Ik ben bezig een overzicht te maken van alle oopsie- en crackerrecepten op mijn website. Regelmatig zijn mensen namelijk op zoek naar gezonde vervangers voor brood. Zowel oopsies als crackers kunnen dan een oplossing zijn. Toen ik bezig was met die lijst, zag ik dat ik dit recept van rode biet en yaconcrackers nog niet had gedeeld. Bij deze dan alsnog. Dan kunnen ze ook op het lijstje.

Eén keer de moeite; twee keer het plezier

Dit is een twee-in-één recept. Door gebruik te maken van één groenten-zaden-pittenbasis en verschillende smaakmakers, krijg je toch twee totaal verschillende crackers.

De eerste is een koek- en speculaasvariant die vooral lekker is met een simpele lik roomboter. Ze eten als een soort knapperig peperkoekje. Ik vind ze heerlijk als afsluiter van m’n lunch vanwege de zoet-kruidige smaak van kaneel en andere specerijen.

De tweede is een hartige variant die ook heel lekker is om te beleggen. Met bijvoorbeeld een plak kaas of roomkaas en plakjes avocado.

Voorraadje

Ik vind zaden- en pittencrackers heel erg lekker en supermakkelijk om op voorraad te hebben. We eten ze vaak bij onze lunch en nemen ze zelfs mee wanneer we gaan wandelen en onderweg willen picknicken. In plaats van de crackers te besmeren, nemen we dan in een apart bakje of zakje plakken kaas mee met wat roomboter ertussen. Ter plekke leggen we zo’n kaas-roomboter-kaas stapeltje dan tussen twee crackers en klaar zijn we. Op die manier blijven de crackers lekker knapperig.

Wanneer je de crackers goed droog laat worden in de oven zijn ze máándenlang houdbaar. Je droogt ze op een lage temperatuur, zodat de vetten in de zaden en de pitten niet slecht worden of verbranden. Daarna bewaar je ze luchtdicht. Mochten ze na verloop van tijd toch minder knapperig worden dan kun je ze heel even opnieuw drogen in de oven. De restwarmte van je oven nadat je er een gerecht in hebt gemaakt, is dan vaak al voldoende. Laat ze daarna afkoelen en ze smaken weer alsof ze net gebakken zijn. Wat nog waar is ook 😉

Gebruik gerust andere groenten

Je kunt ook prima andere groenten gebruiken voor deze crackers. Yacons zijn bijvoorbeeld niet overal evengoed verkrijgbaar. En niet iedereen houdt van rode biet. Niet dat dat je direct tegen zou moeten houden overigens. Ik ken verschillende mensen die echt geen gekookte of rauwe rode bietjes willen eten, maar die ze in de crackers heerlijk vinden. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden als je dat niet wilt uit proberen.

Je kunt eigenlijk alle groenten gebruiken die je kunt drogen. Voorbeelden zijn: paprika, prei, wortels, uien, courgette, pompoen, zoete aardappel, pastinaak en wortelpeterselie. Champignons kan waarschijnlijk ook, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Probeer wel in te schatten welke groenten goed combineren met de smaakmakers die je wilt gebruiken.

Zaden- en pittencrackers met rode biet en yacon

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Natte ingrediënten:
  • 150 g biet en 115 g yacon (schoongemaakt gewogen) of vervang door andere groenten

  • 1 ei

  • 12 g gesmolten kokosvet

  • 8 g verse gember, geraspt of fijngehakt

  • Droge ingrediënten:
  • 90 g lijnzaad

  • 35 g chiazaad

  • 20 g sesamzaad

  • 65 g zonnebloempitten

  • 25 g pompoenpitten

  • 1 1/2 tl psylliumvezels

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • 1 el gedroogde sinaasappelschil

  • Verdere smaakmakers, optie 1 – koek-en speculaas variant:
  • 1-2 el koek- en speculaaskruiden, naar smaak

  • beetje gemalen kardemon, naar smaak

  • Verdere smaakmakers, optie 2 – hartige variant:
  • 1/6 tl elk van gerookte paprika, kurkuma, rode curry kruiden, sumak, nigella, dillezaad, anijszaadjes, komijnpoeder

  • 1/2 tl knoflookpoeder, blaasjeswierpoeder (vanwege jodium), korianderpoeder, mosterdpoeder, uipoeder, kaneel

Stappen

  • Groentenmengsel:
  • Schil de biet en de yacon en rasp ze op een grove rasp. Ik gebruikte de grootste rasp van m’n blok-kaasrasp hiervoor.

