In series van drie beantwoord ik vragen die door nieuwe leden van de Facebook groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! zijn gesteld toen ze zich aanmeldden voor de groep. Die Facebook groep gaat over gezonde leefstijl keuzes. Daarbij is koolhydraatarm en vetrijk eten onze basis. Niet als tijdelijk dieet, maar als een bewuste keuze om gezond te eten.

Al die vragen probeer ik te beantwoorden in de Facebook groep. Later maak ik er dan een blog van op mijn website Keto en zo zodat de informatie ook beschikbaar komt voor mensen die geen lid zijn van deze groep. Op deze manier ontstaat er een mooi overzicht van vragen en antwoorden die ook voor anderen interessant kunnen zijn.

In deel 8 van deze serie aandacht voor de vragen:

  • Ik word al 70 (of 60 of 80, 90, …); heeft het nog zin om aan een gezondere leefstijl te beginnen?
  • Wanneer eet ik teveel vet?
  • Is dat nu wel gezond, helemaal geen fruit?

Vraag 25: Ik word al 70 (of 60 of 80, 90, …); heeft het nog zin om aan een gezondere leefstijl te beginnen?

Wat een ontzettend mooie vraag. En gelukkig kan ik er ook een heel mooi antwoord op geven. Dat is namelijk een volmondig JA. Het heeft absoluut zin om een gezondere leefstijl op te pakken. Een ommezwaai van je eetgewoontes naar één met pure en onbewerkte producten en gezonde vetten is daar een belangrijk onderdeel van. Het maakt daarbij niet uit hoe jong of hoe oud je bent. Een gezondere leefstijl is goed voor íedereen.

Het lichaam is heel flexibel

Steeds meer wordt duidelijk hoe knap ons lichaam is. Hoe flexibel ook. Ons lichaam kan heel veel aan. Probeert er in alle omstandigheden het beste van te maken. Z’n belangrijkste taak is immers om jou gezond te houden. En dat zal het proberen te doen tot het einde toe.

Maar onze omgeving steeds ongezonder

In een natuurlijke en gezonde omgeving zal het lichaam daarom optimaal functioneren. Zelfs in onze huidige omstandigheden waarin zowat alles wat natuurlijk is veranderd is omdat dat comfortabeler is, meer winst oplevert, technologische vernieuwing biedt etc. doet je lichaam z’n stinkende best. Iedere dag opnieuw.

Het zal proberen om ziekte-indringers te bestrijden, gifstoffen af te voeren, jou op een gezond gewicht en temperatuur te houden, je lijf en geest fit te houden. Maar de overdaad van ‘aanvallen’ op ons lijf is wél een enorme belasting. Denk aan bewerkt eten, met allerlei chemische toevoegingen en landbouwvergiffen, maar ook bijvoorbeeld de gifstoffen in de lucht en in de verzorgingsproducten die we op onze huid smeren. Op een gegeven ogenblik is het teveel en kan je lichaam niet meer alle ballen goed in de lucht houden.

Geestelijke of lichamelijke aftakeling en/of ziektes zijn het gevolg. We weten het allemaal. Kijk eens hoeveel mensen er op steeds jongere leeftijd ziek worden. Chronisch ziek. Diabetes, kanker, reuma, MS, andere auto-immuunziektes, dementie… Wie wordt er nog oud zonder een la vol met pillen?

Help je lijf om ziekte te voorkomen of om te keren

Het mooie is wel dat je lichaam een enorm zelfherstellend vermogen blijkt te hebben. Het is de reden dat we nog zo lang gezond blijven. Maar het is ook de reden, dat je opmerkelijk herstel kunt zien bij mensen die het roer omgooien. En de reden dat leefstijl zo enorm belangrijk blijkt te zijn in het voorkomen van ziektes. Want voorkomen is zoveel beter nog dan genezen.

