Als je al langere tijd mijn blog Keto en zo volgt zal het geen verrassing voor je zijn dat ik regelmatig vast.
Heb je zin om een keer mee te doen? Voor het eerst te vasten of als je dat al doet, jezelf een beetje extra uit te dagen? Lees dan vooral verder.
Periodiek vasten
Ik vast dagelijks door de tijd waarin ik eet in te korten. En binnen die kortere tijd het aantal eetmomenten te verminderen.
Als je niet bekend bent met vasten, denk je wellicht dat dat niet echt gezond is. We zijn immers altijd verteld dat het goed is om het motortje draaiende te houden.
Inmiddels weet ik dat het motortje veel beter, efficiënter en schoner draait, wanneer je regelmatig vast. Zeker ook tijdens het vasten.
Niet zo moeilijk
Daarbij denk je misschien dat het heel erg moeilijk is. Dat is het niet. Voor mij al lang niet meer.
Wanneer je een gezonde leefstijl hebt en je voeding gebaseerd is op voornamelijk échte, onbewerkte voeding, dan kom je tijdens het vasten gemakkelijk in ketose. Misschien niet in de eerste week of weken, maar zeker na een tijdje. En dan wordt alles juist makkelijker.
Door het niet-eten worden je glucosevoorraden afgebouwd en stabiliseert je bloedsuikerspiegel zich tot een heel gezonde en stabiele waarde. Doordat insuline laag blijft, krijg je toegang tot je vetreserves. Die kun je verbranden als nieuwe energiebron.
Dan komt er een moment dat er onvoldoende energie is voor je hersenen. Die kunnen geen vetten verbranden, omdat die simpelweg niet door de bloed-hersenbarrière kunnen. Ze zijn namelijk niet oplosbaar in water. Ze komen dus simpelweg niet aan.
Gelukkig is het lichaam slim. De lever merkt de energiecrisis van de hersenen en gaat ketonen maken. Een nieuwe energiebron komt beschikbaar. Als turbobrandstof. Meer energie, minder afvalstoffen. Wauw!
Tijdens die dagelijkse vast voel je je dus niet slapjes, maar juist heel sterk. Je kunt de hele wereld aan.
Niet zo’n honger
Misschien heb je wel eens van vasten gehoord en klonken de voordelen wel interessant, maar was je altijd bang voor de honger. Ook dat valt reuze mee.
Honger krijg je meer van wél eten dan van niet eten. Want dan gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Je lichaam merkt dat er eten aan komt en wil meer. Een nieuw voorraadje aanleggen voor eventuele barre tijden. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe erger dit effect. Met name bij hele bewerkte koolhydraten zoals in koek, snoep en brood.
Doordat je bloedsuiker tijdens het vasten stabiliseert, heb je juist minder honger. Je kunt wel een tijdje last hebben van gewoontehonger als je een regulier eetmoment of eetgewoonte aan het doorbreken bent. Dat is een kwestie van even doorbijten. Of het heel langzaam aanpakken. Je ontbijt steeds een uurtje naar achteren schuiven tot deze samenvalt met je lunch. Bijvoorbeeld.
Heb je eenmaal zo’n eetgewoonte doorbroken, dan heb je een nieuwe gewoonte van niet-eten. Dat went snel. Tijdens het vasten kun je nog wel honger krijgen, maar dat is tijdelijk. Het is niet dat het steeds erger wordt. Het komt en gaat. Als golven, maar dan met veel tijd ertussen tot de volgende golf weer komt. Door jezelf af te leiden kun je de honger heel snel vergeten.
Wel gezond
Minder vaak eten kan handig zijn als je niet de hele dag een ‘ik-wil-iets-snaaien’-gevoel te hebben.
Daarnaast heeft het ook héél veel gezondheidsvoordelen. Ik noemde al de stabiele bloedsuikerspiegel, maar er is veel meer. Je wordt weer insulinegevoeliger. Ook andere hormonen komen in balans. Allereerst je honger- en verzadigingshormonen. Maar ook je geslachtshormonen. Daarnaast kom je sneller en dieper in ketose, met alle voordelen daarvan: Alles over ketose en ketonen.
