In series van drie beantwoord ik vragen die door nieuwe leden van de Facebook groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! zijn gesteld toen ze zich aanmeldden voor de groep. Die Facebook groep gaat over gezonde leefstijl keuzes. Daarbij is koolhydraatarm en vetrijk eten onze basis. Niet als tijdelijk dieet, maar als een bewuste keuze om gezond te eten.
Al die vragen probeer ik te beantwoorden in de Facebook groep. Later maak ik er dan een blog van op mijn website Keto en zo zodat de informatie ook beschikbaar komt voor mensen die geen lid zijn van deze groep. Op deze manier ontstaat er een mooi overzicht van vragen en antwoorden die ook voor anderen interessant kunnen zijn.
In deel 12 van deze serie aandacht voor de vragen:
- Ik ben bang dat wanneer ik weer (meer) koolhydraten ga eten, ik kilo’s aankom en nog zwaarder wordt dan ik van te voren was. Is deze angst terecht?
- Moet ik macro’s strict berekenen of kan ik het ook op gevoel doen?
- Wat mag je nu wel en niet eten? Je hoort zoveel verschillende verhalen.
Vraag 34: Ik ben bang dat wanneer ik weer (meer) koolhydraten ga eten, ik kilo’s aankom en nog zwaarder wordt dan ik van te voren was. Is deze angst terecht?
Ik denk dat veel mensen die koolhydraatarm eten, deze angst in meer of mindere mate hebben. Wanneer je een manier van eten gevonden hebt waarbij je je overtollige kilo’s kwijt raakt, is het spannend om te bedenken wat er zal gebeuren wanneer je weer anders gaat eten. Veel mensen hebben ook een verleden van diëten en afvallen en stoppen en weer aankomen. Vaak nog met wat kilo’s extra dan van te voren. Het bekende jojoën.
Jojoën is geen gevolg van zwakte
Je lichaam is de hele dag en nacht druk bezig om dingen te doen die jou gezond houden en/of maken. Het heeft daarvoor bouwstoffen en energie nodig. Om te zorgen dat het die bouwstoffen en energie ook daadwerkelijk krijgt, geeft het allerlei signalen af. Zo hebben we honger- en verzadigingssignalen die ons aangeven wanneer we wel of juist niet zouden moeten eten. En ook hoeveel. Zodat we niet te weinig, maar ook niet teveel eten.
Jojoën is niet het gevolg van zwakte. Jojoën is het gevolg van sterke lichamelijke processen en signalen. Ze zorgen ervoor dat je méér gaat eten na een periode waarin je je lijf bewust calorieën en/of voedingsstoffen ontzegt hebt. Je lichaam heeft geprobeerd om zich aan die periode aan te passen. Door bepaalde minder essentiële processen op een lager pitje te zetten. Misschien worden je nagels bros of je haren dof. Misschien wordt je menstruatie onregelmatig of houdt deze er zelfs mee op. De verbranding van energie zal omlaag gaan. Een vertraagde stofwisseling is het gevolg. Je lichaam maakt letterlijk pas op de plaats om te zorgen dat jij zult overleven in die periode van schaarste.
Wanneer je weer meer gaat eten, maak je in principe je lichaam blij. Het is goed dat je weer meer gaat eten. Het geeft je lijf de mogelijkheid om de boel weer op niveau te trekken. Maar het heeft wel wat tijd nodig om zich aan te passen. De verbranding moet weer omhoog, zodat je de extra energie ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Voordat het zover is, zal het echter de kilo’s die het kwijt geraakt is, opnieuw opslaan. Uit angst dat er opnieuw zo’n crisisperiode komt. En wat kilo’s extra; voor de zekerheid of omdat je verbranding nog niet op het oude niveau zit. Hoe vaker je een dieet volgt, hoe meer je lichaam van slag raakt.
