Deze chilisaus is zoveel lekkerder dan ik had durven hopen. Ik had namelijk een beetje m’n twijfels over hoe dit uit zou pakken. Te pittig of te zuur misschien? Gelukkig was m’n zorg voor niets. Het resultaat van dit experiment is een zacht-pittige en smakelijke maar niet overheersende zoetzure saus.
Hartstikke gezond bovendien. Dit in tegenstelling tot de doorsnee chilisauzen die je in de winkel koopt, die vaak boordevol suiker of ongezonde zoetstoffen zitten. Om nog maar niet te spreken over de conserverings- en verdikkingsmiddelen.
Échte chilisaus
In de meeste van die chilisauzen zit maar een fractie peper. Bij de vier sauzen die ik bekeek was dat tussen de 0,3 en 4%. Ter vergelijking: in deze saus zit ongeveer 25% peper. Échte chilisaus dus. Terwijl deze niet eens zo heet is. Dat komt waarschijnlijk omdat ik de zaadlijsten en pitjes van de pepers verwijderde. Daar zit de meeste ‘hitte’. Uiteraard kun je die er ook in laten als je meer pit wilt.
In deze huisgemaakte versie zitten alleen maar gezonde ingrediënten. Voornamelijk groenten en Keltisch zeezout. De zure smaak wordt verkregen door de ingrediënten te fermenteren. Hierdoor is de saus houdbaar, zonder dat er conserveringsmiddelen of suiker in zitten.
Tot mijn verbazing heeft deze saus desondanks niet of nauwelijks de typische smaak van gefermenteerde groenten. Dat maakt ‘m ook geschikt voor mensen die daar niet zo van houden. De zoete kant komt van gedroogde groene stevia. Ook heel gezond dus.
Al bij al een geweldige manier om wat extra probiotica binnen te krijgen.
‘Overal’ lekker bij
De saus is koud of warm te gebruiken. Ik heb er de afgelopen weken al volop mee geëxperimenteerd. Het is heerlijk op een oopsiebroodje met kaas of op een omelet. Soms klop ik de eieren los met een schep chilisaus en nog wat van m’n groene peper-pasta. Dan is het ei meteen op smaak, want er zit zout in van de peper-pasta en volop smaak en een beetje pit van de chilisaus.
De chilisaus is ook heerlijk bij roergebakken groenten. Laatst bakten we er overgebleven spruiten en stukjes verse worst mee op. Heerlijk! Je kunt er ook een soep of saus wat pit en smaak mee geven. Heel veelzijdig dus.
Zoet-zure chilisaus
Ingrediënten
- Groenten en smaakmakers:
5 tenen knoflook (25 g)
25 g gember
150 g ui
150 g rode paprika
200 g wortel
optioneel: 125 g tomatillo
250 g pepers
- Pekelwater:
600 ml water
18 g Keltisch zeezout
optioneel: 1 el vocht van eerdere fermentatie (als starter)
- Om de chilisaus af te maken (na het fermenteren):
1 1/2 el groene stevia (kleingesneden en gedroogde blaadjes van de steviaplant), of naar smaak
Stappen
- Groenten en smaakmakers schoonmaken en snijden
- Maak alle groenten schoon. Snijd alle groenten met uitzondering van de pepertjes. Doe de groenten in een kom.
- Pepertjes schoonmaken en snijden
- Doe nu handschoentjes aan, voordat je de pepertjes gaat schoonmaken en snijden. Zorg dat je niet met je handschoentjes je gezicht aanraakt. Zorg ook dat er geen vocht van de pepers in je ogen spettert.
- Snijd de steeltjes met steelaanzet van de pepers. Snijd ze doormidden en haal er eventueel de zaadlijsten en de pitjes uit. Als je ze laat zitten, wordt de chilisaus heter. De zaadlijsten en de zaadjes bevatten namelijk de meeste ‘hitte’. Zie ook de tip onder het recept.
- Snijd de pepers in kleine reepjes. Meng de pepertjes met de rest van de groenten.
- Pekelwater maken en pot vullen
- Kook het water en los het Keltisch zeezout erin op. Laat het water helemaal afkoelen! Als je meer pekelwater nodig hebt, gebruik dan 3 gram zout op 100 ml water.
- Vul een grote glazen, gesteriliseerde pot met de groenten. Druk de groenten goed aan om zoveel mogelijk zuurstof eruit te persen en verzwaar met bijvoorbeeld een gesteriliseerde steen, zodat ze tijdens het fermenteren niet omhoog komen.
- Giet er het afgekoelde pekelwater bij. Zorg dat er een paar cm pekelwater boven de groenten staat en dat de groenten ook tijdens het fermenteren steeds onder blijven staan. Voeg eventueel ook de starter toe.
- Fermenteren en afmaken
- Laat minimaal 1 week fermenteren, maar liefst langer. Er vormen dan meer goede bacteriën en de smaak zal zich verder ontwikkelen.
- Giet de groenten door een zeef.
- Bewaar het fermentatievocht. Je kunt het gebruiken om nieuwe groenten in te laten fermenteren of bijvoorbeeld drinken als pittig probiotisch drankje. Drink er alleen geen grote hoeveelheden tegelijk van (of zorg dat je in de buurt van het toilet blijft 😉 ).
- Doe de groenten in een hoge kom en maal ze met de staafmixer tot een gladde massa. Doe de groene stevia erbij en mix het er goed door. Proef of de chilisaus lekker op smaak is. Je kunt eventueel wat extra fermentatievocht toevoegen of juist wat meer groene stevia om het zuurder of zoeter te maken. Smakelijk!
Notities
- Met bovenstaand recept maakte ik 2 jampotjes chilisaus.
- Lekker bijvoorbeeld op een omeletje of een oopsiebroodje met kaas.
- Gebruik de chilisaus bij voorkeur koud wanneer je alle gezonde bacteriën wilt behouden. Dan is het een prima probioticum; een boost voor je goede darmbacteriën en dus voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar er is ook niets tegen om met deze chilisaus een soep, saus of roerbakgroenten wat extra pit te geven.
- Tip: je kunt de zaadlijsten en zaadjes ook los drogen en tijdens het pureren toevoegen. Dan begin je met de minst pittige versie en kun je naar smaak zaadlijsten of zaadjes toevoegen om ‘m pittiger te maken.
- Ik gebruikte 1 eetlepel van het fermentatievocht van eerder gefermenteerde radijsjes als starter. De fermentatie komt dan sneller op gang omdat daar al een heleboel goede bacteriën in zitten. De pot met groenten liet ik daarna anderhalve week bij kamertemperatuur staan, alvorens ik de chilisaus maakte.
- RMR2.0: Alle ingrediënten behalve de wortel staan op de groene lijst van de gezonde leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie 2.0. Wortel staat op de oranje lijst A. In fase 3 van deze vet gezonde leefstijlmethode mag je slecht zeer beperkt gebruik maken van de producten op die lijst. Voor gefermenteerde producten gelden wel andere richtlijnen. Tijdens de fermentatie worden de aanwezige koolhydraten namelijk omgezet naar o.a. koolzuur en melkzuur. Gefermenteerde producten worden bevatten daardoor weinig koolhydraten. Gefermenteerde groenten zijn daarom erg gezond en staan genoemd onder het kopje ‘Voeding voor onze darmflora’ en de aanbeveling is om dagelijks één product te kiezen van deze lijst.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.