Om het te laten herstellen moeten we het lichaam wel ondersteunen. Wat je tot nu toe deed was immers niet voldoende. Dat heeft, misschien onbewust, maar desondanks tóch bijgedragen aan de ziektelast. Maar als je je daar eenmaal bewust van bent kun je ook veranderingen doorvoeren.

Voeding en eten is een belangrijke factor

Wát we eten, maar ook wánneer en hóe we eten blijkt heel veel invloed te hebben op het welzijn van ons lijf:

  • Door puur en onbewerkt eten met gezonde vetten en voldoende eiwitten geef je je lichaam de bouwstenen die het nodig heeft om goed te functioneren.
  • Door aandachtig en rustig te eten geef je je lichaam de kans om de voedingsstoffen optimaal op te nemen en het verteringsproces goed op gang te helpen.
  • Door tussen maaltijden door niet te snacken en na je avondmaaltijd niet meer te eten, geef je je lichaam de rust om na het verteren van je voeding, aan herstelwerkzaamheden te werken.
  • Door intuïtief te eten ( = alleen eten wanneer je honger hebt, maar dan wél tot je verzadigd bent) geef je je lichaam precies datgene wat het nodig heeft, waardoor je hormonen weer in balans kunnen raken en je gewicht kan herstellen.

Al deze dingen dragen o.a. bij aan het verminderen van ontstekingsprocessen in je lichaam.

Minder bewerkte koolhydraten, meer gezonde vetten

Door vooral de bewerkte koolhydraten te laten staan (uit suikers en granen bijvoorbeeld) en meer gezonde vetten te eten, dwing je je lijf om een nieuw soort energie te gaan gebruiken. Namelijk vetten en ketonen. En vooral die ketonen blijken ontzettend heilzaam te zijn.

Niet alleen zijn deze ketonen turbo-energie voor je hersenen en je hart, maar als je alle gezondheidsvoordelen in een pilletje zou kunnen stoppen, zou je stinkend rijk worden. Dat pilletje is er niet, maar die gezondheidsvoordelen staan dus wel tot je beschikking.

Meer hierover kun je lezen op mijn blog: Alles over ketose en ketonen

Niet alleen voeding

Hoe, wanneer en wat eten is dus heel belangrijk, maar uit onderzoek blijkt dat ook ándere leefstijlfactoren héél belangrijk zijn. Voldoende en vooral ook diepe slaap, voldoende beweging en zonlicht, ontspanning, het hebben van een doel in je leven, dankbaarheid. Het zijn allemaal voorbeelden waarvan steeds duidelijker wordt dat ze enorm veel invloed hebben op onze korte en lange termijngezondheid.

Help jezelf gezond oud te worden

Nu kun je op je 70e denken; het zal mijn tijd wel duren. Dat kan. Misschien gaat het wel prima met je. Of in ieder geval goed genoeg. Maar je weet nooit wat er voor je in het verschiet ligt. En niemand wil op het eind van z’n leven nog allerlei ziektes krijgen.

Het is zoals m’n oma vroeger zei: “Oud worden willen we allemaal, maar oud zíjn niet”. Dus wat is er mooier dan je lichaam optimaal te ondersteunen om gezond(er) oud te worden? Om met je kleinkinderen te kunnen blijven spelen, samen met je partner te blijven genieten, je kinderen niet ‘tot last’ te worden, scherp van geest te blijven. Niets toch?! En nieuwe informatie leren en nieuwe gewoontes oppakken is ook nog eens heel gezond.

Begin vandaag

Het mooie is dat er vaak hele snelle verbeteringen en veranderingen mogelijk zijn. Mensen die hun diabetes type 2 omkeren. Hoge bloeddrukpillen die de deur uit kunnen. Verbetering van het geheugen en van geestelijke alertheid. Minder chronische pijn. Vrolijker door het leven gaan. Sterkere spieren en botten.

