Hummus, humus, hoummous of hoemoes. Je komt het allemaal tegen. Officieel schrijf je het als hummus en spreek je het ook zo uit: hum·mus. Het is een smeuïge pasta, op basis van kikkererwten en tahin, een pasta van sesamzaad.

Groeiende populariteit

Het is populair in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook in Nederland en België is het enorm populair geworden. Dat zie je al aan de hoeveelheid verschillende merken en smaken hummus in de buurtsuper. Die is echt enorm geworden.

Traditioneel wordt het vaak gegeten met Turks brood of pitabroodjes. Deze passen niet in de gezonde, onbewerkte én glutenvrije leefstijl van de Real Meal Revolutie, maar dat betekent helemaal niet dat je niet (meer) kunt genieten van hummus. Je kunt het eten op een oopsiebroodje, zadencrackers, als dip voor bij wat snackgroenten, als smaakmaker bij een salade, etc. Verder is het ook heel lekker in een gevulde omeletrol.

Zowel warm als koud gegeten.

Kikkererwten zijn heel gezond

Kikkererwten worden over het algemeen gezien als één van de meest gezonde peulvruchten. Ze zitten vol met voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Ook bevatten ze veel eiwitten en vezels. Verder laat onderzoek zien dat ze een preventieve werking hebben tegen het ontstaan van hartziektes, bepaalde soorten kanker en ook diabetes. Zeker ook bij een vegetarische leefstijl kunnen ze voor een mooie aanvulling van plantaardige eiwitten zorgen.

Kortom, alle redenen om zo’n heerlijke en gezonde hummus te maken

Zelf doen houdt het gezond

Ik vind het wel typisch om te zien dat de industrie toch weer afbreuk kan doen aan het gezonde karakter van de hummus. Voor zover ik gezien heb bevatten álle soorten hummus uit de buurtsuper ongewenste ingrediënten, zoals ongezonde plantaardige olie (zoals raapzaad- of zonnebloemolie), conserveermiddelen en (andere) E-nummers.

Door de hummus zelf te maken van gezonde ingrediënten hou je ‘m super-gezond! Maak de hummus ook het liefst van zelf geweekte en gekookte kikkererwten. Het maakt echt verschil. Zie hierover mijn eerdere blog: ‘Zelf peulvruchten weken en koken maakt het verschil‘.

Met staafmixer of keukenmachine

Ik maakte de hummus met een staafmixer, omdat ik deze makkelijker schoon kan maken dan m’n hakselmolentje of keukenmachine. Doe dit alleen als je zeker weet dat je een stevige staafmixer hebt met een krachtige motor, want in het begin willen de kikkererwten wel vast gaan zitten in de kop van de staafmixer. Vooral als het nog een stevige pasta is. Door er kookvocht en olijfolie aan toe te voegen, wordt de pasta smeuïger.

In geval van twijfel raad ik aan om de keukenmachine te gebruiken.

Zelfgemaakte hummus

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Basisrecept:
  • 225 g zelf geweekte en gekookte kikkererwten

  • 2 tenen knoflook

  • 1 1/2 el tahin (=een pasta gemaakt van sesamzaadjes)

  • 2 el olijfolie

  • circa 5 el kookvocht; of naar wens

  • 1 1/2 el citroensap

  • 1 tl komijn, gemalen

  • verse peper en Himalayazout, naar smaak

  • Om te serveren:
  • olijfolie

  • (gerookte) paprikapoeder

  • tuinkruiden

  • Optionele extra smaakmakers:
  • harissa

  • pesto

  • fijngesneden tuinkruiden (bijv. peterselie, bieslook, dille)

Stappen

  • Voor het basisrecept:
  • Laat de kikkererwten uitlekken en bewaar het kookvocht!
  • Maak de knoflooktenen schoon en snijd ze in grove stukken. Doe alle ingrediënten, in de kom van je staafmixer of keukenmachine.

    Tip: lees hierboven eerst over de keuze tussen staafmixer en keukenmachine.
  • Mix goed door tot het een smeuïge massa is. Proef en maak eventueel verder op smaak met komijn, peper en Himalayazout.
  • Smaakvariaties:
  • Maak overheerlijke hummusvarianten door bijvoorbeeld harissa, pesto of tuinkruiden naar smaak toe te voegen.

Notities

  • Gedroogde peulvruchten staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Ze passen daarom niet in fase 3 ‘Transformatie’. Ze bevatten teveel koolhydraten voor deze fase waarin je volle aandacht uitgaat naar optimale vetverbranding. Maar dit recept past prima bij fase 1, 2 en 4.
  • Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.