Natuurlijke honger- en verzadigingssignalen
Honger en verzadiging worden o.a. door hormonen geregeld. Deze zijn vanuit de evolutie ontstaan en kunnen omgaan met tijden van schaarste en tijden van overvloed. Zodat je de ene keer een voorraadje vet opbouwt en dat later weer gebruikt wanneer dat nodig is. Wanneer we op een natuurlijke manier eten, zorgen deze signalen ervoor dat we een gezond gewicht behouden. Het probleem is dat we vaak niet meer op een natuurlijke manier eten. Daar zijn allerlei oorzaken voor, waaronder:
- we eten tegennatuurlijke voeding: ons eten wordt bewerkt op manieren die niet gezond voor ons zijn en er tevens voor zorgen dat we er teveel van eten. Bewerkte voeding manipuleert de beloningscentra in je hersenen, zodat je een goed gevoel krijgt en signalen om te blijven eten. Denk aan een zak chips en je weet wat ik bedoel. Jammer genoeg gaat het niet alleen om chips. Ook bewerkte granen, suikers en allerlei smaakversterkers geven dit effect, om maar eens wat voorbeelden te noemen.
- we eten op een tegennatuurlijk manier: vetarm, zoutarm, cholesterolarm. Niet omdat ons lichaam daarom vraagt, maar omdat we het beter denken te weten. We zijn aangeleerd dat dit gezonder is.
- we eten tegennatuurlijk vaak: ontbijt, snack, lunch, snack, avondeten, snack. Niet omdat ons lijf het nodig heeft, maar omdat ons aangeleerd wordt dat dat gezond of op z’n minst normaal is.
- we eten tegennatuurlijk weinig om hier weer voor te compenseren: met diëten slaan we dan door naar de andere kant. We eten een tijdlang veel te weinig. Ons hele lijf schreeuwt van de honger, maar dapper negeren we die signalen.
Niet mínder eten, maar anders
De oplossing moeten we dus niet zoeken in mínder eten, maar in ánders eten. Daarom noemen we dit ook geen dieet, maar een leefstijl. Niet alle manieren van koolhydraatarm eten zijn hetzelfde. De manier die ik volg op mijn website ‘Keto en zo’ en in de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ is helemaal gericht om het op een gezonde manier te doen. Een manier waarbij je eerst aandacht hebt voor het herstel van je gezondheid en daarna voor een herstel van je gezonde gewicht. En die je daarna de mogelijkheid geeft, om als je dat wilt, weer méér (maar uiteraard gezonde, onbewerkte) koolhydraten te introduceren. Zonder dat je weer terugvalt naar je oude gewicht.
Het verschil
Meer over deze gezonde, nieuwe manier van eten lees je hier: In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond!. Fase 4 is de fase waarin je weer meer koolhydraten gaat introduceren, op een manier waarop je je behaalde gezondheids- en gewichtsdoelen niet schaadt.
Er zijn een aantal redenen dat je bij het volgen van deze leefstijl niet bang hoeft te zijn dat je je vroegere overgewicht weer terugkrijgt wanneer je weer meer koolhydraten gaat gebruiken:
- de Real Meal Revolutie 2.0 richt zich allereerst op het herstel van je hormoongezondheid; waaronder het herstel van je insulinegevoeligheid en van je honger- en verzadigingssignalen. Kijk voor meer informatie naar ‘Herstel: stap 2 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!‘ Door een verbeterde insulinegevoeligheid maakt je lijf minder insuline; zelfs bij dezelfde maaltijd.
- Minder insuline werkt een aantal kanten op: energie wordt minder snel opgeslagen als vet en de insuline daalt na een maaltijd sneller tot een nivau waarbij je toegang krijgt tot je eigen vetreserves. Hierdoor zul je geen honger hebben tussen maaltijden door.