Het zijn allemaal gezonde bijwerkingen van een gezonde leefstijl. Vaak ook nog eens met minder pillen. Pillen die wél allerlei nare bijwerkingen geven. Dubbel winst dus! Dit alles blijkt keer en keer uit onderzoek, maar ook uit persoonlijke verhalen. We zien dat het werkt.

Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op lichamelijk herstel en/of langdurige gezondheid. Begin dus gewoon vandaag!

Vraag 26: Wanneer eet ik teveel vet?

Bij deze vraag twijfelde ik een beetje of ik deze nog apart aandacht moest geven. Niet omdat de vraag niet belangrijk is, maar omdat ik een aantal gerelateerde vragen al eerder beantwoord heb, waaronder:

Ik heb besloten om deze vraag toch nog apart aandacht te geven. Het is heel belangrijk om voldoende gezonde vetten te gebruiken. Vet-angst is echt nergens voor nodig. Mits je maar puur en onbewerkt eet en mits je de goede vetten gebruikt. Zie de vraag Hoe kom ik aan m’n gezonde vetten? hierboven als je meer over gezonde vetten wilt weten.

Maar de hoeveelheid vetten die je eet kán op een bepaald moment wel teveel zijn om je doelen te bereiken.

Start met veel vetten

Wanneer je net overstapt op een koolhydraatarme leefstijl is het belangrijk om zeker voldoende vetten te gebruiken. Ze zijn immers je nieuwe energie. Voldoende vetten zijn nodig om de overgang te maken van een suikerverbrander naar een vetverbrander. Wissel vooral ook af met gezonde vetten, omdat ze allemaal hun eigen samenstelling hebben. De één zorgt voor de omega-vetzuren, de ander is makkelijker om te zetten tot ketonen.

Geen zorgen

Maak je in het begin vooral ook geen zorgen over een teveel aan vet. Maak de overgang naar een pure en onbewerkte leefstijl, in kleine of grotere stappen, totdat je je daar helemaal prima bij voelt. De groene en oranje lijsten van de Real Meal Revolutie 2.0 vormen daarvoor een hele mooie leidraad.

In het begin kun je last krijgen van overgangsverschijnselen omdat je lichaam moet afkicken van de suikers en granen en op zoek moet naar nieuwe energie. Je lijf moet weer leren om meer vetten te verbranden. En het zal meer gal en andere enzymen maken om de vetten af te breken.

Geef niet op in deze lastige beginfase, want al het mooie ligt in het verschiet aan de ‘overkant’. Hou vol. Extra vet, maar bijvoorbeeld ook extra mineralen, kunnen je daarbij helpen. Meer hierover lees je in ‘Hoe word ik een vetverbrander?

Kijk naar je doelen

Wanneer je eenmaal goed op dreef bent en je bent aan je nieuwe leefstijl gewend, dan is het niet verkeerd om af en toe nog eens de boel te evalueren. Kijken hoe het loopt en of je nog steeds in de richting van je doel(en) aan het werken bent. Dat geldt in eerste instantie voor je gezondheidsdoelen, maar daarnaast ook voor je gewichtsdoelen.

Zo lang alles goed gaat en je vooruitgang boekt, hoef je je zeker geen zorgen te maken over de hoeveelheid vet. Alles gaat immers zoals je dat voor ogen had. Je hoeft bang te zijn dat terwijl jij je zoveel beter begint te voelen er onder water iets heel erg gebeurt omdat je teveel vet eet. Je eet immers de gezonde vetten en je eet puur en onbewerkt. Je lichaam neemt wat het nodig heeft en voert de rest af. Zo kan het uit precies dezelfde maaltijd de ene keer meer vetten opnemen dan de andere keer. Afhankelijk van de noodzaak. Het teveel aan vet gaat dan letterlijk het putje in.

