Aan nieuwe leden van de FB groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ vraag ik sinds een tijdje met welke vraag rond koolhydraatarm en vetrijk eten ze nog zitten. Net zoals ik aan nieuwe leden van de FB groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak’ vraag met welke vraag rondom vasten ze nog zitten.

Deze vragen probeer ik dan in de FB groepen te beantwoorden. Over het algemeen wordt dit erg gewaardeerd. Niet alleen krijgen nieuwe leden zo meer informatie, maar ook voor mensen die al langer bezig zijn blijken het leuke ‘opfrissers’ te zijn.

Daarom ga ik deze vragen met antwoorden nu ook publiceren op de blog. Zodat ze voor iedereen beschikbaar zijn en zodat ik er zelf ook naar kan verwijzen wanneer mensen me buitenom Facebook vragen stellen. Er zit geen specifieke volgorde in, anders dan dat het de volgorde is waarin ik de vragen heb beantwoord. Op deze manier ontstaat er een mooi overzicht van vragen en antwoorden die ook voor anderen interessant kunnen zijn.

In deel 1 van deze serie aandacht voor de vragen:

  • Mag je vet eten?
  • Hoeveel koolhydraten maximaal op een dag eten?
  • Hoe voorkom ik jojo-en?

Vraag 1: Mag je vet eten?


Koolhydraatarm én vetrijk!


Net zoals mijn blog ‘Keto en zo‘ richt de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘ zich op een koolhydraatarme leefstijl. Maar dan wél gecombineerd met veel gezonde vetten.

Van vet word je dik en slibben je aders dicht…

Het valt op dat veel mensen met dat laatste stukje moeite hebben. Jammer, maar wel begrijpelijk. Iedereen ‘weet’ tenslotte: van vet word je dik. Van vet slibben onze aderen dicht. Dat wordt ons al zo’n 40 jaar verteld. Door alle deskundigen. De diëtiste. De cardioloog. Dan moet het wel waar zijn.

Of toch niet? Het goede nieuws is, dat al deze beweringen niet waar zijn. Ze zijn gebaseerd op oude denkpatronen die moeilijk slijten. Ook bij de deskundigen. Zelfs nu het bewijs van het tegendeel zich opstapelt.

… of toch niet?

Van vet word je niet dik…. mits je je koolhydraten laag houdt. En dat doen wij tenslotte. Vet is nu je nieuwe energie. Vetten verzadigen en zorgen dat je lange tijd geen honger hebt. En dus niet hoeft te snacken. Dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans en blijft de insuline laag. Dan blijf je dus ook langer vetten verbranden.

Vetten zorgen dat je lijf zich gaat herstellen. Hormonen komen weer in balans. Je hersenen gaan beter functioneren. In Amerika zijn al experimenten gaande waar patiënten met Alzheimer’s koolhydraatarm en vetrijke voeding krijgen. Met o.a. veel kokosolie. In kokosolie zitten veel vetzuren die makkelijk omgezet worden in ketonen. En dat is turbo-brandstof voor je hersenen! Veel vetten toevoegen helpt om de vetverbranding op gang te helpen.

Als je koolhydraatarm gaat eten en bang blijft voor de vetten, krijg je veel te weinig calorieën binnen. Dan ben je aan een caloriebeperkend dieet bezig. Je lichaam past zich aan en gaat minder calorieën verbruiken. Je verbranding gaat omlaag. Hierdoor ontstaat het bekende jojo-effect. Zo’n dieet is geen lange termijnoplossing naar een betere gezondheid.

Vet goed… vet moet!

Omarm dus het vet. Geef het een kans. Meer weten? Lees dan eens ‘Vet goed dat vet!‘ en ‘Goed vet‘.

En o ja: niet bang zijn voor de cholesterol. ‘Slechte cholesterol’ gaat omhoog van suikers en verkeerde vetten; niet van gezonde vetten. Meer daarover vind je in mijn uitgebreide blog over cholesterol: ‘Goed cholesterol‘.

Vraag 2: Hoeveel koolhydraten maximaal op een dag eten?

Niet tellen of wegen. Op mijn blog ‘Keto en zo‘ en ook binnen de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘ volg ik de Real Meal Revolutie (RMR) 2.0. De basis daarvan is gelegd door Prof. Tim Noakes uit Zuid-Afrika.

Deze koolhydraatarme methode met gezonde vetten is helemaal wetenschappelijk onderbouwd. Die onderbouwing is terug te vinden in de RMR boeken. In het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘ heb ik die informatie vertaald naar Jip en Janneke taal. In eenvoudige bewoordingen dus.

De methode kent 4 fases, waarin je in fase 1 o.a. eerst een kennisbasis legt en je doelen bepaalt en dan in fase 2 werkt aan de herstel van je darmgezondheid en hormonen. Daarna ga je in fase 3 over op optimale vetverbranding (en ketose) zodat je toe kunt werken naar je gewichtsdoel. Wanneer je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt, ga je in fase 4 op zoek naar balans waarbij je deze doelen de rest van je leven kunt vasthouden.