- Eén van de uitgangspunten van de Real Meal Revolutie is om niet vaker te eten dan wanneer je lichaam erom vraagt. Dat begint met enkel je hoofdmaaltijden eten; zonder snacks. Daarnaast hebben veel mensen op een gegeven ogenblik voldoende aan minder maaltijden. Bijvoorbeeld 2 in plaats van 3 op een dag. Bij de maaltijden eet je dan weer tot je verzadigd bent. Het grote verschil tussen minder vaak (maar wel voldoende) eten en vaker (maar steeds een beetje) eten is enorm. Je lichaam leert weer om opgeslagen vetten te verbranden. Maar ook zal je verbranding juist níet op een lager pitje komen. Dit voorkomt dat wanneer je in je onderhoudsfase 4 weer méér, maar gezonde, koolhydraten gaat toevoegen, je lichaam deze zal opslaan als extra vet.
- Door minder vaak te eten (niet te snacken en een maaltijd over te slaan wanneer je nog geen honger hebt), versterk je het effect van de verminderde insuline. Insuline en bloedsuiker blijven lang stabiel. Je voelt je mentaal en fysiek energiek, zonder de bekende dipjes.
- Door het herstel van honger- en verzadigingssignalen leer je weer wanneer en hoeveel je moet eten.
- Je eet meer vetten en/of eiwitten. Beide geven fysieke verzadigingssignalen die je moeilijk kunt negeren.
- Je vermijdt bewerkte koolhydraten waardoor je niet meer de neiging hebt om teveel te eten.
Onbewerkt eten is de sleutel
Het zijn niet zozeer de koolhydraten waar je voor moet waken wanneer je eenmaal je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt. Wees niet te bang om bijvoorbeeld weer koolhydraatrijkere groenten te introduceren. Of (wellicht in wat beperktere mate) fruit. Iedereen is anders, dus blijf uiteraard je eigen gezondheid en gewicht in de gaten houden.
Waar je voor moet waken is het her-introduceren van bewerkte voeding en voor alle producten of ingrediënten die bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de rode lijst staan. Deze passen niet in de gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0. Oók niet in fase 4; de onderhoudsfase. Dat is waar het in eerste instantie waarschijnlijk mis is gegaan, dus dat is waar het waarschijnlijk op den duur weer mis zal gaan.
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg
Wil je meer lezen over het introduceren van méér koolhydraten wanneer je eenmaal op gewicht bent, lees dan ‘Onderhoud: stap 4 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!‘. Ben je op zoek naar de gekleurde voedingslijsten? Kijk dan hier: gekleurde voedingslijsten met uitleg.
Vraag 35: Moet ik macro’s strict berekenen of kan ik het ook op gevoel doen?
Macro’s berekenen… wel of niet?
Uiteraard is dat een persoonlijke keuze. Als het je helpt om precies te berekenen hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je bij iedere maaltijd eet, dan kán dat uiteraard. Maar het is niet míjn manier.
Het is mijn vaste overtuiging dat macro’s berekenen niet nodig is om gezond koolhydraatarm en vetrijk te eten. Sterker nog: ik denk dat er een heleboel mogelijke nadelen aan kleven.
Ik doe er daarom op geen enkele manier aan mee. Op mijn website ‘Keto en zo’ en in de Facebookgroep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘ zul je geen macro-berekeningen zien bij recepten. Er staan geen aanbevelingen voor verhoudingen tussen macro’s. En ook geen maximale hoeveelheden koolhydraten per dag. Ik zal je uitleggen waarom.
Het is geen optelsom
De belangrijkste reden is dat het een onzinnige gedachte is dat wij met ons hoofd of met een rekenmachientje kunnen bepalen wat ons lichaam nodig heeft. Of dat iemand anders dat voor jou zou kunnen bepalen. Het is net zo onzinnig als het idee dat wij zelf, of iemand anders voor ons, kunnen bepalen hoeveel calorieën we nodig hebben. En dat we, als we die hoeveelheid dan maar precies opvolgen, we dan (en alleen dan) slank en gezond blijven.