Gezondheid eerst

In het begin is het dus vooral belangrijk om aan je gezondheidsdoelen te werken. Vaak vallen de meeste mensen ook wel een paar kilo af. Glucosevoorraden in je lijf verminderen en dat gaat gepaard met extra vochtverlies. Helemaal prima, want dat teveel aan vocht is je lichaam graag kwijt.

Zoals in fase 2 van de Real Meal Revolutie 2.0 wordt aangegeven is gewicht helemaal niet zo belangrijk in deze fase. Val je af dan is dat fijn. Zo niet, dan is het ook goed. Vaak moet je lichaam eerst werken aan herstel voordat het z’n overgewicht wil kwijt raken. Dat geldt nog meer voor vrouwen dan voor mannen, zeker als ze in of na de overgang zitten. En helemaal als ze een verleden hebben van streng of lang ‘lijnen’. Maar niet getreurd. Weet dat je gezond bezig bent. Een gezond lijf is zoveel belangrijker dan een ‘perfect’ lijf. Dat zal iedereen beamen die (ernstig) ziek geworden is.

Focus daarna op gewicht

Wanneer je eenmaal een efficiënte vetverbrander bent geworden kun je eventueel een stapje verder gaan. Je merkt dan bijvoorbeeld doordat je heel veel energie hebt en zonder moeite van maaltijd tot maaltijd kun. Zonder te snacken en zonder hongergevoel. Wanneer je dan ook je gezondheidsdoelen hebt bereikt, kun je ook eens naar je gewicht kijken. Of liever gezegd, naar je tailleomvang, want gewicht is geen hele goede graadmeter.

Val je wékenlang niet (meer) af en word je taille niet (meer) smaller, dan kan het handig zijn om de boel eens te evalueren. Het kan zijn dat je lichaam even wat tijd nodig heeft. Afvallen gaat vaak in stappen. Bij een bepaalde tussenstand houdt het dan even op. Het kan zijn dat je lichaam weer een tijdje bezig is met verder herstel. Maar het kan ook zijn dat dit het gewicht is wat past bij je huidige leefstijl en omstandigheden.

Je zult dan iets moeten aanpassen om verder gewichtsverlies te stimuleren. Eén van de dingen waar je dan naar kunt kijken is de hoeveelheid vetten die je gebruikt.

Vet uit je eten of vet uit je voorraad

Wat veel mensen bij een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl wel eens vergeten, is dat het vet wat we gebruiken als energie, niet alleen van je bord komt. Ieder van ons draagt ook een voorraad vet bij zich. Zelfs de meest afgetrainde atleet. Dat voorraadje vet hebben we nodig om de mindere tijden door te komen. Wanneer er even geen eten voor handen is. Het is belangrijk om die voorraad regelmatig aan te spreken. Én om deze weer aan te vullen wanneer dat nodig is.

Wanneer je zelf overgewicht hebt is er een overschot aan opgeslagen energie. Dan hoef je dus ook minder vet te eten. Want je lichaam gaat pas z’n voorraad aanspreken, wanneer daar een behoefte aan is. Met andere woorden, als de energie uit je eten gebruikt is voor directe, snelle energie en de rest is opgeslagen of afgevoerd.

Eet je zelf meer vet ( = energie), dan duurt het langer voordat je je voorraad nodig hebt. Door minder vet te eten kun je er dus voor zorgen dat je sneller je eigen vetten gaat verbranden. Met een positief effect op bijvoorbeeld je taille.

Minder toegevoegde vetten

Blijf wel altijd volvette producten gebruiken. Val niet in de valkuil van weer magere yoghurt kopen of mager vlees of 20+-kaas.

Kijk liever of je voor (deze fase) niet teveel vetten toevoegt. Te vaak een schotel met room en kaas. Iedere dag zachte Griekse yoghurt soms nog aangevuld met slagroom. Teveel mayonaise. Room in je koffie.

