In series van drie beantwoord ik vragen die door nieuwe leden van de Facebook groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! zijn gesteld toen ze zich aanmeldden voor de groep. Die Facebook groep gaat over gezonde leefstijl keuzes. Daarbij is koolhydraatarm en vetrijk eten onze basis. Niet als tijdelijk dieet, maar als een bewuste keuze om gezond te eten.

Al die vragen probeer ik te beantwoorden in de Facebook groep. Later maak ik er dan een blog van op mijn website Keto en zo zodat de informatie ook beschikbaar komt voor mensen die geen lid zijn van deze groep. Op deze manier ontstaat er een mooi overzicht van vragen en antwoorden die ook voor anderen interessant kunnen zijn.

In deel 5 van deze serie aandacht voor de vragen:

  • Wat zijn gezonde vervangingen van koolhydraatrijke of ongewenste producten?
  • Hoe combineer ik koolhydraatarm en vetrijk eten met mijn gezin?
  • Hoe kan ik gezond koolhydraatarm, vetrijk én vegetarisch eten?

Vraag 13: Wat zijn gezonde vervangingen van koolhydraatrijke of ongewenste producten?

Het antwoord op deze vraag vind je in de blog ‘Gezonde, koolhydraatarme vervangingen‘.

Vraag 14: Hoe combineer ik koolhydraatarm en vetrijk eten met mijn gezin?

Wanneer je heel anders gaat eten heeft dit vrijwel altijd invloed op je huisgenoten of gezin. Dat geldt wanneer je voortaan bepaalde voedingsmiddelen moet laten staan vanwege een allergie of intolerantie. Maar ook als je vegetarisch wilt gaan eten of onbewerkt, koolhydraatarm en vetrijk.

En net als bij de meeste dingen in het leven heb je dan ook keuzes. Wat je kiest, is afhankelijk van je eigen situatie. Wat past bij jou én bij je gezin?

SAMEN sta je sterk

Je kunt ervoor kiezen om er samen volop in te duiken. Wanneer je man, kinderen, partner of huisgenoot daar achter staan is dat alleen maar fijn. Je hoeft dan maar één potje te koken en bovendien kun je elkaar motiveren. Verder kom je ook niet in de verleiding door het eten wat je zelf niet meer wilt eten, maar wat zeker in het begin nog wel aanlokkelijk kan zijn.

Zeker wanneer kinderen nog jong zijn, is het een hele goede keuze. Ze zijn dan nog heel flexibel en passen zich makkelijk aan aan nieuwe smaken. Ze krijgen op deze manier een hele gezonde basis. Zelfs als ze later alsnog, al dan niet tijdelijk, andere keuzes maken. Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Om maar iets te noemen. Door suiker te vermijden en onbewerkte voeding te eten, geef je ze de beste basis die je kunt geven.

Half half

Soms staan huisgenoten best positief tegenover deze gezonde leefstijl, maar willen ze zelf niet alles uit hun oude leefpatroon opgeven. Dat is op zich niet erg, want je kunt het op allerlei manieren combineren.

Onbijt en lunch

Ontbijt en lunch en lunch zijn vaak al individueler dan het avondeten. Iedereen eet z’n eigen ding, al is het maar zijn of haar favoriete beleg. Lunch wordt vaak ook meegenomen naar school of werk. Dat alles maakt het ook makkelijker om zelf ook je eigen keuzes te maken, zonder dat de ander daardoor wordt beïnvloed. Makkie dus, ontbijt en lunch. De avond ervoor je eigen ontbijt en/of lunch (voor)bereiden kan handig zijn als je anders in tijdnood komt. Bijvoorbeeld als je je kinderen nog moet helpen met ontbijt. En heb je ‘s ochtends geen honger, sla dan je eigen ontbijt gewoon op. Niet alleen heel handig, maar ook nog eens gezond!

Avondeten

Bij het avondeten is het vaak het handigst om een gezamenlijke gezonde, koolhydraatarme en vetrijke basis te maken. Een maaltijd waar iedereen van smult. Combineer een gezonde vetrijke eiwitbron zoals onbewerkt vet vlees, wilde vette vis en/of eieren met allerlei lekkere groenten. Gebruik daarnaast rijkelijk gezonde vetten om in te bakken, dan heb je zo’n gezonde basis al te pakken. Gebruik zeezout en kruiden om het op smaak te maken. Op deze manier kun je eindeloos combineren.

Je kunt nieuwe recepten uitproberen met ingrediënten die voorheen uit den boze waren omdat er teveel vet in zat. Je zult zien dat je huisgenoten daar ook van smullen. Deze maaltijden verzadigen meestal veel beter dan wanneer je veel bewerkte koolhydraten eet. Dikke kans dus dat iedereen na zo’n maaltijd gewoon tevreden is.

Maar je kunt ook prima een gerecht van ‘vroeger’ als uitgangspunt nemen. Maak het van pure ingrediënten en vermijd de pakjes en de zakjes. Zelf maak je het met zeezout en kruiden net zo makkelijk op smaak. Bovendien smaakt het dan iedere keer weer verrassend anders.

Serveer pasta, rijst, aardappelen, brood of wraps er los bij voor je huisgenoten. Neem alleen de saus of vulling. Voeg er voor jezelf eventueel nog wat extra gezonde vetten aan toe, zoals roomboter over je groenten of olijfolie over je sla.