De dagelijkse hoeveelheid koolhydraten is afhankelijk van de fase waarin je je bevindt, maar voor alle fases geldt:

  • eet èchte en onbewerkte voeding
  • tel geen koolhydraten of calorieën en wegen het eten niet
  • eet intuïtief: eet (alleen) wanneer je honger hebt en eet dan tot je verzadigd bent
  • snack niet: eet maximaal 3 maaltijden op een dag; minder mag ook wanneer je geen honger hebt
  • eet volgens de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie 2.0; afhankelijk van de fase waarin je je bevindt

De gekleurde voedingslijsten geven per fase aan welke voedingsmiddelen je wel / niet of beperkt mag gebruiken. De ‘regels’ per fase zijn simpel. Als je je hieraan houdt en intuïtief eet, dan eet je (automatisch) nooit teveel koolhydraten.

De informatie over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je hier: De Real Meal Revolutie – een overzicht. Van daaruit kun je doorklikken, o.a. naar de informatie per fase.

Vraag 3 – Hoe voorkom ik jojo-en?

Gezond eten is je nieuwe leefstijl en niet je zoveelste dieet

De meeste mensen die in hun leven één of (meestal) meerdere dieten gevolgd hebben zijn er bekend mee: het bekende jojo-effect.

Calorie-beperkende dieten

Jojo-en betekent eerst afvallen en op enig moment weer (langzaam of snel) aankomen. Uiteindelijk eindig je net een kilootje of wat zwaarder dan je begon. Het is geen teken van zwakte; ook al doen de media en alle dieetmethoden je dat graag geloven. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam op een bewust calorie-beperkend dieet. Het is de bescherming van je lichaam. Om jou gezond te houden. Hoe werkt dat?

Wanneer je bewust je calorieën beperkt, dan ga je in tegen de natuur. Ons lichaam is van nature heel goed in staat om te bepalen wat het nodig heeft en hoeveel. Wij leren onszelf om deze signalen te negeren. Als kind al, door ze te dwingen hun bord leeg te eten; ook als ze minder honger hebben.

Later doen we het omgekeerde: we stoppen met eten, terwijl ons lijf zegt dat we nog honger hebben. Wanneer je dit lang genoeg doet, gaat je metabolisme omlaag. Dit betekent dat je verbranding, die voor energie voor al je cellen, omlaag gaat. Je lijf krijgt dan niet meer alles wat het nodig heeft. Niet meer voldoende energie of niet voldoende voedingsstoffen bijvoorbeeld. Het zal dan gaan bezuinigen.

Dat kan zich op allerlei manieren uiten. Misschien zijn je nagels niet meer zo sterk of vallen er meer haren uit. Je stresshormonen gaan omhoog. Of je hebt gewoon minder energie. Tegelijkertijd gaat je lijf je signalen geven dat je meer moet eten. Door meer honger te hebben. Deze signalen worden op den duur steeds sterker. Letterlijk uit lijfbehoud. Zodat je eraan toe zult geven. Omdat je lichaam nu een lagere verbranding heeft en je weer meer gaat eten, zullen de kilo’s terug komen. Vaak zelfs wat meer dan waar je mee begon. Dit wordt het nieuwe ijkpunt voor je lijf. Het is het nieuwe gewicht waar het voortaan aan vast probeert te houden.

Gezonde leefstijl

Waarin onderscheid een gezonde leefstijl zich van bovenstaand verhaal? Heel simpel: je geeft je lichaam alles waar het om vraagt. Het verschil met vroeger is niet dat je minder calorieën gaat eten. Integendeel, voor veel mensen is het nodig om er méér te gaan eten voordat ze gaan afvallen. Eerst moet je verbranding namelijk weer herstellen.

Het verschil zit ‘m in iets anders: je eet de goede dingen. Je eet de vetten en eiwitten die ons lichaam zo hard nodig heeft. Waardoor je honger- en verzadigingshormonen kunnen herstellen en je zelf weer voelt wanneer je vol zit. Zodat je dan dus kunt en wilt stoppen met eten.

Je vermijdt snelle koolhydraten uit bewerkte producten. Én zoetstoffen, want ook deze hebben een nadelig effect op je insuline. Wanneer je deze producten vermijdt, zal je bloedsuiker mooi laag blijven. Daardoor is er ook veel minder insuline nodig. Dit zorgt ervoor dat je bij je eigen vetreserves kunt. Tussen maaltijden door heb je dan ook geen honger. Je hebt je energie immers bij. Pas als je weer honger hebt, eet je opnieuw. En dan weer tot je verzadigd bent.

Voor de rest van je leven

Dit is geen dieet. Dit is niet iets wat je even kunt doen en dan weer terug kunt vallen op je oude manier van eten. En daarmee bedoel ik: bewerkt eten. Dat is voorgoed uit den boze als je een blijvend gezond gewicht en gezond lijf wilt. Vandaar dat (sterk) bewerkte producten op de rode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0 staan. Op de lijst van: “nooit meer”.

Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. Zo simpel is het. Daarom is het zaak dat je er een leefstijl van maakt. En het mooie nieuws is: je hoeft nooit meer honger te hebben en je kunt de meest geweldige en overheerlijke gerechten maken.

Dat maakt voor mij de methode van de Real Meal Revolutie 2.0 ook zo geweldig. In fase 4, wanneer je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt, mag je weer meer, maar altijd gezonde, koolhydraten introduceren. Experimenteren, om te kijken wat bij jou past. Zodat je voor de rest van je leven een gezond gewicht hebt en ook veel gezonder eet en leeft.

Ik wens jullie veel succes en heel veel plezier met en van jullie (nieuwe) gezonde leefstijl!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.