Maar wat misschien nog wel het mooiste is: je lichaam gaat zichzelf herstellen. Zo lang je bezig bent met eten en voeding verteren is daar weinig tijd en ruimte voor. Daarom is je lichaam gebouwd om níet de hele tijd te eten. Tijdens vasten wordt oude troep opgeruimd. Letterlijk. Gifstoffen, maar ook oude cellen of celstructuren. En je krijgt er mooie, nieuwe cellen voor terug.
Het houdt ook je mitochondrieën gezond, want dit recycle-proces vindt ook dáár plaats. Het zijn de energiefabriekjes van je cellen. Ze zijn echt superbelangrijk voor je energie en je gezondheid. Vooral ook je langetermijngezondheid. Vasten is misschien wel het beste wat je voor ze kunt doen.
Er zijn werkelijk zoveel voordelen aan vasten; daar kan geen enkel pilletje tegenop. Als je alle voordelen van vasten in een pilletje kon stoppen, dan zou je superrijk worden.
Soms wat langer
Dagelijks vasten is heel gezond en geeft een hele goede basis. Door langer te vasten, worden er nog meer van die helende processen in je lijf aangeslingerd.
Een meerdaagse watervast van minimaal 3 dagen is daarvoor ideaal. Liever nog 5 dagen. Doe je dat een paar keer per jaar dan heb je de allerbeste kans om ook je oude dag gezond door te brengen. Omdat oude, versleten cellen op tijd opgeruimd worden. Zodat ze niet lijden tot dementie, kanker of auto-immuunziektes. Om maar wat te noemen.
Zelf vast ik ongeveer 3 tot 5 keer per jaar een aantal dagen achter elkaar. Een vijfdaagse watervast of een driedaagse droogvast.
Het is echt niet altijd makkelijk, maar lang niet zo moeilijk als je misschien denkt. Het geeft mij een goed gevoel dat ik naast dagelijkse gezonde leefstijlkeuzes, er een paar keer per jaar ook alles aan doe (wat in mijn eigen macht ligt) om m’n lijf gezond te houden.
Doe je mee?
Wil jij ook eens proberen om te vasten? Jezelf een beetje uit te dagen? Doe dan met me mee.
Komende maandag begin ik met een meerdaagse vast. Mijn persoonlijke doel of uitdaging is om een drie-daagse droogvast te doen. Iedereen heeft uiteraard z’n eigen doel. Iets waarmee je jezelf kunt uitdagen. Vasten moet je ook echt rustig opbouwen. Zodat je lichaam eraan kan wennen en rustig kan ontgiften.
Meld je aan via Facebook of deze blog
Via m’n Facebook groep Eet niet minder, eet minder vaak heb ik mede-vasters gevraagd of ze met me mee willen doen. Dat doen we vaker. Daar zullen we informatie en ervaringen delen. Elkaar helpen waar nodig. Heb je zin om mee te doen, meld je dan gerust aan bij de groep en bij de uitdaging.
Heb je niet zoveel met Facebook, maar wil je toch meedoen? Plaats dan een reactie onder dit bericht om je aan te melden.
Het is fijn als je laat weten welke ervaring je al hebt met vasten (géén ervaring is ook oke) en wat je persoonlijke doel is. Dan kan ik reageren met de juiste informatie of steun; indien gewenst.
Goed voorbereiden
Zeker als je nog niet zo bekend bent met vasten, is het wel belangrijk dat je je goed voorbereidt. Dat je jezelf verdiept in de voordelen ervan. Dat je nagaat of vasten op dit moment geschikt is voor jou.
Op mijn website kun je (bijna?) alle informatie die ik geschreven heb over watervasten en droogvasten vinden via de volgende twee overzichtspagina’s:
Hoi Cora, graag wil ik eens kijken hoe het voelr om te vasten. Ik eet heel weinig koolhydraten maar zit niet voledig in ketose. Toch wil ik het graag proberen en zal het fijn vinden als er iemands is die daar begeleid waar nodig is.
Groetjes Anja Kuijpers.
Hallo Anja,
Leuk dat je mee wilt doen!