Wil je afvallen en lukt dit niet (meer), dan valt hier vaak nog wel wat te winnen. En later, als je eenmaal je gewichtsdoel hebt bereikt, kun je weer kijken in hoeverre je ze kunt herintroduceren zonder je bereikte doelen te schaden.

Hoe weet ik dan hoeveel (vet) ik moet eten?

Het mooie is dat je dit niet bewust hoeft te gaan regelen. Je lichaam kan dit zelf namelijk veel beter dan wie dan ook. Leer daarom om op je honger- en verzadigingssignalen te vertrouwen. Die zouden in dit stadium weer in zoverre hersteld moeten zijn, dat je ze ook kúnt vertrouwen. Stop met eten wanneer je verzadigd bent. Zo zul je de ene keer misschien meer eten; ook vetten. En de andere keer minder.

Eet ook niet als je nog geen honger hebt. Je lijf geeft immers aan dat het gewoon happy is en dat alles goed gaat. Op dat moment is er of nog energie uit je vorige maaltijd, óf je lichaam is bezig om z’n eigen voorraad aan te spreken. Beide zijn goede redenen om eten nog even uit te stellen. Het is prima om dan één of zelfs meerdere maaltijden over te slaan. Dat is alleen maar gezond. Mits je maar weer eet tot je verzadigd bent, wanneer je wél weer honger hebt.

Meer hierover lees je hier: Alles over watervasten.

Eet je calorieën!

Kauwen heeft een belangrijke functie bij de vertering, maar ook bij de honger- en verzadigingssignalen van ons lijf. Eet je puur en onbewerkt dan is het heel erg lastig om teveel te eten. Zeker wanneer je de koolhydraten laag houdt. En een pure, onbewerkte manier van eten is van nature al koolhydraatarmer.

Het wordt een ander verhaal wanneer je je calorieën niet kauwt maar drinkt. Dan is het namelijk wel erg makkelijk om teveel calorieën binnen te krijgen. Honger- en verzadigingssignalen worden dan omzeild. Insuline stijgt ook harder bij eenzelfde maaltijd naarmate deze fijner vermalen wordt. Het eten is immers al voor-verteerd.

Eét dus liever je groenten met bijbehorende vetten dan dat je er een smoothie van maakt. En gebruik je vetten liever bij je maaltijd dan dat je ze in je (keto-)koffie stopt. Want zelfs als deze je insulineniveau niet laat stijgen, is het wel weer een mini-maaltijd. Het zet je verteringsorganen weer aan het werk en het onderbreekt je periode van niet-eten ofwel het onderbreekt het vasten tussen maaltijden door. Wanneer je je eigen vetten wilt verbranden, is dat geen handige zet.

Ook wanneer afvallen niet je doel is, is het heel gezond om tussen maaltijd door echt niets te eten. Ook niet via je (keto-)koffie. Drink je koffie liever zwart. Àls je vetten toe wilt voegen, drink het dan zo dicht mogelijk bij je maaltijd.

Ook wanneer je niet af wilt vallen is het heel gezond om je eigen vetten te verbranden. Het proces van ketonen maken van je eigen lichaamsvet is namelijk een ander proces dan het maken van ketonen uit het vet uit je eten of uit je koffie. En met name dat aanmaken van ‘eigen’ ketonen is héél erg gezond. Santé!

Vraag 27: Is dat nu wel gezond, helemaal geen fruit?

Allereerst is het zeker niet zo dat je helemaal geen fruit meer kunt of mag eten wanneer je kiest voor een gezonde, koolhydraatarme leefstijl met gezonde vetten. Kijk maar eens op de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie 2.0 (RMR2.0)

Bosvruchten

Rood (bos)fruit, zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen staan op de oranje lijst A. Ze bevatten relatief weinig koolhydraten en veel vezels. Denk aan de zaadjes en pitjes in dit fruit. De vezels helpen om het effect van de koolhydraten op je bloedsuiker en je insuline-niveau te dempen. Ook bevatten ze veel anti-oxidanten.