Ieder zijn ding

Natuurlijk kun je ook echt ieder je eigen ding doen. Maar dan moet je wel de motivatie hebben om twee aparte maaltijden te koken. Ik zou zeggen, denk goed na voordat je hieraan begint. Wil je dat op lange termijn volhouden? Of gaat dit op den duur zo tegenstaan of zoveel tijd kosten dat je je eigen gezonde leefstijl ervoor op zou geven? Dat laatste zou namelijk wel heel erg zonde zijn. Maar heb je er geen problemen mee, dan kan dit ook een prima keuze zijn. Iedereen blij.

En alles er tussenin

En natuurlijk kun je elke dag opnieuw weer andere keuzes maken. Je kunt het zo flexibel maken als je zelf wilt. Waarschijnlijk zul je zien dat je over de tijd ook mee beweegt. Zodat het (blijft) passen bij je eigen wensen en die van je huisgenoten.

Eigen ervaring

Zelf heb ik het eerste jaar koolhydraatarm, vetrijk en vegetarisch gegeten. In m’n eentje. Ik maakte de maaltijden die we vroeger ook maakten, maar ik schepte m’n eigen groenten uit de pan voordat er andere ingrediënten bij gingen. Zelf voegde ik dan nog gezonde extra vetten toe zoals eieren, noten, avocado, volle zuivel, roomboter, olijfolie.

Dat ging prima, maar na een jaar miste ik wel de variatie. Na een jaar ging m’n man ook koolhydraatarm en vetrijk eten. en zijn we ook weer vlees gaan eten. Onze kinderen kiezen niet voor deze leefstijl maar we zijn als gezin wel opgeschoven. Heel vaak eten we dezelfde gezonde avondmaaltijd. Waar we allemaal van genieten. Soms is er voor de kinderen daarnaast brood, pasta, rijst of een wrap. Heel soms maak ik zelfs twee maaltijden. Zo kunnen ze toch een gerecht eten wat zij heel graag en wij juist niet willen eten. Maar dat zijn wel uitzonderingen. En dan genieten ze er dubbel van.

Koolhydraatrijk en vetrijk?

Sommige mensen vragen zich af of het niet ongezond is voor hun partner of kinderen, om zowel het vetrijke deel van de maaltijd mee te eten en er daarnaast nog koolhydraten aan toe te voegen. Zelf denk ik dat iedereen voldoende gezonde vetten binnen moet krijgen. Dit gebeurt helaas niet met de adviezen volgens het voedingsbureau.

Een koolhydraatarme vetrijke maaltijd gebaseerd op echte onbewerkte voeding is denk ik een hele gezonde basis. Zelfs voor iemand die daarnaast nog bewerkte koolhydraten toevoegt. Die zou hij of zij immers ook toevoegen aan een minder gezonde basis. Bovendien verzadigt vet. Dit in tegenstelling tot koolhydraten die je het gevoel geven dat je door moet blijven eten. Ook geven die snel weer een hongergevoel. Ze zullen daarom van de koolhydraten minder eten.

Je huisgenoten vallen er misschien niet mee af omdat hun insuline te hoog zal zijn om bij hun vetvoorraden te komen. Aan de andere kant zullen ze ook vast niet méér aankomen dan met hun standaard westerse eetpatroon van bewerkte voeding vol koolhydraten. En ze hebben de gezondheidsvoordelen van de vetten. Let wel altijd op welke vetten je gebruikt. Het gaat hier om gezonde vetten: dierlijke vetten, roomboter, kokosvet, olijfolie, noten, avocado’s, …

Vraag 15: Hoe kan ik gezond koolhydraatarm, vetrijk én vegetarisch eten?

Vegetarisch kan in mijn ogen best samen met gezond en koolhydraatarm. Zelf heb ik ook al mijn gezondheidsvoordelen behaald in het eerste jaar waarin ik nog vegetarisch at. Na dat jaar ben ik om allerlei redenen weer vlees gaan eten.

Eieren, eieren en nog eens eieren

We kunnen er alleen niet omheen dat dierlijke producten rijker zijn qua voedingswaarde dan plantaardige producten. Zo bevatten ze in tegenstelling tot planten alle essentiële aminozuren. Dat zijn de aminozuren die we uit voeding moeten halen, omdat ons lichaam ze zelf niet kan maken. Omdat je als vegetariër geen vlees of vis eet, is het des te belangrijker om eieren te eten.

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik een enorm voorstander ben van het eten van eieren. Eieren zijn enorm gezond. Ze bevatten een ideale verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten en verder is het als het ware een enorme multi-vitamine. Met niet alleen vitamines, maar ook allerlei mineralen en bijv. ook jodium. Je moet dan wel eieren hebben van kippen die buiten hun eigen kostje hebben gescharreld.

Meer hierover lees je op mijn blog ‘Eet vaker een ei!

Recepten

Op mijn blog vind je ook diverse vegetarische recepten.
Mocht je hier een recept vinden wat toch niet vegetarisch is, laat het me even weten dan pas ik het aan.

Verdere info

Ik heb in het verleden ook een blog geschreven over koolhydraatarm en vegetarisch eten. Die vind je hier: ‘Verantwoord en lekker vegetarisch en LCHF‘.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.