Wat is eigen doel voor het vasten? Als je nog nooit gevast hebt, dan is het verstandig om het rustig aan te pakken.
Het is niet verstandig om meteen een meerdaagse vast proberen te doen, maar je zou wel kunnen proberen om een eerste stap richting periodiek vasten (IF) te zetten. En wellicht kun je dat dan na woensdag volhouden of verder uitbreiden.
Zijn er omstandigheden waarmee je rekening zou moeten houden bij het vasten?
Hoi Cora, IF doe ik al, ik sla het ontbijt over en eet alleen tussen 12.00u en 20.00u maar meestal is mijn avond eten het laatste wat ik eet. Drinken doe ik dan wel veel. Zou ik dan toch kunnen proberen om eens helemaal te vasten? Ik gebruik helemaal geen medicatie en ben voor zover ik weet gezond.
Hallo Anja,
Ja hoor, als je al gewend bent aan watervasten tussen 20:00 uur en 12:00 uur, dan kun je als je dat wilt, proberen om ofwel langer te watervasten, bijvoorbeeld tot je avondeten of zelfs tot ontbijt of lunch. Verder zou ik dan niet gaan.
Je zou ook kunnen droogvasten van 20:00 uur tot max 12:00 uur, bijvoorbeeld. Mocht je dan eerder willen stoppen, kun je nog door gaan met watervasten.
Gaat het heel erg goed, dan kun je het eventueel nog wat langer door zetten, maar hou jezelf dan wel goed in de gaten.
Zorg dat het een positieve ervaring wordt, dan kun je het altijd een andere keer nog eens doen.
Hallo Anja, heel veel succes vandaag! Heb ik het goed begrepen dat je in plaats van watervasten, deze keer wilt gaan droogvasten? Tot wanneer wil je doorgaan als alles goed blijft gaan? Laat het weten wanneer je vragen of opmerkingen hebt. Ik probeer het een beetje mee in de gaten te houden. Groetjes, Cora
Goedemorgen Cora, tot woensdag ga ik het proberen.
Allen succes en hopelijk een verfrissende ervaring rijker
Mooi doel en inderdaad weer een heel nieuwe ervaring! Succes.
Ik doe mee
Ik doe ook graag mee
Hartstikke goed, Adwin. En gezellig! Heb je op dit moment nog info nodig? En wil je je persoonlijke doel delen?
O ja, zijn er nog persoonlijke omstandigheden (zoals bijv. medicijngebruik) waar je rekening mee moet houden? Ik kan daar niet echt over adviseren, maar misschien wel over meedenken.
Hallo Adwin, Heel veel succes vandaag. Wat is jouw persoonlijke doel (als je dat wilt delen tenminste)? Mocht je vandaag vragen hebben of graag wat willen delen, laat het dan weten. Ik probeer mezelf vandaag lekker bezig te houden, maar zal het proberen om een beetje mee in de gaten te houden. Groetjes, Cora
Dag 1: goed van start
Goedemorgen. In het speciaal Anja en Adwin, omdat jullie vanaf m’n website hebben aangegeven mee te willen vasten. Vandaag start ons gezamenlijke vastenavontuur. Vanuit de FB groep doen ook Emilie, Levina, Suzan, Christa, Birgit en Linda mee.
Eigenlijk is dag 1 natuurlijk gisteren al begonnen. Nadat de laatste hap je mond in is gegaan.
Ga je watervasten, dan schakel je vanaf dan over op enkel drinken. Liefst water. Dat is een echte watervast. Ben je normaal gesproken een koffie of theedrinker, dan kun je tijdens een watervast ook detoxen van caffeïne. Soms is het handig om daar dan enkele dagen tot een week eerder mee te beginnen. Om ontwenningsverschijnselen te voorkomen.
Wil je wel koffie en/of thee drinken, zorg er dan voor dat je die zwart drinkt (geen suiker/zoetjes/room etc.) en dat er geen smaakjes in zitten die een insulinerespons kunnen triggeren. Dat zou namelijk weer inbreken op alle processen die in je lijf op gang komen bij het vasten. Zodat je weer een stap(je?) terug zet als het ware. Beetje zonde.