Iedere dag is anders
Je lichaam heeft energie en voedingsstoffen nodig. Maar het is geen rekenmachine die de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten optelt en dan elke keer op hetzelfde punt zegt: ‘stop, nu is het genoeg’. Wat je nodig hebt is iedere dag weer anders. Het ligt onder andere aan je gezondheid, aan je hoeveelheid slaap, aan de hoeveelheid zon die je krijgt, aan je beweging. Allemaal factoren die mee bepalen hoeveel energie je moet halen uit voeding.
Elke macro is anders
Bovendien is de ene macro de andere niet. Dat geldt voor koolhydraten, vetten én eiwitten. Hoeveelheden zeggen daarom heel weinig.
Bedenk het zelf maar. Je kunt dezelfde koolhydraten halen uit suiker of uit broccoli. Intuïtief weten we dat ons lichaam daar heel anders op zal reageren. Hetzelfde geldt voor vetten. Er zijn gezonde vetten en er zijn ongezonde vetten. Er zijn essentiële vetten, die ons lichaam niet zelf kan maken en er zijn niet-essentiële vetten. De eerste soort moeten we dus uit onze voeding halen. Eet je die niet, kun je wel aan je macro’s komen, maar niet aan wat écht belangrijk is voor je gezondheid. En uiteraard geldt het ook voor eiwitten. Dierlijke eiwitten bevatten bijvoorbeeld alle essentiële aminozuren, terwijl het bij puur plantaardige voeding veel lastiger is om ze allemaal binnen te krijgen. Bovendien kun je ze uit dierlijke voeding veel beter opnemen.
Geen dieet maar een leefstijl
Je eten wegen en/of koolhydraten, eiwitten en vetten tellen, heeft daarom geen enkele zin. Het gaat niet voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt. Het geeft ook geen garantie op succes. Bovendien maak je het jezelf er alleen maar lastig mee. Want wie wil er nu écht met een weegschaal en rekenmachine door het leven? Als je jezelf echt de keuze zou geven…?
Tellen en wegen maakt het bovendien veel meer een dieet. Je eet opnieuw volgens bepaalde restricties. Het maakt het lastiger om vol te houden. Niet alleen omdat het tellen en wegen meer moeite kost, maar ook omdat een dieet je het idee geeft dat je iets tijdelijks aan het doen bent. Tot je je weer beter voelt, of tot je je streefgewicht bereikt hebt. Waarna de neiging kan ontstaan om daarna weer terug te vallen in oude gewoontes. Terwijl het juist gaat om het aanleren van nieuwe gewoontes. Nieuwe leefstijlkeuzes.
Hoe dan wel?
Geef liever de regie terug aan je lijf. Ons lichaam bevat zoveel meer wijsheid dan we tegenwoordig denken. Eet weer het eten wat bij ons past: puur en onbewerkt. Laat oude angsten los. Eet niet bewust vet-arm, zout-arm, cholesterol-arm of calorie-arm. Gebruik weer vetten om in te bakken en zout om je eten op smaak te maken. Wanneer we de juiste dingen eten, zal je lichaam zelf aangeven wanneer je genoeg hebt. Door de juiste dingen te eten, blijf je lang verzadigd. Dan is er geen noodzaak meer voor tussendoortjes en heb je aan je maaltijden voldoende.
Eet zoals je oma vroeger deed
Uiteraard moet je dan wel weten welk eten bij ons past. En eigenlijk is dat heel simpel. Ga één of meerdere generaties terug en bedenk hoe de mensen toen leefden. Wat ze toen aten. Eet eten wat je (over)grootmoeder zou herkennen als eten. Vlees, vis en eieren. Groenten. Af en toe fruit. Èchte vetten. Vermijd eten uit pakjes en zakjes. Het is zo gemaakt dat we er (te)veel van zullen eten. En er worden allerlei dingen aan toegevoegd om het geur en smaak te geven en langer houdbaar te maken. Dat komt je gezondheid meestal niet ten goede.
