Panna cotta is een heerlijk zacht en romig Italiaans nagerecht. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het letterlijk ‘gekookte room’ betekent.

Traditioneel wordt het gemaakt van slagroom, suiker en gelatine, eventueel met vanille. Vaak wordt de panna cotta geserveerd met een bessensaus. Of met bijvoorbeeld caramel- of chocoladesaus.

Geen suiker nodig

Suiker past niet bij mijn gezonde koolhydraatarme leefstijl. Die is immers gluten- en suikervrij. Gelukkig kun je ook een hele lekkere suikervrije panna cotta maken.

In panna cotta wordt de suiker namelijk alleen gebruikt om het dessert zoet te maken. Tijdens het koken lost de suiker op in de room. Anders dan bij veel andere nagerechten en gebak heb je de kristalstructuur van suiker niet nodig voor een goed resultaat.

Toen onze zoon panna cotta maakte, verving hij voor ons dan ook de suiker door groene stevia; de gedroogde en gemalen blaadjes van de stevia plant. Groene stevia is een natuurlijke zoetmaker die ook nog eens heel gezond is. Je hebt er niet veel van nodig. Zeker niet als je het gebruik van suiker ontwend bent. De room in de panna cotta is van zichzelf ook al wat zoet(ig).

Verrassend met pistaches

Onze zoon maakte voor kerst allemaal kleine glaasjes panna cotta met verschillende smaken. In de suikervrije reeks waren dat de smaken vanille met bramensaus, sinaasappel, koffie en tenslotte pistache.

Samen was het een heel mooi pallet aan kleuren en smaken. Ik heb van allemaal genoten, maar mijn favoriet was degene met pistache pasta. Deze pistache pasta maakte hij van gepelde, geroosterde pistaches. Zoals je ook notenpasta’s kunt maken van andere noten.

Hieronder vind je het recept van dit verrassende en heerlijke nagerecht!

Suikervrije pistache panna cotta

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de pistache pasta
  • 200 g ongezouten ongepelde pistachenoten

  • zeezout

  • Voor de panna cotta
  • 500 ml slagroom

  • 1 el vanilleextract

  • 4 blaadjes gelatine

  • circa 1 tl groene stevia, of naar smaak

  • 2-3 tl pistache pasta

  • Voor garnering
  • 1 tl pistache pasta

  • enkele pistachenootjes

Stappen

  • Voor de pistache pasta
  • Pel de pistachenoten. Leg de pistachenoten op een bakplaat met een bakvel of bakpapier. Rooster ze 10 minuten op 150 graden Celsius. Keer ze halverwege een keer om. Bewaar een paar pistachenoten voor de garnering.
  • Doe de warme pistachenoten samen met wat zeezout in een keukenmachine die geschikt is om noten te vermalen.

    Maal de noten tot een pasta. Tijdens het malen komt er olie uit de nootjes waardoor de pasta smeuïger wordt. Het resultaat is wat vergelijkbaar met pindakaas, maar dan wat taaier.
  • Voor de panna cotta
  • Week de gelatineblaadjes minimaal 5 minuten in koud water.
  • Verhit de slagroom samen met de vanille-extract in een (steel)pannetje met dikke bodem. Laat langzaam aan de kook komen.
  • Zet het pannetje van de hittebron. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze één voor één door de hete room.
  • Roer er dan 1 el pistache pasta door.
  • Verdeel het mengsel over kleine glaasjes. Laat afkoelen en daarna opstijven in de koelkast.
  • Serveer elk glaasje met een tl pistache pasta en wat pistachenootjes. Smakelijk!

Notities

  • Voor circa 5-6 glaasjes panna cotta.
  • Je kunt de pistache pasta ruim van te voren maken. Doe de pasta dan in een schone glazen pot met deksel en bewaar deze tot gebruik in de koelkast. Deze pistache pasta blijft enkele weken goed in de koelkast. Je zou ‘m ook moeten kunnen invriezen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
  • RMR2.0: Zachte volle zuivel en noten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.