Ga je droogvasten, dan begint je vast nadat ook de laatste slok je mond in is gegaan. Droogvasten is qua eten en drinken heel duidelijk. Gewoon niets. Dat helpt je brein ook om daar snel vrede mee te hebben. Er komt gewoon helemaal niets.
Wat nog wel een grijs gebied is, is water op je lijf en in je mond. Bij een harde droge vast probeer je dat ook allemaal te voorkomen. Niet douchen, niet mond spoelen etc. Vocht komt immers ook via je huid (je grootste orgaan) binnen. Bij een zachte droge vast, hou je daar verder geen of veel minder rekening mee.
Zelf zit ik daar een beetje tussenin. Ik ga niet uitgebreid douchen, maar was me wel. Ook m’n haar maak ik nat, om het in model te kunnen brengen. M’n tanden poets ik bewust niet. Dat is beter, omdat zich een laagje vormt om je tanden tijdens het droogvasten te beschermen. Gevoelige tanden heb ik al; dus ik ga voor die extra bescherming. Een heel fris mondgevoel heb je toch niet als je in diep in ketose komt. Alhoewel dat ook wel went, moet ik zeggen.
Ik wil jullie heel veel succes wensen. Deel vooral je ervaringen, vraag om support als je dat nodig hebt.
Anja en Adwin, hoe gaat het met jullie? Zijn jullie ook goed van start gegaan? Hebben jullie speciale plannen voor vandaag?
Zelf zag ik een paar weken geleden nog een beetje op tegen opnieuw drie dagen droogvasten. Dat gevoel is helemaal over. Ik heb er zelfs wel zin in om dit weer te doen. Ik kijk wel wat ik onderweg tegen kom. Wel-eten en wel-drinken is makkelijker, maar ik vind het een fijn gevoel dat ik de stap weer gezet heb.
Vanochtend ben ik lekker begonnen met m’n sporthoepel. Een warming up en met name body-core oefeningen (die de kernspieren trainen). Zelf aangevuld met andere spierversterkende oefeningen. Ik heb mezelf wat extra uitgedaagd. Op zo’n hoog mogelijk tempo hoepelen, hoger en sneller springen, wat meer push-ups en squats. Rustig hoepelen is tijdens het vasten heel gezond. Het houdt je in beweging en het helpt de lymfeklieren om vocht en afvalstoffen af te voeren.
Het stevigere werk wat ik vanochtend gedaan heb, doe ik bewust aan het begin. Hierdoor raken de glycosevoorraden in de spieren (in de vorm van glycogeen) sneller leeg. Het helpt om sneller in ketose te raken. Met andere woorden: een soort jumpstart van m’n vast.
Hierna ga ik het qua beweging rustiger aan doen. Ik ga vooral wandelen, om wel in beweging te blijven. Ik twijfel nog even over morgen naar het werk fietsen. Dat is op zich wel gezond, maar ik krijg op de tweede dag droogvasten vaak last van pijn in m’n rug/zij en bovendien ben ik na een tweede dag vaak wel erg moe. Moet ik dus nog even over nadenken.
Voor de rest ga ik me vandaag vooral bezig houden. Ik heb van alles op m’n programma staan. Vervelen hoef ik me niet.
Ojammer dat ik dit niet wist. Op maandag en vrijdag ga ik meestal hard lopen maar heb het bewust niet gedaan om mijn lichaam beter voor te bereiden. Ik had dus juist niet moeten doen.
Ik begin dadelijk met mijn werk en verder probeer il mijn dag lekker vol te krijgen met allerlei bezigheden. Ik mag tot 14.00u werken en tot die tijd benut ik niets. Ben benieuwd.
Zo leer je steeds weer bij. Van anderen, maar ook door eigen ervaringen. Wat goed voelt en wat niet.
En je lichaam leert van elke nieuwe vast die je doet. Waardoor het op den duur ook meer aan kan. Zoals sporten voor of tijdens het vasten. Of juist meer behoefte heeft aan rust. Voor diepere reiniging of heling bijvoorbeeld. Ik merk dan dat ik bijvoorbeeld vanzelf meer in mezelf keer en onbewust langzamer ga lopen.