Real Meal Revolutie 2.0 geeft houvast
Anders dan veel andere koolhyraatarme methodes of diëten, doet de Real Meal Revolutie 2.0 óók niet aan tellen of wegen. De methode is wetenschappelijk onderbouwd en de nadruk ligt op intuïtief eten. Het is een echte leefstijl, met niet alleen aandacht voor je gewicht, maar vooral ook voor je gezondheid.
Het is een manier die bijna naadloos aansluit bij mijn eigen ideeën over een gezonde, intuïtieve leefstijl die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld aan de hand van informatie uit vele boeken, onderzoeken en podcasts. Daarom heb ik deze leefstijl als basis gekozen voor mijn website ‘Keto en zo’ én voor de Facebookgroep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘.
De Real Meal Revolutie kent 4 fases:
- Inleerfase
- Herstel van je (o.a. darm- en hormonale) gezondheid
- Herstel van gezond gewicht
- Onderhoudsfase om je gezondheid en gezonde gewicht vast te houden
De gekleurde lijsten van de Real Meal Revolutie 2.0 geven je houvast bij het maken van de juiste keuzes. Het gebruik van de lijsten hangt af van de fase waar je je in bevindt, maar het gebruik is heel eenvoudig. Eigenlijk is het niets meer dan weten wat je wél, wat je niet en wat je met mate kunt eten.
Eet daarbij (alleen) wanneer je honger hebt en eet dan tot je verzadigd bent. Op die manier geef je je lichaam alles wat het nodig heeft en luister je naar de signalen die het je geeft.
Meer over de Real Meal Revolutie 2.0, de fases en de gekleurde voedingslijsten vind je hier: De Real Meal Revolutie – een overzicht.
Vraag 36: Wat mag je nu wel en niet eten? Je hoort zoveel verschillende verhalen.
Eigen kijk op de zaak
Op mijn website en in de Facebookgroep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! volg ik een koolhydraatarme leefstijl, die gebaseerd is op onbewerkte voeding met gezonde vetten. Zonder tellen en wegen. Het is de manier van eten zoals ik zelf doe.
Deze manier past bijna naadloos bij de koolhydraatarme leestijl van de Real Meal Revolutie 2.0. Daarom gebruik ik deze als leidraad voor deze blog en de FB groep. Dat heeft een aantal voordelen:
- bij deze methode staat gezondheid voorop, maar het bereiken van een gezond gewicht hoort daar zeker óók bij
- deze methode is gebaseerd op recente wetenschappelijke informatie, welke terug te vinden is in het boek ‘De Real Meal Revolutie – Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk’.
- deze oorspronkelijke Real Meal Revolutie methode is in versie 2.0 uitgebreid naar een 4-stappen plan waarmee je je achtereenvolgens richt op (1) ‘informatie verzamelen’, (2) ‘gezonder worden’, (3) ‘gezond gewicht bereiken’ en vervolgens (4) ‘tot leefstijl maken’
- met deze 4 fases ondersteunt het verschillende gradaties van koolhydraatarm; van het enkel weglaten van bewerkte koolhydraten tot aan een ketogene leefstijl
- je hoeft niet te tellen of te wegen; gekleurde voedingslijsten wijzen je eenvoudig de weg
- de gekleurde voedingslijsten geven duidelijk aan wat wel en niet past bij welke fase
- het stimuleert intuïtief eten; je lijf weet het beste hoeveel en wanneer je het nodig hebt
- je hoeft geen honger te hebben; je eet namelijk tot je verzadigd bent
- de methode stimuleert minder vaak eten; niet snacken en/of vasten is heel gezond voor je
Eet onbewerkt
Koolhydraatarme methodes en diëten buitelen over elkaar heen om te vertellen wat nu wel en niet ‘past’. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Maar als je je richt op je korte en lange termijngezondheid dan is het eigenlijk heel erg simpel. Want waar experts op het gebied van gezondheid en leefstijl het eigenlijk altijd over eens zijn, is dat onbewerkte voeding de rode draad vormt voor een optimale voeding. Eén die gericht is op je korte- maar vooral ook lange termijngezondheid.
