Toen ik gisteren thuis kwam van m’n werk stonden er twee braadpannen klaar, met David’s overheerlijke versie van een Tiroler goulash.

Wat een heerlijke verrassing op de dag dat de temperatuur toch ineens weer een duik naar beneden genomen had. Tijdens m’n verlate middagwandeling en m’n fietstochtje terug naar huis vond ik het namelijk maar frisjes. Echt weer wennen na de zomerse sferen van de afgelopen anderhalve week of zo. Maar zelfs in de zomer zou ik nog genieten van zo’n heerlijke stoofschotel.

In de slaapzak of hooikist

De ene pan stond in een oude slaapzak en de andere in een wollen deken. David had het vlees ’s ochtends eerst aangebraden en aan het sudderen gebracht en daarna goed geïsoleerd weggezet. Net zoals in een ouderwetse hooikist. Ook zo’n hooikist is een prima methode. Ondertussen bereidde hij de rest van de ingrediënten en voegde die toe aan het vlees. Tussendoor bracht hij het vlees nog een keer terug aan het sudderen. Daarna kon het vlees lekker verder garen in de warme dekentjes.

Op deze manier kost het maken van stoofvlees bijna geen energie en heb je er na de (voor)bereiding toch nauwelijks omkijken naar. Kies wel voor een pan die goed isoleert, zoals één met dikke gietijzeren wanden. Maar je kunt dit gerecht ook prima bereiden in een slowcooker of op een lage temperatuur op je kooktoestel. Ook daarmee moet je trouwens op tijd beginnen. Ik zou er zeker 4 tot 5 uur voor uittrekken. Stoofvlees wordt eigenlijk nooit té gaar. En is het net niet gaar, dan blijf je kauwen.

Met of zonder wortel en zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn heel gezond en verdienen zeker hun plekje in een koolhydraatarme leefstijl. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd ‘past’. Daarom staan ze, net als wortels, op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Van die lijst mag je maar zeer beperkt eten tijdens de transformatiefase. Wanneer je volop in vetverbranding wilt zitten, dus. Voor de zoete aardappel en wortel geldt dat je daarvan samen dan dagelijks maximaal een halve gesloten handvol mag eten. Andere producten van de oranje lijst A moet je dan wel bewaren voor een andere dag.

Uiteraard kun je de zoete aardappel en/of wortel ook weglaten, maar ze zijn wel heel lekker in een stoofschotel. Je kunt er dus ook de maximale hoeveelheid van toevoegen. Omgerekend naar aantal personen en/of aantal dagen dat je van je stoofschotel denkt te gaan genieten.

Zonder de wortel en de zoete aardappel is deze stoofschotel geschikt voor iedere fase van een koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl.

Oostenrijkse goulash

  • — voor circa 5 personen —
  • Vlees braden:
  • 1 kg doorregen runderriblappen
  • verse peper
  • Himalaya of Keltisch zeezout
  • kokosvet
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 el appelciderazijn
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tl elk van komijnpoeder, karwijzaadpoeder, gedroogde oregano
  • 2 laurierbladen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Spekjes:
  • 100 g spekreepjes
  • kokosvet
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Groenten:
  • 1 grote ui
  • 1 zoete aardappel
  • 1 winterwortel
  • 3-4 paprika’s
  • 125 g champignons
  • 250 g sperziebonen
  • Optioneel:
  • konjakpoeder (koolhydraatarm bindmiddel)

Oostenrijkse goulash

  • Tip: begin ’s ochtends zo vroeg mogelijk. Maak alles klaar en zet het geheel goed geïsoleerd weg. Breng het tussendoor indien mogelijk nog één of twee keer terug aan het sudderen en zet weer geïsoleerd weg. Of laat het op een lage temperatuur zeker 4-5 uur sudderen.
  • Vlees braden: Snijd het vlees in blokjes. Kruid het vlees met verse peper en Himalaya- of Keltisch zeezout.
  • Smelt kokosvet in een (gietijzeren) braadpan en bak hierin de vleesblokjes rondom bruin.
  • Maak ondertussen de ui en knoflook schoon. Snijd de ui grof en hak de knoflook. Voeg ze toe aan het vlees.
  • Voeg de rest van de ingrediënten, behalve de gepelde tomaten, toe die vermeld staan onder het kopje Vlees braden.
  • Knijp de gepelde tomaten voorzichtig kapot boven de pan (zie Tip). Als alternatief kun je ze vooraf in stukken snijden. Tip: Schuif het vlees even naar het midden en voeg de tomaten en het vocht aan de rand van de pan toe. Op deze manier komt je vlees niet teveel in direct contact met de koude tomaten en het vocht. Dat voorkomt dat het taai wordt.
  • Laat het vlees ongeveer 5 minuten sudderen en zet het dan geïsoleerd weg in een oude slaapzak. Of laat het op een lage temperatuur sudderen.
  • Spekjes: Bak de spekjes in een andere pan uit in wat kokosvet. Voeg 1 tl gerookt paprikapoeder toe. Haal de spekjes uit de pan, maar bewaar het braadvet.
  • Groenten: Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken.
  • Bak de groenten in het braadvet van de spekjes. Voeg achtereenvolgens ui, zoete aardappel, winterwortel, paprika en champignons toe. Kruid tijdens het bakken met wat Himalayazout en peper.
  • Blancheer de bonen 5 minuten in kokend water.
  • Doe dan alle groenten bij het vlees en laat het geheel goed doorwarmen. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen. Breng de goulash intussen op smaak met Himalayazout, peper, paprikapoeder, komijn, karwei, oregano.
  • Zet de pan weer geïsoleerd weg.
  • Optioneel: als je het vocht wilt binden, breng je de goulash weer aan de sudder en strooi je voorzichtig een tl konjakpoeder over de stoofschotel. Roer goed door en geef het even tijd om te binden. Blijf dit lepeltje voor lepeltje herhalen tot het vocht de gewenste dikte heeft.

3 REACTIES

  1. Hallo Cora, op dit recept zat ik nu nét te wachten. Had al vlees in huis voor hachee! Meteen Naar de winkel en alles gehaald voor de goulash. Hij was zalig! Alleen waren de boontjes nog wat te hard. Vlg keer blancheer ik ze eerst even. Compliment voor het recept. Een blijver???

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.