Vorige week was ik bij een weekend dat in het teken stond van een gezonde leefstijl. Gezond eten had een prominente plek, maar het ging verder dan dat. Ook andere aspecten van een gezonde leefstijl kwamen aan bod; buiten zijn, bewegen, ontspannen en in verbinding komen met jezelf en je omgeving. Het werd een weekend waarop we volop met elkaar (en met onszelf) aan de slag gingen. En heerlijk koolhydraatarm en vetrijk aten. Een druk, maar heerlijk weekend. Gezellig, smakelijk, leerzaam, actief maar ook ontspannend. Voor mij wel, in ieder geval.

Gezonde producten kopen

Zelf mocht ik ook een aantal workshops geven. Tijdens één ervan gingen we naar de supermarkt. Om etiketten te lezen en gezonde producten te kiezen. Om te ervaren hoe we om de tuin geleid worden door de schijn van gezond. Hoe moeilijk het kan zijn om van een bepaald product een gezonde versie te vinden. Zoals van mayonaise. Die hebben we ook toen niet gevonden. Overal zat op z’n minst ongezonde olie in. Olie met een grote overdaad aan omega-6 vetzuren, waardoor ze zorgen voor ontstekingen op celniveau.

Tomatenketchup was een ander verhaal. Daar zit normaal gesproken heel veel suiker in, maar in ketchupland is een trend gaande. Minder suiker. Geen suiker. Eén van de deelnemers vond zelfs een potje tomatenketchup met alleen maar gezonde ingrediënten. Je ziet het op de foto. Geen suiker, geen zoetstoffen, geen E-nummers. Geweldig toch?!

Zelf ketchup maken

Dat gezonde potje ketchup inspireerde mij om zelf ketchup te maken. Van eigen tomaten. Dat heb ik jaren geleden ook wel eens gedaan. Maar het valt niet mee om de goede smaakbalans te vinden. Zoetig, maar ook een beetje zuur. Lekker kruidig, maar wel in de goede verhoudingen. Beetje pit, maar niet té.

Deze keer gebruikte ik niet alleen tomaten als basis, maar ook tomatillo’s. We hadden namelijk een mooie oogst dit weekend. Gevallen door de regen en de wind. Heerlijke groene zoet-zure vruchtjes die ook nog eens heel gezond zijn.

Daarnaast gebruikte ik uiteraard allerlei kruiden en smaakmakers. En groenten. Lekker, die stukjes in de saus. Het resultaat was boven verwachting. In eerste instantie was de ketchup weliswaar lekker maar met een veel te pittige nasmaak. Het zelfgekweekte gele pepertje bleek héél pittig te zijn. Zelfs zonder de pitjes. Daarom heb ik toen extra tomaten en tomatillo’s laten indikken en die samen met nog wat zout toegevoegd. Even proeven. Ooo… zo heerlijk… Niets meer aan doen!

Eigenlijk jammer dat alles nu in potjes zit. Ik kan bijna niet wachten om het eerste potje open te doen. Zal ik al?

Tomaten-tomatillo ketchup

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de groenten om te grillen:
  • 1 kg tomatillo’s (of vervang door extra tomaten en limoensap naar smaak)

  • 1 pittig pepertje, of naar smaak

  • Voor de tomatensaus:
  • 3 kg tomaten (gebruik alleen hele rijpe tomaten met veel smaak; dat maakt echt het verschil!)

  • 1 el appelazijn

  • 1 el Keltisch zeezout

  • Voor knoflook-gember mengsel:
  • 3 grote tenen knoflook

  • stukje gember

  • Gedroogde kruiden en andere smaakmakers:
  • 3 el gedroogd (knol)selderijblad

  • 2 el gerookt paprikapoeder

  • 1 el kurkuma

  • 2 tl mosterdpoeder

  • 1/2 tl kaneel

  • 1/4 tl elk van kruidnagelpoeder en nootmuskaat

  • 1 1/2 tl elk van knoflookpoeder en uipoeder

  • circa 15-20 druppels worshestershiresaus

  • 1 tl coconut aminos (of vervang door tamari – glutenvrije gefermenteerde sojasaus)

  • optioneel: groene stevia, naar smaak (ik gebruikte de inhoud van 1 van de ‘stevia green bags’ die ik gekregen heb. Dat zijn een soort theezakjes met gedroogde stevia. De inhoud is vergelijkbaar met circa 1 1/2 tl eigen gedroogde en fijngesneden stevia)

