Het geheim van dit recept is de zelfgemaakte terriyakisaus. Eerst wordt het vlees erin gemarineerd en daarna wordt de saus door de roerbakgroenten geroerd en krijgen die een heerlijk doorzichtig, beetje plakkerig laagje.

Ik vond het een leuke aanvulling op m’n bestaande recepten, omdat het echt weer eens wat anders is. En het hele gezin vond het heerlijk. Ook altijd meegenomen.

Zuivel-vrij

Er zit geen kaas of andere zuivel in dit gerecht en dat vind ik ook fijn. Net omdat er zoveel lekkere koolhydraatarme en vetrijke gerechten te maken zijn met zuivel, is dit een leuke afwisseling.

Vlees of eieren

Ben je vegetarisch, dan kun je dit gerecht ook maken zonder de speklapjes. Dan gebruik je de terriyaki-saus om je groenten te glaceren. Je kunt er dan een paar eieren bij eten, gekookt of gebakken als spiegelei of omelet. Of als roerei erdoor bakken.

Het recept hieronder gaat uit van 5 speklappen. De marinade is echter ruim voldoende om 10 speklappen in te marineren. Dat was wat ik zelf deed. De overgebleven speklappen aten we de dag erna. Ik at ‘m zelfs koud. Heerlijk!

Gemarineerde speklappen met voorjaarsgroenten in terriyakisaus

Voor 5 personen

Voor de terriyaki-marinade:

  • 5 el Coconut Aminos en/of glutenvrije kha sojasaus
  • 3 el appelcider-, frambozen- en/of rode wijn azijn
  • 3 el sesamolie
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl chilivlokken, gemalen
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uipoeder
  • 1/4 tl gedroogde groene stevia (van een stevia-plant), of een paar verse blaadjes, fijngeknipt

Voor het vlees:

  • 5 speklappen (of marineer er 10 en bewaar de helft)
  • kokosvet

Voorjaarsgroenten:

  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 cm gember
  • 2 uien
  • 2 winterwortels
  • 500 g sugar snaps
  • 2 paprika’s
  • 1 prei

Meng alle ingrediënten voor de marinade. Leg de speklapjes in de marinade en zet het koel weg. Laat de speklapjes tenminste een half uur marineren, maar langer is lekkerder. Schep ze af en toe een keer om, zodat de marinade overal goed in kan trekken.

Maak de knoflook en gember schoon en hak ze fijn. Maak de groenten schoon. Snij de uien, wortels en paprika’s in niet te kleine stukjes en de prei in plakken.

Verhit kokosvet in een braadpan; liefst met hoge rand tegen het spatten. Haal de speklappen uit de marinade en bak ze mooi goudbruin. Let op voor verbranden (jezelf vanwege spatten, maar ook het vlees kan sneller verbranden door de marinade). Bewaar de marinade.

Verhit in een andere pan wat kokosvet en roerbak hierin de knoflook, gember, uien, wortel en sugar snaps tot ze een beetje zachter worden, maar nog zeker niet beetgaar. Voeg de paprika’s toe en daarna de prei. Voeg daarna de marinade toe. Blijf roeren tot de marinade ingedikt is en een mooie glazige film over de groenten gevormd heeft.

Bronnen

[1] Soep van voorjaarsgroenten In deze blog kun je lezen waarom sugar snaps een hele gezonde keuze zijn; ook bij een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl.

[2] Terriyaki speklapjes met voorjaarsgroentenHet recept van deze in terriyakisaus gemarineerde speklapjes met voorjaarsgroenten wat je kunt gebruiken om te printen.

[3] Rendang Daging Blog met m’n koolhydraatarme versie van Rendang Daging. In deze blog schreef ik over soja saus versus Coconut Aminos, een kokosnoot product. Je kunt deze gezonde saus gebruiken als vervanging van (koolhydraatarme) sojasaus.

[4] Een beetje van Jamie en een beetje van jezelf Blog over ‘Sticky kickin’ chicken wings’ van Jamie Oliver. Plakkerige kippenvleugeltjes dus. M’n man maakte een koolhydraatarme variant van de terriyakisaus. Ik maakte ‘m deze keer iets anders, maar David z’n versie was wel de basis hiervoor.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.