Deze warme appelcompôte met krokant laagje maakte ik op verzoek van mijn man. Eén van onze favorieten uit de tijd dat we nog ‘gewoon’ suiker aten. Een heerlijk warm nagerecht voor in de herfst wanneer de appels rijp zijn.
Ik heb het opgezocht. Het oorspronkelijke recept stond in 1990 in een kookmagazine. Je kunt het met recht een oudje noemen dus. Het recept op mijn website is een aangepaste, suikerloze versie die helemaal past bij onze huidige gezonde leefstijl.
Van ‘eigen’ appels
Ik gebruikte voor deze schotel eigen appels. Nou ja, niet helemaal eigen. Ik kreeg ze van m’n ouders. Mijn vader heeft jaren geleden allerlei appelbomen zelf geënt. Hij gebruikte daarvoor de takken van z’n favoriete oude appelrassen. Deze stekken heeft hij in en rond het kippenhok geplant. Ze zijn uitgegroeid tot flinke bomen en zijn stuk voor stuk m’n vader’s trots. En terecht!
Wanneer deze appels goed rijp zijn, worden ze geplukt en koel bewaard voor de maanden erna. Maar voordat ze rijp zijn, vallen er vaak al veel appels. Ook zijn er appels die niet goed bewaard kunnen worden. In een goed appeljaar hebben ze in het najaar dan ook elke week wel een voorraadje valappels.
Meestal zijn dat geen mooie, gave exemplaren. Het is waarschijnlijk niet voor niets dat ze vallen. Door het vallen krijgen ze ook butsen. Bruine plekken die snel uitbreiden. Ook komt er ongedierte op af, zoals wespen, vliegjes en wormpjes. Maar van de goede stukken kun je heerlijke appelmoes maken. Dat doe ik regelmatig. Het is wel wat werk, maar ik maak er thuis wel vrienden mee 😉 Bovendien vind ik het zonde om al die appels weg te gooien; ook al zijn ze niet perfect.
Het grote voordeel is ook dat we dan de appelmoes helemaal kunnen maken zoals we het zelf willen. Zonder suiker en mét stukjes. Appelcômpote dus eigenlijk. Appelmoes zonder suiker kun je gelukkig tegenwoordig ook in de winkel krijgen. Maar er gaat echt niets boven zelfgemaakte. Het is zoveel lekkerder, dat ik er de moeite voor over heb. Ik zet een muziekje, podcast of een documentaire op en ondertussen sta ik lekker te schillen. Bij voorkeur buiten aan m’n sta-tafel. Ook weer goed voor de vitamine D en voor de ontspanning.
Net zoals vroeger?
Vroeger maakten we deze schotel elk jaar wel een keer. Nu was het blijkbaar zo lang geleden dat onze dochter van veertien zich niet kon herinneren dat ze het ooit op had. En wij wisten niet zeker of het nu smaakte als voorheen. Ik dacht dat we er vroeger stukjes noot door deden. M’n man denkt van niet. Uiteraard was de schotel ook minder zoet dan destijds. We hadden immers geen suiker in de appelcompôte en slagroom. In de bovenlaag had ik groene stevia gebruikt. Hetzelfde of niet; deze schotel was net als toen ontzettend lekker. En daar gaat het om!
Lekker knapperig
Wat dit recept vooral bijzonder maakt, is de luchtige maar tegelijk ook ietwat knapperige bovenlaag. Door de combinatie van opgeklopte eiwitten en de gemalen noten. Ik kan het niet goed uitleggen; dat moet je gewoon eens proberen.
Wij zullen in ieder geval niet weer járen wachten om het weer eens te maken. Daar was’ie veel te lekker voor!
Warme appelcompôte onder notendeken
Ingrediënten
- Voor de appelcompôte:
1 kg appels (volgens oorspronkelijk recept; ik heb er zeker meer gebruikt maar niet gewogen)
citroensap, om verkleuring te voorkomen
- Voor de notendeken:
125 g zachte roomboter, op kamertemperatuur
2 tl groene stevia, of naar smaak (= fijngemalen, gedroogde blaadjes van de steviaplant)
3 eieren (ik gebruikte 4 kleinere)
130 g hazelnoten, gemalen
2 tl citroensap
Himalayazout
1 tl bakpoeder
- Optioneel:
amandelschaafsel
- Voor erbij:
slagroom, om erbij te serveren
kaneel
Stappen
- Maak de appelcompôte
- Schil de appels en snijd ze in stukjes. Bewaar ze in water met wat citroensap.
- Doe de appelstukjes in een ruime pan en voeg wat citroensap toe. Afhankelijk van het type appels kun je een klein laagje water toevoegen. Bij onze appels is dat niet nodig, omdat daar veel vocht uitkomt.
- Zet de pan op de warmtebron en laat deze aan de kook komen. Zet de temperatuur niet te hoog om aankoeken te voorkomen. Roer tussendoor goed over de bodem. Zet de warmtebron daarna laag en laat de appels al pruttelend beetgaar worden, Of zet de hete pan in een oude slaapzak of hooikist o.i.d. zodat de appels heet blijven en verder kunnen garen.
- Voor de notendeken:
- Klop de boter samen met de groene stevia in ongeveer 5 minuten zacht en romig.
- Splits de eieren en zorg dat er geen spoortje eigeel bij het eiwit komt. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom.
- Klop de eidooiers één voor één door het botermengsel.
- Klop er dan de gemalen hazelnoten en het citroensap doorheen.
- Maal wat zeezout over de eiwitten. Zeef het bakpoeder boven de eiwitten. Gebruik nu schone gardes om het eiwit met het zeezout en het bakpoeder stijf te kloppen. Klop tot het eiwit stijve pieken vormt en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat de eiwitten eruit glijden.
- Schep de eiwitten zo goed mogelijk, met luchtige slagen, door het botermengsel.
- Afwerken
- Schep de appelcompôte in een ingevette wijde ovenschaal.
- Verdeel de notendeken over de appelcompôte en strijk deze glad. Strooi er eventueel wat geschaafde amandelen over.
- Bak de schotel in een voorverwarmde oven van 175 graden in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Van opzij ziet het er dan zo uit:
- Klop ondertussen de slagroom. Serveer de appelcompôte met de slagroom en wat kaneel.
Notities
- Voor 8-10 porties. Het oorspronkelijke recept was een nagerecht voor 8 personen, maar wanneer je net zoals ik meer appels gebruikt is het zeker wel voor 10 porties.
- RMR2.0: Appels staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Doordat je de appels ook nog eens schilt en er compôte van maakt (waardoor ze sneller verteerbaar worden), zal je bloedsuikerspiegel sneller en harder stijgen dan wanneer je een appel eet. Gemalen noten (notenmeel; zie amandelmeel) staat op de lichtrode lijst. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Slagroom staat op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is zeer beperkt voor fase 3.
- RMR2.0 fasen: Dit recept is alleen geschikt voor fase 1 en 4.
- Meer over deze vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.