Voor een Surinaamse bami wordt vaak spaghetti als basis gebruikt. Of noedels. Ze worden eerst gekookt en daarna afgekoeld opgebakken met tomatenpuree en ketjap. Met de groenten en andere kruiden. Ik verving de spaghetti door spitskool en taugé. Geen traditionele Surinaamse bami dus, maar één met lekker veel groenten die past binnen een koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl.

Kennismaking met kousenband

Deze bami was de eerste keer dat ik kousenband at. Het was namelijk één van de nieuwkomers dit jaar in de moestuin. Toevallig, omdat m’n moeder een zakje zaad op de kop had getikt. Een leuke manier om ‘m te leren kennen. Want het heeft natuurlijk wel iets als je de groenten op je bord zelf mee gekweekt hebt. Bovendien is het leuk om het hele groeiproces te volgen. Zeker van zo’n ‘rare snijboon’ 😉

Meer over de teelt, het culinaire gebruik en de gezondheidsaspecten van kousenband vind je in de eerdere blog ‘Kousenband: een rare maar gezonde snijboon‘.

Surinaamse keto-bami met kousenband

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten en smaakmakers voor de kousenband-groentenbasis:
  • 2 tenen knoflook

  • stukje verse gember

  • 1/4 pepertje, of naar smaak

  • 2 kleine uien

  • 375 g worteltjes

  • 200 g kousenband (of meer; wij hadden er op dat moment niet meer)

  • 4 paprika’s

  • 275 g prei

  • 250 g champignons

  • kokosvet, om in te roerbakken

  • Smaakmakers:
  • 1/4 tl harissa

  • 1 tl 5 spices poeder (= kaneel, steranijs, peper, venkel en kruidnagel)

  • klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 1 1/2 el tamari (gefermenteerde, glutenvrije sojasaus)

  • 1 1/2 el coconut aminos (of vervang door extra tamari)

  • 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • Groenten te gebruiken als ‘noedels’:
  • 500 g spitskool of witte kool

  • 250 g taugé

Stappen

  • Maak knoflook, gember en pepertje schoon. Maak alle groenten (uien, worteltjes, kousenband, paprika, prei, champignons en kool) schoon. Snipper de ui, snijd de worteltjes in stukjes, de kousenband in stukjes van zo’n 4 cm, prei in ringen en champignons in plakjes. Snijd de kool in niet te kleine reepjes.
  • Voor de kousenband-groentenbasis:
  • Smelt wat kokosvet in een grote (wok)pan en roerbak hierin de ui met de fijngehakte knoflook, gember en pepertje.
  • Roerbak achtereenvolgens de wortel, stukjes kousenband, paprika en prei mee.
  • Doe er dan de tomatenpuree en de champignons bij en roerbak deze samen nog even door.
  • Voeg de smaakmakers toe (harissa, 5 spices-poeder, tomatenpuree, tamari en/of coconut aminos en zeezout) en blijf even goed roeren tot alles goed gemengd is.
  • Voor de groentennoedels:
  • Voeg de kool toe en roerbak deze even mee tot deze gaar is maar nog wel een lekkere bite heeft.
  • Zet het vuur uit en voeg de taugé toe, of leg de rauwe taugé op een bord en schep daar de groenten op.

Notities

  • Voor een niet-vegetarische versie kun je nog spekblokjes uitbakken en erbij serveren. Ook heerlijk met gemarineerde, gebakken stukjes kipdijfilet. Deze zie je ook op de foto op het bord. Zie hiervoor het recept van de Koolhydraatarme gemarineerde kip(saté).
  • RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.