  • Voor de groentenvulling:
  • 2 uien

  • 100 g wortel

  • 2 paprika’s

  • 1 middelgrote prei

  • kokosvet en/of olijfolie

  • Verse kruiden:
  • 40 g verse kruiden (ik gebruikte peterselie, bieslook en basilicum), of 20 g gedroogde kruiden

Stappen

  • Groenten grillen:
  • Verwijder de lampionnetjes van de tomatillo’s. Was en droog de vruchten. Maak het pepertje schoon en droog. Doe ze samen in een droge braadpan en laat ze al omscheppend mooi goudbruin grillen. Haal de tomatillo’s en het pepertje uit de pan. Verwijder de steelaanzet en de zaadjes van het gegrilde pepertje en snijd het heel fijn.
  • Tomaten koken, op smaak brengen en indikken:
  • Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken en doe alles in een braadpan met een groot oppervlakte, zodat het vocht goed kan verdampen. Voeg de appelazijn, het Keltisch zeezout en het fijngehakte gegrilde pepertje van de vorige stap toe. Breng de tomaten aan de sudder.
  • Doe de tomatillo’s bij de tomaten in de pan.
  • Maak de knoflook en gember schoon en hak het fijn. Voeg de helft van het knoflook-gembermengsel toe aan de tomaten in de pan.
  • Voeg de gedroogde kruiden en andere smaakmakers toe. Laat op hoog vuur flink doorkoken en indikken.
  • Pureer het mengsel met een staafmixer (in een hoge pan) of in een blender.
  • Groentenvulling smoren:
  • Maak ondertussen de groenten van de groentenvulling schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verwarm wat kokosvet en/of olijfolie in de pan. Voeg de uien, worteltjes en de andere helft van het knoflook-gembermengsel toe en laat ze zachtjes fruiten. Voeg dan de paprika en prei toe en fruit deze mee tot alles beetgaar is.
  • Afwerken en in potjes doen:
  • Steriliseer kleine glazen potjes met een metalen deksel.
  • Hak de verse kruiden en doe ze samen met de groentenvulling bij de gepureerde tomaten in de pan. Proef de ketchup en breng eventueel op smaak met zeezout en verse peper (of wat van de eerder gebruikte kruiden). Je ketchup is nu klaar.
  • Laat de ketchup pruttelen, terwijl je de potjes vult. Vul steeds één potje, maak de rand goed schoon en draai het deksel er goed op. Probeer de potjes zo vol mogelijk te doen, maar zorg dat er geen ketchup tussen de rand en het deksel komt.
  • Zet de potjes omgedraaid op een schone theedoek en laat ze bij kamertemperatuur afkoelen. Maak een label voor je potjes (kan bijv. ook met schilderstape) en zet ze koel en donker weg.

Notities

  • Ik maakte een wintervoorraadje van de tomaten en tomatillo’s uit de tuin en kas. In totaal was dit recept goed voor 10 kleine potjes. Eén keer het werk, tien keer het plezier. Maar natuurlijk kun je het recept ook in een kleinere hoeveelheid maken.
  • Knoflook- en uipoeder heeft de neiging om na een tijdje hard te worden. Zo’n saus (of een soep) is dan ideaal om het toch nog te gebruiken. Voeg een brok toe en deze zal langzaam oplossen.
  • Smaakt deze ketchup als ‘gewone’ ketchup? Vast niet. Daar is ‘ie veel te lekker voor. Maar ik denk wel dat ‘ie smaakt zoals een suikervrije, puur ambachtelijke tomatenketchup zou moeten smaken. Het neigt ook naar een hele smakelijke en goed gevulde salsa-saus.
  • Waar je de saus voor kunt gebruiken? Voor van alles en nog wat. Natuurlijk is ‘ie heerlijk voor op een hamburger. Maar je kunt er veel meer mee. Samen met een plakje kaas in een oopsie-tostie, bij een borrel als dipsaus voor snackgroenten of blokjes kaas, om een dressing van te maken met wat zelfgemaakte mayonaise, of als smaakmaker (in gerechtjes waar je bijv. ook groene of rode pesto zou kunnen gebruiken). Een avocadohelft met wat creme fraiche en daarop een dot van deze ketchup. Of gewoon een likje over een plakje kaas op een zaden- en pittencracker. Heerlijk!
  • RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Dit is dus niet alleen een meukvrije ketchup, maar ook nog eens één waar je naar hartelust van kunt genieten tijdens alle fases van deze koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.