Deze soep viel zo goed in de smaak dat ik ‘m inmiddels al twee keer gemaakt heb. Ik was blij met dit enthousiasme, want één van de basisingrediënten is venkel. En daar wordt onze jeugd normaal gesproken niet meteen dolenthousiast van. Maar uitzonderingen mogen er zijn, natuurlijk. Graag zelfs, in dit geval 😉

Onze jeugd dacht zelfs dat ik een broccolisoep had gemaakt. Een lievelingssoep van allemaal. Ze dachten dat niet (alleen) omdat het een groene soep is. Ik maak vaak groene soepen en zeker in het courgetteseizoen. Een groene kleur is dus niet voldoende om ze om de tuin te leiden. Nee, ze vonden ‘m echt naar broccolisoep smaken.

“Echt lekker, mam!” was dan ook het enthousiaste commentaar. Dat er helemaal geen broccoli in zat, kon de pret niet drukken.

Ook nog eens heel gezond

Venkel in onze moestuin. Wat een weelde, hè?!

Mooie bijkomstigheid is dat venkel ook nog eens supergezond is! Het verbetert de spijsvertering omdat het het spijsverteringsstelsel reinigt en bacteriën bestrijdt. Het versterkt het immuunsysteem en bevatten flavonoïden die oxidatieve stress (en daardoor versnelde cel-veroudering) tegengaan. Ook zitten er allerlei anti-oxidanten in die helpen om je brein gezond te houden. Bovendien helpt venkel om botontkalking tegen te gaan.

Venkel is rijk aan kalium, calcium, ijzer en beta-caroteen. De mineralen in venkel helpen om een evenwichtige verhouding tussen natrium en kalium in je lichaam te behouden, wat een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Betacaroteen wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A. De hoeveelheid in 100 g venkel dekt bijna de volledige dagelijkse behoefte aan vitamine A. Verder bevat het B-vitaminen en vitamine C.

En niet te vergeten, venkel bevat ook jodium en dat is weer belangrijk voor de productie van schildklierhormonen.

Kortom, onderschat ‘m niet; deze lekker fris smakende venkelknol!

Venkel-courgettesoep die smaakt als broccolisoep

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 3 t knoflook

  • 2 uien (260 g)

  • kokosvet en/of olijfolie

  • Groentenvulling (groenten schoongemaakt gewogen):
  • 3 winterwortels (300 g)

  • 1 grote paprika (215 g)

  • Soepbasis (groenten schoongemaakt gewogen):
  • 1 winterwortel (100 g)

  • 2 venkelknollen (275 g)

  • 1 koolrabi (135 g)

  • 2 courgettes (1150 g)

  • 2 aardappels (265 g)

  • circa 1 1/2 – 2 l water

  • 1 el Keltisch zeezout

  • 3 takjes maggikruiden, fijngehakt

  • 1 el couscouskruiden en 1/2 el harissakruiden

Stappen

  • Maak de knoflook, uien en rest van de groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de andere groenten in blokjes.
  • Fruit de ui met de knoflook. Haal de helft uit de pan en bewaar dat voor de soepbasis.
  • Groentenvulling:
  • Roerbak de winterwortel (300 g) met de achtergebleven helft van het ui-knoflookmengsel. Laat het bijna beetgaar worden en voeg dan de paprika toe. Roerbak even mee en schep het dan uit de pan.
  • Soepbasis:
  • Doe het overgebleven deel van het ui-knoflookmengsel terug in de soeppan. Roerbak de wortel (100 g) mee en na een paar minuten de venkel.
  • Voeg na enkele minuten de aardappel- en courgetteblokjes toe, samen met zoveel water dat de groenten onder staan en het Keltisch zeezout en maggikruid.
  • Pureer de soep wanneer de groenten gaar zijn. Doe de groentenvulling dan terug in de pan en breng de soep op smaak met de couscous- en harissakruiden.

Notities

  • Voor 4-5 liter soep. Deze soep kun je ook goed invriezen, maar je kunt uiteraard ook een kleinere portie maken.
  • In dit recept zitten een paar aardappelen. Over aardappels en een koolhydraatarme leefstijl heb ik de volgende blog geschreven: ‘De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl’.
  • RMR2.0: Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Wortel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst. Laat de aardappel weg. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 3
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] Venkel: gezondheidsvoordelen, toepassingen en bijwerkingen

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.