Tijdens fase 1 van de RMR2.0 (de inleerfase), fase 2 (herstel van darmgezondheid en herstel van hormonen) en fase 4 (onderhoudsperiode) kun je in principe van de oranje lijst A eten zoveel je wilt. Mits je gevarieerd eet (dus ook van de groene lijst) en goed let op je honger- en verzadigingssignalen.

Tijdens fase 3 (de transformatiefase) werk je aan een gezond gewicht en probeer je zoveel mogelijk je eigen vetreserves te gebruiken. Het gebruik van producten op de oranje lijst A is dan tijdelijk sterk beperkt. Maar niet verboden. Je kunt in fase 3 elke dag opnieuw je eigen (beperkte) keuze maken van de oranje lijst A.

Ananas

Ook ananas staat bij de RMR2.0 op de oranje lijst A. De RMR2.0 heeft niet alleen gekeken naar koolhydraten, maar op het algehele effect van een product op je gezondheid. En de ananas heeft als voordeel dat deze heel veel voedingsenzymen bevat, die goed zijn voor je spijsvertering. Deze heeft dus een streepje voor. We hebben het dan overigens alléén over verse ananas. Niet die uit blik. Ook niet degene zonder toegevoegde suiker.

Voor de ananas geldt dus hetzelfde als voor de bosvruchten. Voor ons Nederlanders is een ananas, als tropische vrucht, niet echt een lokaal of seizoensproduct. In die zin kun je beter bosvruchten gebruiken. Zeker voor regelmatig gebruik. Je eigen lichaam kan beter omgaan met lokale producten. Dat heeft al te maken met de zon die de producten (en wijzelf) krijgen. Hoe beter dat matcht, hoe beter ons lichaam ermee om kan gaan. Het is dus zeer waarschijnljk dat iemand die in Hawaii woont en ananas eet, een minder grote suiker- en insulinepiek krijgt dan wanneer wij diezelfde ananas zouden eten.

Ander fruit

De rest van het fruit staat op de oranje lijst B. Dat geldt zowel voor onze lokale fruitsoorten zoals appels en peren als voor meer exotische fruitsoorten. Seizoensgebonden en lokaal heeft altijd voorkeur. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jezelf.

Tijdens fase 1, 2 en 4 van de RMR2.0 geldt hetzelfde voor de oranje lijst B als voor de oranje lijst A. Tijdens fase 3 zijn de producten op de oranje lijst B tijdelijk niet toegestaan. Fruit bevat weliswaar gezonde voedingsstoffen en vezels, maar het bevat ook veel fruitsuiker. Dat geldt vooral voor tropisch fruit, maar ook meer lokaal fruit wordt zo gekweekt dat we ze zo lekker mogelijk vinden. Ze moeten tenslotte wel verkocht worden. En zoet vinden we nu eenmaal lekker. In fase 3 ligt je focus helemaal op optimale vetverbranding. Het wegsmelten van je eigen vetcellen en daarmee de centimeters in je taille. In die fase is het zaak om de koolhydraten wat verder omlaag te schroeven, zodat je sneller gebruik kunt maken van je eigen voorraadje vet.

In fase 4 ga je dan een experimentele onderhoudsfase in. Experimenteel in de zin dat je zelf gaat uitzoeken welke van de producten van de oranje en (beperkter) de lichtrode lijst je weer kunt eten en wanneer en hoe vaak, zonder dat het je bereikte doelen schaadt. Je wilt immers je gezondheid en je gezonde gewicht wel levenslang vasthouden. Dat is echt een kwestie van zelf uitproberen. Doe het gewoon stapje voor stapje en blijf variëren. Misschien wil je de ene keer wat fruit en een andere keer juist liever peulvruchten. Merk je dat het toch allemaal teveel voor je wordt, doe dan tijdelijk een stapje terug. Je kunt altijd weer een paar weken fase 3 volgen bijvoorbeeld.

