgelost en een schone afwasborstel. Zet ze daarna omgekeerd op een schone theedoek.
- Pureer de bramen met een staafmixer, zodra ze goed gaar zijn.
- Maal de blaadjes stevia door ze door een metalen zeefje te drukken. Voeg groene stevia naar smaak toe. Doe dit lepeltje voor lepeltje en proef tussendoor. Wel uitkijken, want de bramenmoes is erg heet.
- Laat de bramenmoes goed doorkoken, terwijl je de potten één voor één vult. Let op, want de bramenmassa in de pan kan soms flink opspatten en daar kun je je lelijk mee verbranden. Vandaar de grote, hoge pan.
Ik gebruik een trechter om de potjes te vullen. Doe de pot liefst zo vol mogelijk, maar laat het niet overlopen. Maak de boven- en zijkant van de rand goed schoon met een schoon nat doekje. Draai er dan het deksel stevig op. - Zet de gevulde potten omgekeerd op de schone theedoek terug. Laat de potten afkoelen. Maak etiketten voor op je potten met naam en datum, zodat je later weet wat er in zit. Zet ze daarna koel weg.
Notities
- Je kunt ook een roerzeef (ook wel bekend als passe-vite) gebruiken om de bramen te malen, maar het grote voordeel van de staafmixer is dat alle vezels, pitjes etc. bewaard blijven. Dit is veel gezonder. Het zorgt er o.a. voor dat je bloedsuiker minder snel stijgt. Voeg de pitjes die achterblijven in je roerzeef dus gewoon weer lekker toe.
- Vroeger gebruikte ik geleermiddelen wanneer ik bramensaus maakte. Dat doe ik nu niet meer. De saus wordt dikker door het malen en door inkoken. Maar het blijft een vloeibare saus. Dik vloeibaar, zeg maar.
- Het eerste jaar dat ik koolhydraatarm en vet gezond at, heb ik helemaal geen zoetstof gebruikt. Ik had het gewoonweg niet in huis en miste het ook niet. Je kunt dus wel zeggen dat zoet niet meer mijn ding is. Sinds ik zelf een steviaplant heb, gebruik ik soms groene stevia. Vers of gemalen. In deze bramensaus vind ik het wel iets toevoegen, want hierdoor krijg je een wat zoetzure smaak.
- RMR2.0: Bramen staan als bessen op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. In de periode dat je volle aandacht ligt bij afvallen (dit is fase 3, de transformatiefase), gelden er sterke beperkingen voor deze lijst.
- RMR2.0: Groene stevia wordt niet genoemd in de lijsten van de Real Meal Revolutie. In het boek Van GezondDorp naar GezondLand staat groene stevia op de groene lijst. Witte stevia is bewerkt en heeft een ander effect op ons lijf. Het staat net als een paar andere koolhydraatarme zoetstoffen op de grijze lijst. Producten waar je zelf je eigen verstandige keuzes in moet maken.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor bramen is dat een halve gesloten handvol (= circa 1 el).
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.