Onderstaand recept is deze keer niet van mij. Sterker nog, ik heb deze tomaten-tartaar niet eens zelf gemaakt. Maar ik heb er wel van mogen genieten. En dat was de moeite waard!

Gezellig samen

Onze zoon maakte het als voorgerecht van een gezamenlijk etentje. Ik hielp een beetje mee met de voorbereiding. Dat waardeerde hij wel, want het kostte meer tijd dan hij had ingeschat. Waarschijnlijk omdat wij (te) kleine tomaten hadden ingekocht; mini-romaatjes. Dan is het ontvellen, halveren en zaadlijsten verwijderen gewoon wat meer werk.

In het echt (nog) beter

Het gerecht was zo verrassend én lekker, dat ik het ietwat aangepaste recept (met verwijzing naar het origineel) toch wil plaatsen. Als je vegetarisch eet, van uitgebreid koken houdt of eens lekker uit wilt pakken, is dit voor- of bijgerecht écht een aanrader.

Jammer genoeg laat de foto het gerecht niet helemaal tot z’n recht komen. Ik had mijn bordje al half leeg voordat ik dacht aan een foto. De andere helft en de mooiere presentatie moet je er dus maar even bij denken 😉

Verrassend met tomaten

Het verrassende van dit gerecht zit ‘m niet alleen de verschillende smaken van bijvoorbeeld zoet, zuur en unami, maar vooral ook in de structuur.

Ofschoon het een vegetarische versie is van steak tartaar, heb je dat nauwelijks in de gaten. Dat komt denk ik doordat de ontvelde tomaten, zonder hun zaadlijsten, half gedroogd worden in de oven. Vaak worden voor een tomatentartaar verse tomaten gebruikt. Of gedroogde tomaten uit een potje. Maar juist de structuur van deze half-gedroogde tomaten deed denken aan vlees.

Koken als een ster

Het oorspronkelijke recept komt van sterrenchef Niven Kunz. Samen met zijn vrouw Virginie runt hij duurzaam restaurant Triptyque in Wateringen. Ze kregen in 2022 een groene Michelinster. Steak tartaar van tomaat is één van hun favoriete gerechten.

Samen met Tobias Camman maakte hij dit gerecht klaar. Tobias is onder andere presentator maar heeft daarnaast een passie voor koken en lekker eten.

Alle credits voor het oorspronkelijke recept gaan dus naar Niven en Tobias. Je vindt het recept en de video van hun gezamenlijke bereiding onderaan bij de bronnen. Het oorspronkelijke recept is minimaal aangepast om het geschikt te maken voor onze gezonde (koolhydraatarme) leefstijl zonder suiker, gluten en plantaardige olie. Verder heb ik wat meer structuur aangebracht in de ingrediëntenlijst en het recept, zodat het makkelijker te volgen is.

Vegetarische tartaar van tomaat

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de tomatentartaar:
  • 400 g cocktail-trostomaten

  • 5 g fijngehakte kappertjes

  • 5 g fijngesneden bladpeterselie

  • 5 g grof gemalen Zaanse Mosterd

  • 5 g sjalot, gesnipperd

  • 5 g eidooier

  • 2 druppels Worcestersaus

  • 2 druppels Tabasco

  • verse peper en Himalayazout

  • Voor de kappertjesmayonaise:
  • 30 ml vocht van kappertjes

  • 1 eigeel

  • 1 tl mosterd

  • 5 g kappertjes

  • 100 ml olijflie

  • verse peper

  • Voor de crackers:
  • 4 (zelfgemaakte) crackers; bijv. deze zaden-pittencrackers of noten-zadencrackers

Stappen

  • Voor de tomatentartaar:
  • Breng een pan met water aan de kook en voeg 10 gram zout per liter toe. Als het water kookt, kun je het iets lager zetten.
  • Kruis de tomaten in en kook ze kort (10 tot 15 seconden) in het hete water. Doe niet te veel tomaten tegelijk in de pan, anders koelt het water af. Als je ze eruit haalt, doe je ze meteen in een bakje met ijswater, zodat ze niet verder garen.
  • Ontvel vervolgens de tomaten, halveer ze en verwijder de zaadlijsten.
  • Leg de tomaten op een bakplaat met de bolle kant boven en strooi een klein beetje zout eroverheen. Bak de tomaten 2 tot 4 uur op 100 graden, totdat ze mooi ingedroogd zijn en nog een klein beetje vocht hebben.
  • Snijd de gedroogde tomaten fijn en voeg de fijngesneden kappertjes, fijngesneden bladpeterselie, mosterd, sjalot, eidooier, worcestersaus en tabasco toe. Roer dit door elkaar en maak op smaak met peper en zout.
  • Voor de kappertjesmayonaise:
  • Meng het kappertjesvocht, 1 eigeel, de mosterd en de kappertjes met een blender tot een glad geheel. Voeg druppelsgewijs de olie toe terwijl je met de staafmixer blendt. Zo wordt het langzaam mayonaise. Breng op smaak met zwarte peper.
  • Serveren:
  • Serveer de tomatentartaar met de cracker en maak af met de kappertjesmayonaise.

Notities

  • Kies niet te kleine trostomaten en laat ze niet helemaal indrogen. Anders verlies je het volume dat je wilt hebben voor de tartaar. Bij ons gebeurde dat en daardoor moesten we een extra portie tomaten ontvellen, ontdoen van zaadlijsten en drogen.
  • Na circa 1,5 uur drogen lieten we de eerste hoeveelheid tomaten (mini-roma tomaten) in de oven staan met temperatuur uit en de oven op een kleine kier. Daardoor droogden ze verder en werd het volume nog kleiner. Bij de tweede poging kochten we gewone trostomaten. Die zijn nog steeds niet groot, maar wel een stuk groter dan mini-tomaten. Deze lieten we minder ver indrogen. De combinatie van de twee gaf precies het goede resultaat.
  • Wij bewaarden de velletjes en de zaadlijsten in de koelkast en gebruikten die de dag erna in een soep. Met de blender kun je dan de velletjes en zaadlijsten fijner malen.
  • In het oorspronkelijke recept zit suiker. David en ik aten dit gerecht zonder zoetmiddel. Voor onze tafelgenoten die wat meer van zoet houden, gebruikte onze zoon wat yaconsiroop.
  • RMR2.0: Alle ingrediënten van de tomatentartaar en de kappertjesmayonaise staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Voor de crackers raadpleeg je het recept van de crackers.
  • RMR2.0 fasen: Het recept van de tomatentartaar en de kappertjesmayonaise is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en  4. Voor de crackers raadpleeg je het recept van de crackers.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] Tomatentartaar door Tobias Camman Het oorspronkelijke recept van de tomaten tartaar op de website van Jumbo.

[2] Tomaten tartaar – Koken & Knoeien YouTube filmpje van de bereiding van de tomaten tartaar door Tobias en (groene) sterrenchef Niven Kunz.

[3] Niven en Virginie Kunz van Triptyque: ‘Groene Michelinster is alles waar wij voor staan’ Artikel over chef-kok Niven Kunzen zijn vrouw Virginie van Bronckhorst-Kunz van groene sterrenrestaurant Triptyque.

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.