Fijn dat je ook lekker bezig kunt zijn vandaag. Dat helpt! Fijne dag!!
Hoe gaat het bij jullie? Gaat het allemaal volgens jullie eigen plan/doel?
Met mij gaat het goed. Ik heb me vandaag goed bezig kunnen houden. Ben nu zo ongeveer klaar met de dingen die ik op m’n programma had staan.
Ik heb geen erge honger of dorst, maar mis soms wel de afleiding van eten en drinken. Verder heb ik het al sinds vanochtend heel koud. Bekend voor mij tijdens het vasten. Ik heb een dik vest aan, maar dat helpt niet veel. Het komt van binnen. De energie gaat nu naar andere (goede) dingen.
Morgen heb ik een lange en waarschijnlijk ook best drukke werkdag. Goed voor de afleiding. Ik wens jullie weer heel veel succes voor morgen!
Hoi hoe gaat het met iedereen?
Met het droogvasten van 8.00 tot 14.00u gaat het vandaag goed. Gisteren ben ik ziek geworden na het eten. Ik had het gevoel dat ik een steen in mijn buik had zitten en heel veel lucht. Het was best erg geworden en moest naar bed met een emmertje naast me.
Vandaag wat huiverig begonnen maar voelde me ontzettend goed. Ik denk eraan om er morgen nog een uurtje bij te doen.
Fijne avond allen.
Hoi Anja, fijn om te horen dat bij jou het droogvasten van 8:00 – 14:00 uur goed gaat. Op het ziek worden na, natuurlijk. Dat is absoluut niet fijn.
Ik vraag me af of het een reactie kan zijn op het droogvasten zelf. Misschien zelfs in positieve zin, dat er één of andere detox of genezing op gang komt.
Want je bent niet langdurig(er) ziek geworden. Het kan ook zijn dat het een reactie was op het weer drinken en eten.
Het is verstandig om eerst een beetje te drinken, dan even te wachten en dan een beetje te eten. Dan weer even wachten voor je meer gaat drinken en een grotere maaltijd gaat eten.
Naarmate je er meer gewend aan raakt, is dat voor een periode van 6 uur misschien niet nodig, maar in het begin is het slim om het rustig op te bouwen. Zo laat je je darmen weer rustig wennen.
Hopelijk gaat het vandaag beter. Mooi dat je het vandaag nog een uurtje langer wilt doen. Dat zou dan nog anderhalf uur zijn vanaf nu. Veel succes met de laatste loodjes!
Bij mij gaat het zoals verwacht. Het is niet makkelijk, maar ik weet dat ik het kan, dus ik zet nog even door. M’n energie is nu enorm afgenomen, dus alles kost veel meer moeite. Ik ben vandaag (zoals altijd) vroeg opgestaan, want ik was toch al een tijd wakker.
Daarna vooral veel bezig geweest. Tussendoor moet ik dan wel af en toe rusten. Ik heb ook wat pijn in m’n zij (tegen m’n rug aan). Ook dat ken ik van eerdere droogvasten. Dat komt de tweede dag meestal. En jawel, deze keer ook.
Ik wens je nog veel succes en hartstikke goed gedaan! Je mag trots zijn op jezelf.
Ik ben inmiddels gestopt met vasten, na m’n geplande drie dagen. Ik vond het heel fijn om het samen met jullie en de mensen uit de Facebook groep te doen en ervaringen uit te wisselen. Ontzettend mooi om te zien hoe we overeenkomsten hebben en soms ook verschillen. En prachtig hoe iedereen zichzelf goed in de gaten houdt en stopt als het niet meer goed voelt. Bedankt hiervoor en een groot applaus voor jezelf. En een super compliment van mij voor iedereen die meegedaan heeft!
Nadat ik weer ben gaan drinken en eten (rustig opbouwen) zijn al m’n kwaaltjes als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik heb weer energie en ik heb geen pijn meer in m’n zij/rug. Nu hoop ik vannacht goed te slapen, want ik heb nog wel wat in te halen.
Ik hoop dat het met jullie ook allemaal goed gaat. Groetjes, Cora