Voor alles is een eerste keer, zeggen ze wel eens. Voor mij was dat het geval met deze varkenslever.

Ik kreeg de varkenslever uit de ’too good to go’-tas van m’n ouders. Een tas met verse artikelen die allemaal bijna over de datum zijn. Dit initiatief is bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan.

Mijn vader vindt het helemaal geweldig. Voor hem is het iedere keer weer een verrassing wat hij in de tas zal aantreffen. Een beetje als bij een kadootje. Maar er kan dus ook wel eens iets inzitten wat je niet zo ziet zitten. Om een lang verhaal kort te maken: ik mocht de varkenslever gerust meenemen 😉 .

Twijfel

Jammer genoeg is orgaanvlees niet meer zo populair in Nederland. In sommige landen om ons heen wordt het nog veel meer op z’n waarde geschat. Ook in culinair opzicht.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook wel m’n bedenkingen had. Varkenslever, maar ook runderlever staan immers bekend om hun sterkere smaak dan kippenlever. Zou ik dat wel lusten?

Reuze gezond

Maar orgaanvlees is wel reuze gezond. Er zitten heel veel voedingsstoffen in die juist voor onze organen heel belangrijk zijn. En die we niet zo makkelijk uit andere voedingsmiddelen halen. Zeker niet in die ruime hoeveelheden.

Zo is lever een geweldige bron van het co-enzym Q10. Dat is een lichaamseigen stof die de laatste jaren sterk in de belangstelling staat. Onder meer ons hart en onze spieren, hersenen, alvleesklier en darmslijmvliezen hebben veel co-enzym Q10 nodig om goed te functioneren. Door voedingstekorten, veroudering of defecten in de aanmaak van Q10 kan een tekort ontstaan. Terwijl je juist bij veroudering, sporten, medicijngebruik, oxidatieve stress en/of hart- en vaatziektes, diabetes, neurodegeneratieve ziektes of spierziektes een grotere behoefte aan co-enzym Q10 kunt hebben. [1] Kortom, het is een heel belangrijk stofje voor onze gezondheid en orgaanvlees bevat het in grote mate.

En dat is niet alles. Eigenlijk zijn er weinig dingen zo gezond als orgaanvlees. Ik kan zo even niets bedenken zelfs. Als je regelmatig orgaanvlees eet, hoef je je een stuk minder zorgen te maken over mogelijke tekorten aan vitamines, mineralen etc. En het mooie is, dat al deze voedingsstoffen in het orgaanvlees in de goede verhoudingen bij elkaar zitten en ook nog eens in een vorm die het voor ons lichaam heel makkelijk maakt om ze op te nemen. Iets wat bij veel (synthetische) vitamines en mineralen helemaal niet het geval is.

Meevaller

Kortom, alle reden om me over m’n initiële weerstand heen te zetten en het gewoon eens te proberen. Met dank aan Mr. Google leerde ik dat je de lever het beste in blokjes kunt snijden en dan bakken. Op die manier hoeven ze maar kort te bakken. Je bakt ze mooi goudbruin van buiten, maar laat ze van binnen nog lekker rosé. Bij langer bakken kan de lever namelijk taai worden.

Mijn schrik bleek nergens voor nodig te zijn. Als je kippenlevertjes gewend bent, vind ik varkenslever maar een hele kleine stap. Ik vond de smaak heel erg vergelijkbaar en zeker niet overweldigend. Met de heerlijke smaakmakers erbij, werd het gewoon een smakelijke en supergezonde lunch. Probeer het gewoon eens!

Varkenslever met appel en spekjes

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 100 g spekblokjes

  • 2 tenen knoflook

  • 1 pepertje

  • 1 ui

  • 1 el elk van verse rozemarijn, tijm en salie (fijngehakt)

  • 1 appel

  • 500 g varkenslever

Stappen

  • Bak je spekblokjes krokant. Haal ze uit de pan.
  • Maak ondertussen de knoflook, peper en ui schoon. Als je niet van heel pittig houdt, kun je het beste de pitjes en de zaadlijsten van het pepertje verwijderen. Hak de knoflook en het pepertje fijn. Snipper de ui.
  • Snijd de appel in blokjes.
  • Snijd de varkenslever in stukken van circa 2 bij 2 cm.
  • Smoor de ui samen met de knoflook, het pepertje en de kruiden in het bakvet van de spekjes. Voeg eventueel extra kokosvet toe.
  • Voeg daarna de appel toe en bak deze een paar minuten mee tot ze een beetje zacht worden.
  • Haal het uienmengsel uit de pan. Voeg eventueel extra vet toe en bak hierin de levertjes mooi goudbruin. Doe het uienmengsel en de spekjes bij de levertjes en warm het samen terug op.

    De levertjes moeten nog een beetje roze van binnen zijn; anders worden ze droog. Snijd gewoon een stukje doormidden om te controleren.

Notities

  • Voor circa 4 personen. Zelf at ik er 5 keer van. Het vult enorm, maar ik at er ook een paar keer een kleine portie van en daarna at ik dan m’n standaard lunch van eieren.
  • RMR2.0: Appel staat bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst B. Producten van deze lijst passen niet bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven kun je het ook geschikt maken voor fase 3.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Persoonlijk zou ik me ook in fase 3 niet laten weerhouden om dit gerecht te eten. Ik denk dat de gezondheidsvoordelen van lever ruimschoots opwegen tegen de extra koolhydraten uit de appel. Organen staan ook op de groene lijst met de extra aantekening “Sterk aanbevolen!”. Maar als je strict de gekleurde voedingslijsten wilt volgen kun je de appel vervangen door kastanjechampignons, of weglaten.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] Nieuwe studies met co-enzym Q10 (ubiquinon en ubiquinol)

2 REACTIES

  1. lekker recept, ik woon in frankrijk en orgaanvlees wordt hier veel en regelmatig gegeten, zo ook bloedworst met appel..
    ik denk dat de appel een friszure smaak geeft aan het gerecht, in fase 2 kan dit bij dit gerecht vervangen worden door af te blussen met 1 a 2 eetlepels appelazijn, doe ik zelf nl vaak, probeer maar eens.
    en inderdaad, champignons zijn een prima vervanger of zelfs in kwarten gesneden spruitjes.
    fijne blog, lees ‘m met plezier

    • Hoi Johanna,
      Ja, op een vakantie in Frankrijk had ik een aantal jaren geleden ook een hernieuwde kennismaking met orgaanvlees. Fijn dat het daar nog vaker gegeten wordt!
      Ja, appelazijn voor dat zuurtje is inderdaad ook wel een goed idee. Dank je wel voor de tip een ook bedankt voor je compliment.
      Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.