In series van drie beantwoord ik vragen die door nieuwe leden van de Facebook groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! zijn gesteld toen ze zich aanmeldden voor de groep. Die Facebook groep gaat over gezonde leefstijl keuzes. Daarbij is koolhydraatarm en vetrijk eten onze basis. Niet als tijdelijk dieet, maar als een bewuste keuze om gezond te eten.

Al die vragen probeer ik te beantwoorden in de Facebook groep. Later maak ik er dan een blog van op mijn website Keto en zo zodat de informatie ook beschikbaar komt voor mensen die geen lid zijn van deze groep. Op deze manier ontstaat er een mooi overzicht van vragen en antwoorden die ook voor anderen interessant kunnen zijn.

In deel 3 van deze serie aandacht voor de vragen:

  • Hoe ga ik verder als ik niet meer af wil vallen?
  • Hoe kan ik een efficiënte vetverbrander worden?
  • Hoeveel eiwitten / vetten / koolhydraten moet ik eten?

Vraag 7: Hoe ga ik verder als ik niet meer af wil vallen?

Je lijf regelt het zelf

Je lijf is ontzettend ingenieus en het belangrijkste doel van je lijf is om jóu gezond te houden. Ook overgewicht is het gevolg van pogingen van je lijf om je gezond te houden; o.a. bij verkeerde voeding. Maar dat is weer een ander verhaal. Op dezelfde manier zal je lichaam ervoor zorgen dat je niet teveel afvalt. Dat doet het met name door je de juiste honger- en verzadigingssignalen te geven.

Luister naar je lijf

Als het goed is, valt je niet meer af wanneer:

  • je het gewicht bereikt hebt wat bij jou past; dit hoeft overigens niet hetzelfde gewicht te zijn als wat je zelf als ‘ideaal’ ziet
  • je puur en onbewerkt eet, omdat je dan voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en omdat ook je honger- en verzadigingssignalen dan optimaal werken
  • je intuïtief eet. Dus geen macro’s of calorieën tellen; geen vooropgezet weekmenu met vaste hoeveelheden. In plaats daarvan eet je alleen wanneer je honger hebt maar dan wél tot je verzadigd bent. Zo vul je steeds weer aan wat je lijf nodig heeft
  • je voldoende eiwitten eet. Net zoals er bepaalde essentiële vetzuren zijn (zie vraag 6: Hoe kom ik aan m’n gezonde vetten?), zijn er ook essentiële eiwitten / proteïnes. Je lichaam heeft eiwitten nodig als bouwstof. Deze kun je echt het beste halen uit dierlijke producten. Ook hier zijn eieren weer ideaal en, helemaal mooi, ook geschikt voor vegetariërs!

Fase 4: onderhoudsfase

Wanneer je het gewicht bereikt hebt dat bij je past, dan is het tijd voor fase 4 van de Real Meal Revolutie 2.0. In die fase kun je gaan experimenteren met méér, maar altijd gezonde koolhydraten. Je gaat kijken wat bij jou past, mét behoud van je behaalde gezondheids- en gewichtsdoelen. Meer hierover lees je in Onderhoud: stap 4 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!

Vraag 8: Hoe kan ik een efficiënte vetverbrander worden?

Het antwoord op deze vraag vind je hier: Hoe word ik een vetverbrander?

Vraag 9: Hoeveel eiwitten / vetten / koolhydraten moet ik eten?

Dit is één van de vragen die hoog aan het lijstje staan van nieuwe leden. Soms met nadruk op de eiwitten, soms met nadruk op de verhoudingen.

Koolhydraten

Als je kijkt naar ‘goede verhoudingen’ dan zijn met name eiwit en vet belangrijk. Koolhydraten hóef je namelijk helemaal niet te eten. Alle glucose die je lijf nodig heeft, kan het zelf maken. Voornamelijk uit vetten, maar indien nodig ook uit eiwitten. Maar eet gerust koolhydraten uit gezonde bronnen. Ècht en onbewerkt eten, zoals groenten en met mate fruit.

Hoe minder koolhydraten, hoe makkelijker je bij je vetvoorraad kunt en hoe sneller je in ketose zult raken. Maar ook bewegen, hoe vaak je eet, wánneer je eet (liefst vooral niet te laat) en hoeveel stress je hebt hebben daar invloed op. Met de juiste leefstijl kun je veel meer koolhydraten eten en toch in ketose komen.

