Hoe gek ik ook was op brood; ik mis het helemaal niet meer. Dat komt onder andere omdat ik heel erg kan genieten van m’n oopsiebroodjes gevuld met zaden en pitten en van m’n zaden- en pittencrackers. Altijd heerlijk op smaak gemaakt met allerlei kruiden en specerijen. Ik heb de afgelopen jaren heel veel verschillende soorten crackers gemaakt. Sinds ik begon te experimenteren met groenten in de crackers, zijn dat mijn lievelingscrackers geworden. Ook daarvan heb ik al veel variaties gemaakt.

Deze keer gebruikte ik, volgens mij voor de eerste keer, onder andere pastinaak in de crackers. En ging ik weer op zoek naar de lekkerste kruiden-combi’s.

Supergezonde ‘bammetjes’-vervanger

Met de zaden, pitten, knolgroenten, ui en knoflook zijn dit echte prebiotica-bommetjes. Prebiotica zijn de (voornamelijk) vezels die onverteerd in de dikke darm terecht komen en daar voeding vormen voor onze goede darmbacteriën. In de blog Probiotica, prebiotica en postbiotica kun je lezen waarom die zo belangrijk zijn voor je gezondheid.

Bovendien bevatten de crackers alleen gezonde vetten; waaronder de omega-3 vetten uit de eieren en de zaden en pitten. En die zijn weer heel gezond voor o.a. je hersenen en je hart. Terwijl het kokosvet korte-keten vetzuren bevat die eenvoudig omgezet kunnen worden in ketonen.

Alle reden dus om heerlijk te genieten van deze smaakvolle en knapperige crackers!! Eigenlijk hebben ze niets nodig. Ze zijn zo al een ware traktatie. Maar met een lik boter erop zijn ze helemaal hemels.

Zaden- en pittencrackers met pastinaak en rode biet

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Natte ingrediënten (groenten zijn schoongemaakt gewogen):
  • 15 g knoflook

  • 15 g gember

  • 135 g ui

  • 625 g knolgroenten; bijvoorbeeld: 175 g rode biet, 175 g pastinaak, 175 g yacon, 100 g wortel

  • 3 eieren

  • 20 g kokosvet, gesmolten

  • Droge ingrediënten:
  • 650 g zaden en pitten; bijv. 200 g lijnzaad, 200 g zonnebloempitten, 85 g sesamzaad, 85 g chiazaad, 80 g pompoenpitten

  • 1 el psylliumvezels

  • 1 el Keltisch zeezout

  • Kruiden en smaakmakers (zoals hieronder, of naar eigen smaak):
  • 1 tl elk van nigella en sumak

  • 1 1/2 el gedroogde sinaasappelschil, geraspt of in kleine reepjes

  • 1/2 el elk van komijnzaad, anijszaad, gerookte paprika, korianderpoeder, uipoeder, knoflookpoeder, mosterdpoeder, couscouskruiden, harissakruiden, blaasjeswierpoeder (voor jodium)

Stappen

  • Maak knoflook, gember en ui schoon. Schil de knolgroenten. Hak de knoflook en gember heel fijn en snipper ook de ui fijn. Rasp de knolgroenten op een grove rasp.

    Je kunt de groenten ook in dunne juliennereepjes snijden. Dan moeten de crackers iets langer in de oven, omdat het dan langer duurt voordat de groentenreepjes goed droog zijn en de crackers knapperig.
  • Meng nu alle natte ingrediënten in een kom.
  • Maal 100 g van het lijnzaad. Doe daarna samen met de rest van de droge ingrediënten en de kruiden en smaakmakers bij elkaar in een kom. Meng goed door.
  • Meng dan de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Als het mengsel te droog is, kun je een paar tl water (of eventueel versgeperst sinaasappelsap) toevoegen tot het voldoende plakt. Doet dat alleen als het echt nodig is.
  • Laat dit minimaal een half uur staan, zodat de psylliumvezels kunnen binden.
  • Smeer circa 1/3 van het groenten-zaden-pittenmengsel uit op een bakplaat belegd met een bakvel of bakpapier. Gebruik bij voorkeur een tweede bakvel om het uit te rollen en verwijder het dan weer.

    Maal er desgewenst nog een beetje zeezout over. Ik vind dat lekker, maar doe dat alleen als je het dan niet te zout vindt worden.
  • Maak met een bot mes alvast de snijranden. Dat maakt het later makkelijker om ze in stukken te breken. Leg het bakvel op een bakplaat.
  • Zet de crackers 1 uur op 125 graden Celsius
  • Draai de crackers om. Als het al lukt, breek ze dan op de snijranden af. Anders leg je de hele plak terug en breek je ze later.
  • Zet ze nog 45-60 minuten in de oven op 100 graden Celsius, of tot ze goed krokant zijn. Je moet ze met je nagel niet meer in kunnen drukken. Laat ze afkoelen op een rooster.

    Tip: als sommige crackers nog net niet krokant zijn, kun je de oven uitzetten en deze crackers in de oven (met ventilator aan) verder laten drogen en afkoelen. Op het eind nog even de ovendeur op een kier zetten en de crackers helemaal koud laten worden.

Notities

  • Voor circa 3 ovenbakplaten. Ik gebruik ongeveer 550-650 g ‘beslag’ per bakplaat.
  • Laat de crackers helemaal afkoelen voordat je ze luchtdicht verpakt. Als ze goed gedroogd zijn blijven ze maanden goed. Mochten ze een beetje vocht aangetrokken hebben en wat taai geworden zijn, ‘piep’ ze dan even op in de oven. Zet ze in de oven. Verwarm die tot 150 graden Celsius en zet de oven daarna uit. Laat de crackers in de oven staan, zodat ze verder kunnen drogen. Ook hier geldt: laat op het eidn nog even de ovendeur op een kier staan en laat de crackers dan helemaal koud worden.
  • Tip: Let op voor vlekken van de rode biet. Zowel op je kleren als op je keukenspullen. Gebruik daarom het liefst geen plastic schalen e.d. Gebruik handschoentjes als je wilt voorkomen dat je handen helemaal roze kleuren.
  • RMR2.0: Rode biet, pastinaak en wortel staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Gebruik van producten van deze lijst is zeer beperkt tijdens fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Dit recept is zonder beperkingen geschikt voor fase 1, 2 en 4. In fase 3 mag je van knolgroenten (van de oranje lijst A) slecht een halve gesloten handvol eten. De groenten maken ongeveer 1/3 deel uit van het ‘beslag’. Als ik ervan uitga dat je van een halve gesloten handvol een klein crackertje kunt maken, dan kun je in fase 3 dus maximaal 3 crackertjes eten. Mits je geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt op dezelfde dag.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Als je de rode biet, pastinaak en wortel vervangt door groenten van de groene lijst (denk aan yacon, aardpeer, ui, paprika, prei) dan is dit recept ook zonder beperkingen geschikt voor fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl volgens de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.