Suikervrij
Een belangrijke pijler van de Real Meal Revolutie is dat het helemaal suikervrij is. Vet heeft in onze voeding een slechte naam gekregen, maar het is gebleken dat dit onterecht is, mits je de goede vetten gebruikt. Daarover verderop meer. Door goede lobby van de suikerindustrie is suiker lang de dans ontsprongen.
Inmiddels weten de meeste mensen wel dat suiker ongezond is. Toch denk ik dat weinigen beseffen hóeveel impact suiker heeft op onze gezondheid. Tot hoeveel ziektelast de overmatige consumptie van suiker leidt in onze Westerse wereld. Onbewerkt eten betekent suikervrij eten en dat is één van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid.
Glutenvrij
Dat gluten zo ongezond zijn voor ons, vinden mensen vaak veel moeilijker te geloven. Maar kijk er eens anders naar. Wij mensen zijn niet geschikt om grassen, waaronder granen, te consumeren. We kunnen het simpelweg niet goed afbreken. Bovendien is het graan van nu ook nog eens veel slechter dan het graan van vroeger. Het is bijvoorbeeld genetisch zo gemanipuleerd dat het bestand is tegen verschrikkelijke gifstoffen. Gifstoffen waar de insecten wel van doodgaan. Het graan blijft overeind maar uiteindelijk belandt het gif wel op ons bordje. Gluten zorgen voor veel problemen. In je verteringsgestel, waaronder je darmen, maar ook in je hersenen.
Gelukkig is een leefstijl van onbewerkte voeding ook vrijwel automatisch glutenvrij. Een tweede grote winst voor je gezondheid.
Gezonde vetten
Vetten zijn heel gezond. Natuurlijke vetten dan toch. Vetten die van nature in producten voorkomen. Dierlijk vet, vet uit kokosnoten, olijven, avocado’s, zaden en pitten. Het wordt pas schadelijk als vetten sterk bewerkt zijn.
Een grote valkuil bij het denken aan gezonde vetten zijn de plantaardige vetten. Waar de vetten in zaden en pitten van nature gezond zijn, zijn ze dit niet meer als ze eenmaal in een fles zonnebloemolie of raapzaadolie zitten. Niet alleen zijn er heel veel chemische bewerkingen nodig om het weinige vet in die zaden eruit te krijgen, maar ook krijgen we met deze oliesoorten een overmatige hoeveelheid omega-6 binnen. Dat zorgt voor een onbalans in de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetten en dat is juist reuze ongezond.
Vermijd deze sterk bewerkte plantaardige oliesoorten maar wees verder niet bang voor gezonde vetten. Dan heb je de derde grote gezondheidswinst te pakken.
Wil je een overzicht van wat dan wel gezonde vetten zijn? Kijk dan hier: Goed vet!.
Koolhydraten
Koolhydraten hebben we niet nodig in onze voeding. Ze zijn niet essentieel. Alle glucose die je lijf nodig heeft om te functioneren kan het zelf maken. Uit vetten en eiwitten. We kunnen dus geen koolhydraat-tekort oplopen.
Dat wil niet zeggen dat je alle koolhydraten dan maar moet vermijden. Want ze zijn ook niet per definitie slecht voor je. Met koolhydraten uit natuurlijke voeding kan ons lichaam in principe prima omgaan. Ze vormen energie voor ons lijf. Maar na járen en jaren bewerkt eten met veel snelle suikers kan het wel teveel geworden zijn. Dan kan het zijn dat je (tijdelijk) ook de langzame(re) koolhydraten uit onbewerkte voeding moet minderen. Om bijvoorbeeld van je opgebouwde insulineresistentie af te komen.
