[De tekst voor deze blog schreef ik oorspronkelijk bij het recept voor deze ‘soep van voorjaarsgroenten‘. Bij een opschoonactie heb ik het een eigen plaats gegeven. Vandaar dat ik in januari praat alsof het voorjaar is. Het is weliswaar niet echt koud, maar voorjaar is het ook weer niet 😉 ]

Pre-biotica

Sugar snaps en koolrabi zijn echte voorjaarsgroenten. Ze zijn heerlijk zoet, knapperig en passen perfect in een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Ze bevatten niet teveel verteerbare koolhydraten. Van het soort dat omgezet wordt in suikers dus. Ze bevatten wèl veel vezels die je goede darmbacterieën voeden. Pre-biotica dus en reuze gezond.

Eet zoveel je wilt

Bij de Real Meal Revolutie (RMR) staan sugar snaps op de groene lijst [1]. Je mag er dus volop van eten, ook als je nog aan het afvallen bent. Zo kun je op een natuurlijke manier genieten van een zoete smaak.

Koolrabi staat niet op de RMR lijsten. Misschien kennen ze deze groente niet in Zuid-Afrika, waar de RMR vandaan komt. Maar dit is geen reden om ‘m niet te eten! [2]

Versterk je immuunsysteem

Koolrabi is net als andere koolsoorten, maar bijvoorbeeld ook broccoli en radijs, een kruisbloemige groente. Deze staan bekend om hun gezonde eigenschappen. Ze hebben o.a. een positieve invloed op het immuunsysteem en hebben een beschermende werking tegen de groei van bepaalde soorten kanker. [3, 4]

Zowel sugar snaps als koolrabi kun je koken of roerbakken. Koolrabi is ook rauw erg lekker. In een salade bijvoorbeeld. Veelzijdige groenten dus. En zoals gezegd, echte seizoensgroenten op dit moment. Je zult ze de komende tijd dus waarschijnlijk wel vaker tegenkomen in m’n recepten.

Verder lezen?

[1] Passen peulen en erwten in een koolhydraatarme leefstijl? Blog waarin uitgelegd wordt waarom sugar snaps wel op de groene voedingslijst van de Real Meal Revolutie staan en erwten niet. Erwten zijn tijdens fase 3 ‘vetverbranding’ maar zeer beperkt toegestaan.

[2] Koolrabi: veelzijdig en gezond Blog over de veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen van koolrabi.

[3] Kruisbloemige groenten stimuleren het immuunsysteem Uitleg over crucifere, ofwel kruisbloemige groenten die een belangrijke bron zijn van vezels, calcium, ijzer, enzymen en vitamine A en C. Ze bevatten veel vezels en onderzoek heeft aangetoond dat ze het immuunsysteem positief beinvloeden en het lichaam bijvoorbeeld minder gevoelig wordt voor bacteriële infecties die aan voeding gerelateerd zijn. Koolrabi, maar ook broccoli, spruitjes, bloemkool en andere kolen, koolraap, radijs, daikon, rucola en tuinkers zijn voorbeelden van deze gezonde groenten.

[4] Kruisbloemigen en kanker Uitleg op de website van Natuur Diëtisten Nederland over het beschermende effect van kruisbloemige groenten tegen de groei van kanker. Ook andere positieve eigenschappen worden beschreven. Kiemgroenten zijn zelfs nog rijker aan beschermende stoffen en zijn een goede aanvulling op je voeding, met name in de winter. Met recept voor een Avocadosalade met kiemgroenten. Eventueel kun je in dit recept de ‘2 theelepels biologische appelsap zonder suiker’ nog vervangen door wat appelciderazijn en eventueel wat stukjes appel.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.