Bij de maaltijd

Zoals eerder gezegd helpen vezels en vetten om het effect wat de fruitsuikers hebben op je bloedsuiker, te dempen. Je kunt je fruit dus het beste eten samen met een maaltijd waarin je ook vetten gebruikt en wellicht nog heel veel extra vezels van bijvoorbeeld groene bladgroenten.

Er zijn nog andere redenen om het fruit niet als tussendoortje te eten. We proberen snacken namelijk helemaal te voorkomen. Snacks zorgen ervoor dat je je lichaam geen rust gunt tussen maaltijden door. Die rust heeft je lichaam nodig om het eten goed te verteren en voor herstelwerkzaamheden. Het zorgt er op lange termijn voor dat we gezond blijven. En bovendien wil je je lichaam ook de noodzaak geven om af en toe eens je eigen lichaamsvoorraad energie aan te spreken. Dat gebeurt niet als je de hele dag door eet. Dan is er enerzijds geen energiebehoefte en anderzijds is je insulinespiegel dan waarschijnlijk te hoog om toegang te krijgen tot je vetcellen.

Geen fruitsappen en smoothies

Pers het fruit ook niet uit en maak er ook geen smoothies van. Fruitsappen en vruchtensmoothies staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 niet voor niets op de lichtrode lijst. Dat is de lijst voor ‘af en toe en met mate’ en dan nog alleen in fase 1 en 4. Hoe fijner je voedingsmiddelen pureert hoe meer je bloedsuikerspiegel ervan stijgt namelijk. Bovendien mis je het effect van kauwen als je je maaltijd drinkt in plaats van eet. Terwijl dat juist zo belangrijk is om bijvoorbeeld de juiste enzymen en hormonen te activeren die nodig zijn voor een goede vertering, een goede bloedsuikerbalans en de juiste verzadiging. Het is één van de redenen dat je veel meer sinaasappels op kunt wanneer je ze perst, dan wanneer je ze zo uit het handje eet. Zelfs als je de vezels erin laat.

Fruit is niet nódig

Zoals je hierboven hebt gezien staat een koolhydraatarme leefstijl (en dat geldt zelfs voor een ketogene leefstijl) helemaal niet gelijk aan ‘nooit meer fruit eten’. Het is wel afhankelijk van je eigen situatie hoe goed fruit bij jou en je gezondheids- en/of gewichtsdoelen past. Wanneer je (nog) insuline-resistenter bent, zul je een hogere bloedsuikerreactie hebben op o.a. fruit dan wanneer je (weer) insuline-gevoelig bent. Maar daar hebben ook allerlei andere leefstijlfactoren invloed op. Op tijd naar bed, voldoende diepe slaap, veel bewegen en zonlicht inspanning en ontspanning, spierversterkende oefeningen en dankbaarheid…. Het zijn allemaal voorbeelden waarmee je je insulinegevoeligheid van je cellen kunt verbeteren. Wanneer je eet en hoe vaak je eet heeft ook heel veel invloed. Of fruit op dit moment bij je past, kun je daarom alleen zelf bepalen. Of uitvinden.

Daarom is het goed om te weten dat alles wat je uit fruit kunt halen óók uit groenten kunt halen. Vaak zelfs beter. En meestal met veel minder koolhydraten. Dat geldt voor vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten etc.

Wanneer je dus tijdelijk geen fruit kunt of wilt eten, is er niets aan de hand. Kies gewoon lekkere groenten van de groene en/of oranje lijsten (afhankelijk van de fase waar je in zit). Varieer en kies veel kleur op je bord. Dan kom je helemaal niets te kort. Integendeel! Wedden dat je nu véél gezonder eet dan ‘vroeger’?

Meer lezen?

Hier vind je een overzicht van alle vragen en antwoorden:

FAQ: overzicht van (veel)gestelde vragen over een koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.