Eiwitten

Belangrijke bouwstenen

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lijf. Je hebt ze iedere dag nodig, want celvernieuwing gaat altijd door. Toch hoef je niet krampachtig bij te houden of je iedere maaltijd of iedere dag wel genoeg eiwitten binnen krijgt. Je lichaam reclyclet namelijk ook heel veel proteïnes. Dat doet het vooral in periodes van niet-eten. Daarom is periodiek vasten cq. niet te vaak eten zo gezond. Ook heeft je lichaam reserves.

Zorg wel dat je in z’n algemeenheid voldoende eiwitten eet. Met name dierlijke, want eigenlijk bevatten alleen dierlijke eiwitten alle essentiële aminozuren die we zelf niet kunnen maken. Voor vegetariërs is het daarom ook heel belangrijk om voldoende eieren te eten. Net als voor niet-vegetariërs overigens…

Liever ‘teveel’ dan te weinig

Hoeveel eiwitten je nodig hebt is heel persoonlijk en hangt af van je lichaamsbouw en de hoeveelheid beweging / sport. Hoe meer beweging / sport hoe meer eiwitten. Wat goed is om te weten: bij een koolhydraatarme leefstijl met veel gezonde vetten heb je niet méér eiwitten nodig dan bij een standaard Westers dieet.

Bij twijfel kun je beter aan de hoge kant gaan zitten dan aan de lage kant. Je hebt niet snel teveel eiwitten. Een aantal jaren terug werd daar nog heel waarschuwend over gesproken omdat, theoretisch gezien, eiwitten omgezet kunnen worden in koolhydraten. Die zouden dan je bloedsuiker kunnen laten stijgen. In de praktijk blijkt dit effect er voor de meeste mensen niet of nauwelijks te zijn. Ben je (nog) heel erg insulineresistent, dan kan dit anders liggen. Dan kun je het beste zelf door middel van bloedprikken uitvinden of dit voor jou ook geldt.

Eet zeker ook als je wat ouder bent voldoende eiwitten. De behoefte wordt dan namelijk groter. Eet gewoon lekker veel eitjes, zou ik zeggen. Of je nu jong, oud, vegetariër of niet-vegetariër bent.

Mening van lchf-experts over eiwitten

In mijn eerdere blog ‘Wat is de ideale verhouding tussen vet, eiwitten en koolhydraten?’ lees je wat lchf-experts zeggen over de hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt.

Vetten

Ook vetten zijn heel belangrijk. Vetten zijn je nieuwe energie. Voldoende gezonde vetten gebruiken zorgt er ook voor dat je de transitie van suikerverbrander naar vetverbrander makkelijker kunt maken.

Nadat je in fase 2 van de Real Meal Revolutie 2.0 gewerkt hebt aan herstel van o.a. je darm- en hormonale gezondheid, kan het wel handig zijn om de hoeveelheid vetten in fase 3 wat terug te draaien. Je wilt dan immers je eigen vetten gaan verbranden.

Honger- en verzadigingssignalen

Als je intuïtief eet (alleen wanneer je honger hebt en dan tot je verzadigd bent) zal je lichaam het vanzelf aangeven wanneer je voldoende vetten hebt. Als je tussen maaltijden door honger hebt, is het verstandig om de volgende maaltijd wat meer vetten toe te voegen. Heb je nog geen honger, sla dan gerust een maaltijd over. Dat is alleen maar gezond.

Eten, niet drinken

Kauwen heeft een heel belangrijke functie bij de vertering van onze voeding. Daarom is het verstandig om je vetten en in z’n algemeenheid: je voeding en energie niet te drinken, maar te eten. Hoewel koffie met allerlei toegevoegde vetten (de bulletproof koffie) vast heel lekker is en je wellicht in het begin op gang helpt, gaat deze je op de lange duur waarschijnlijk niet helpen om je gezondheids- en gewichtsdoelen te bereiken. Het is eigenlijk een maaltijd op zich. Eet je vetten liever als onderdeel van je maaltijd. Dat zorgt ook nog eens voor een demping van het effect van de koolhydraten in je maaltijd op je bloedsuiker.

Essentiële vetten

Net als dit voor aminozuren in eiwitten geldt, zijn er ook vetzuren die we niet zelf kunnen maken. We moeten ze via onze voeding binnenkrijgen. Daarover ging de eerdere vraag 6 – hoe kom ik aan m’n gezonde vetten?“. Informatie daarover kun je daar nalezen.

Meer lezen?

Hier vind je een overzicht van alle vragen en antwoorden:

FAQ: overzicht van veel gestelde vragen over een koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.