    Let op bij rode biet omdat het hardnekkige vlekken kan geven. Gebruik eens schort en eventueel plastic handschoenen.
  • Breek het ei boven een kommetje en kluts het door elkaar.
  • Smelt het kokosvet in een pannetje.
  • Meng nu alle natte ingrediënten.
  • Zadenmengsel:
  • Meng alle zaden en pitten met de rest van de ingrediënten genoemd onder het kopje ‘Droge ingrediënten‘.
  • Kies 1 van de twee varianten en voeg daarvan de rest van de smaakmakers toe.
  • Crackers:
  • Meng dan het groentenmengsel door het zadenmengsel. Als het mengsel te droog is, kun je een paar tl water toevoegen tot het voldoende plakt. Dit zou het geval kunnen zijn wanneer je groenten niet zoveel vocht (meer) bevatten.

    Laat dit minimaal een half uur staan, zodat de psylliumvezels kunnen binden.
  • Rol het mengsel uit tussen 2 bakvellen of 2 vellen bakpapier.
  • Verwijder het bovenste vel en leg het vel met het deeg op een bakplaat. Maak er met een bot mes alvast snijranden in.
  • Zet de crackers ongeveer 60 minuten in de oven op 125 graden Celcius. Draai de crackers om. Als het al lukt breek ze dan op de snijranden af. Anders leg je de hele plak weer neer en breek je ze later.
  • Zet de crackers nog 45-60 minuten in de oven op 100 graden Celcius, of tot ze goed krokant zijn. Doe de nageltest (zie ‘Notities’).
  • Laat de crackers helemaal afkoelen op een rooster en berg ze dan luchtdicht op (zie ‘Notities’).

Notities

  • Ik maakte in totaal 6 bakblikken met crackers. Het recept is aangepast naar circa 1 bakblik.
  • Hoe dik je de crackers uitrolt bepaalt samen met de hoeveelheid vocht in je mengsel hoe lang het duurt voordat de crackers droog en krokant gebakken zijn. Ik rol het deeg uit tot ongeveer 3,25 mm dikte.
  • Ik gebruik zelf wat ik noem ‘de nageltest’ om te controleren of de crackers goed krokant zijn. Wanneer je met je nagel tegen de onderkant van de crackers duwt moet je ze niet meer in kunnen drukken.
  • Bewaar de crackers luchtdicht. Ze blijven nu echt maanden goed. Als ze minder krokant worden kun je ze oppeppen in de oven door ze even af te bakken op 100 graden tot ze weer krokant zijn. Of schuif ze in de oven nadat je er iets in gebakken hebt (als de oven niet meer aanstaat). Zo gebruik je de restwarmte om je crackers weer helemaal krokant te maken. Laat ze daarna goed afkoelen en berg ze weer luchtdicht op.
  • RMR2.0: Rode biet staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Zit je in fase 3 van deze vet gezonde leefstijl, dan mag je daarvan een halve gesloten handvol gebruiken op een dag. De rode biet in dit recept is in gewicht ongeveer 1/3 van alle ingrediënten. Als ik ervan uitga dat je van een halve gesloten handvol van het ‘deeg’ 1 kleine cracker kunt maken dan kun je dus 3 kleine crackers eten als je in fase 3 zit. Mits je geen andere producten van deze lijst gebruikt op dezelfde dag. De andere ingrediënten staan op de groene lijst.
  • RMR2.0 fasen:  Het recept is dus geschikt voor fase 1, 2 en 4 en beperkt voor fase 3. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven past het ook onbeperkt bij fase 3.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: als je de rode biet vervangt door een groentensoort die op de groene lijst staat, dan is dit recept zonder beperkingen ook geschikt voor fase 3. Denk bijvoorbeeld aan extra yacon, of ui, courgette, tomaten en/of prei. In dat geval lijkt me smaakvariant 2 het beste passen bij deze groenten.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.