De tomatillo is in Nederland niet zo bekend. Nóg niet. Hopelijk komt daar verandering in. Want zoals je in de blog ‘De tomatillo: een supergezonde rakker!‘ kunt lezen is een tomatillo niet alleen heel gezond maar ook bijzonder veelzijdig in culinair opzicht. In de Mexicaanse keuken wordt de tomatillo heel veel gebruikt. Het meest bekend is de ‘salsa verde’ die je ervan kunt maken. Een groene salsa dus. Maar je kunt er nog veel meer mee.

Vandaar dat ik er toch recepten van ga posten. Want onbekend is onbemind. Alleen door ‘m meer op de voorgrond te zetten kunnen we de vraag stimuleren. En hopelijk volgt dan het aanbod. Zelf kweken kan overigens ook. En is zeker niet moeilijk. Meer daarover lees je in bovengenoemde blog.

Duo dipsaus

Ik maakte eerst een tomaten-tomatillosalsa. Deze smaakt lekker fris met toch een beetje pit. Daarna mengde ik een avocado door de helft van de salsa. Dit geeft weer een romige salsa.

Zo heb je heel eenvoudig twee toch heel verschillende sauzen. Je kunt zo’n salsa gebruiken als dipsaus (bijvoorbeeld voor stukjes snackgroenten), maar je kunt ze ook als bijgerechtje eten, of als een soort van dressing voor je sla of een topping op een zadencracker bijvoorbeeld.

Van het deeg van zadencrackers kun je overigens ook je eigen ‘tortillachips’ maken. Snijd ze dan (voor het bakken) in kleine driehoekige vormen en bak ze lekker dun en krokant. Eventueel kun je er nog wat geraspte kaas over strooien voordat je ze in de oven zet.

Tomaten-tomatillo en avocadosalsa

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de tomaten-tomatillosalsa:
  • 3 (smaak)tomaten

  • 6 tomatillo’s (eventueel te vervangen door stukjes komkommer of chayote)

  • 1/2 pepertje, zonder zaad

  • 1 teentje knoflook

  • verse peterselie; ook te vervangen door verse koriander (deze wordt traditioneel gebruikt bij salsa’s)

  • 1 el citroensap

  • Himalayazout en verse peper

  • Extra voor de avocadosalsa:
  • 1 rijpe avocado

Stappen

  • Voor de tomaten-tomatillosalsa:
  • Maak de groenten, knoflook en peterselie schoon.
  • Snijd ze in grove stukken en doe alle ingrediënten in een hakmolentje.
  • Maal de ingrediënten tot een mooie saus waar nog wel stukjes in zitten. Breng op smaak met zeezout en verse peper.
  • Voor de avocadosalsa:
  • Schep de helft van de salsa uit het hakmolentje.
  • Schep het vruchtvlees van de avocado bij de overgebleven salsa en mix dit opnieuw tot een mooie, romige saus. Breng ook deze salsa op smaak met zeezout en verse peper.

Notities

  • De tomatensalsa is dunner en bevat meer vocht dan de avocado-salsa. Deze laatste heeft een heerlijk romige structuur.
  • Komkommer geeft een andere smaak dan tomatillo’s. Wel dat frisse, maar niet het zurige. Als je komkommer gebruikt, kun je er beter kleine blokjes van snijden en ze na afloop toevoegen in plaats van mee in de blender te doen. Met komkommer krijg je ook meer vocht in de salsa. Schep er eventueel de pitjes uit en eet deze los op of gebruik ze in een soepje. Een chaote gebruiken kan ook. Deze is steviger dan de komkommer.
  • RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. De tomatillo vind je daar overigens niet, want die staat niet op de lijst. Hij zal in Zuid-Afrika (waar de Real Meal Revolutie vandaan komt) niet ingeburgerd zijn. Maar de tomatillo hoort wat mij betreft absoluut op de groene lijst. Of op de speciale groener-dan-groen lijst als die er zou zijn. Vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Eet er dus naar hartelust van in alle fases van deze vet gezonde leefstijl.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.