Dat wil niet zeggen dat je nooit meer koolhydraatrijkere producten, zoals aardappelen, knolgroenten of fruit, zult kunnen eten. Wanneer je eenmaal je gezondheids- en gewichtsdoelen bereikt hebt, blijkt er vaak weer ruimte te zijn voor dit soort producten. Vaak in ruimere mate dan je in eerste instantie zou denken.
Real Meal Revolutie 2.0 to the rescue
De Real Meal Revolutie 2.0 heeft het allemaal heel duidelijk gemaakt met z’n gekleurde voedingslijsten. Daarop vind je terug welke voedingsmiddelen en in welke mate je kunt gebruiken in welke fase. Ook de gezonde, maar koolhydraatrijkere producten.
Uitleg over de verschillende fases en het gebruik van de voedingslijsten vind je hier: In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond!
De voedingslijsten met een verkorte uitleg vind je hier: Gekleurde voedingslijsten met korte uitleg.
De voedingslijst zoals deze (in samenwerking met de Real Meal Revolutie) gemaakt is voor het boek ‘Van GezondDorp naar Gezondland’ kun je hieronder downloaden.
Klein grijs gebied
Hoe duidelijk en intuïtief de methode van de Real Meal Revolutie2.0 ook is; ook hier is nog een klein grijs gebied. Ze hebben hier bewust voor gekozen. Ze hebben een grijze lijst gemaakt van producten waarvan ze overtuigd zijn dat ze je niet gaan helpen bij een betere gezondheid. Niet gebruiken is dus altijd de beste keus.
De reden dat ze deze producten tóch niet op de rode lijst hebben gezet is simpel. Het zijn producten waarvan hun ervaring is, dat ze voor veel mensen (zeker in het begin) moeilijk op te geven zijn. Het zou zonde zijn als je daarom af zou haken. Maak er dus je eigen verstandige keuzes in.
Op de grijze lijst staan producten als alcohol, bepaalde (koolhydraatarme) zoetstoffen en koolhydraatarme baksels.
Meer lezen?
Hier vind je een overzicht van alle vragen en antwoorden:
FAQ: overzicht van (veel)gestelde vragen over een koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl
Mooie uitleg weer Cora. Ik ga steeds meer voelen voor een intuïtieve manier van eten. Het is een kwestie van vertrouwen kweken voor je lichaam, dat het wel aan zal geven wat het nodig heeft. Als je in het verleden veel gelijnd hebt, kan dit vertrouwen behoorlijk weggezakt zijn maar uiteindelijk komt het weer goed. Zelf eet ik sinds een paar maanden met plezier af en toe een kiwi, een stukje banaan of een zoete aardappel. Allemaal dingen die je niet doet als je je strikt aan minder dan 20 gram koolhydraten per dag probeert te houden. Het leven wordt een stuk leuker zo, dus ik kan iedereen aanbevelen om te stoppen met het tellen van macro’s. Hoewel ik het begrijp als je nog veel moet afvallen. Een tip is dan misschien om af en toe een dagje te tellen en het dan weer los te laten. Meestal verschilt het van dag tot dag niet zoveel wat je eet en soms helpt het je om weer goede keuzes te maken. En uiteindelijk weer op je intuïtie te vertrouwen!
Groetjes, Lily
Hoi Lily, ja super fijn dat j steeds meer durft te vertrouwen op je lijf en langzaam ook weer meer, maar wel gezonde koolhydraten durft te eten. Op een manier die goed voelt voor jou. Dat vind ik ook echt het mooie van fase 4 van de Real Meal Revolutie 2.0 dat die aandacht geeft aan die mogelijkheid om dat te doen. Zo lang je je (behaalde) doelen niet schaadt is dat ook helemaal niet erg. Want het maakt het zoals jij ook zegt, alleen maar leuker en makkelijker om het de rest van je leven vol te houden.
Een goede tip ook voor mensen die het tellen niet helemaal los durven laten, om het dan af en toe nog een dagje te doen. Dan kun je het rustig afbouwen.
Bedankt voor je uitgebreide reactie! Groetjes, Cora