Een paaar weken geleden heb ik drie dagen achter elkaar niet gegeten en niet gedronken. Een extreme vorm van een meerdaagse vast.

Extremer dan watervasten. Want het dwingt je lichaam om nog meer moeite te doen om je lijf gezond te houden. En dat doet het op wonderlijke manieren. Zo blijkt je eigen lijf in staat om water te maken. Uit vet en zuurstof. Het water dat dan ontstaat is metabolisch water, ook wel cellulair water genoemd. In tegenstelling tot het water dat we drinken kan het direct door onze cellen gebruikt worden. Omdat het precies de juiste samenstelling heeft.

Extreem kan ook gezond zijn

Volgens Anna Yakuba uit de Oekraïne kan dit supergezonde water zelfs voorkomen dat je ziek wordt. Anna is natuurgeneeskundige en daarnaast expert op het gebied van droogvasten. Ze begeleidt mensen bij 7-9 en zelfs 11 daagse droogvasten in haar ‘school voor droogvasten’ en ze is auteur van het boek ”School of healing through dry fasting and raw food”.

Levende waterbronnen in plaats van oude modderpoelen

Ze vertelt in een interview dat uit onderzoek is gebleken dat lang voordat een ziekte zich openbaart, er lokale waterzones ontstaan met een onregelmatige structuur. Hierin kunnen ziekteverwekkers zich snel vermenigvuldigen. Droogvasten kan deze gebieden uitroeien en vervangen door nieuw, levend water van hogere kwaliteit. Het is één van de meest heilzame mechanismes van het droogvasten.

Haar opvattingen worden onderschreven door de Russische arts Dr. Sergey Filonov. Hij is één van de meest bekende experts op het gebied van droogvasten. Hij staat bekend om z’n succes bij het behandelen van stralingspatiënten na de kernramp in Chernobyl. Door middel van droogvasten, wel te verstaan.

Inmiddels biedt hij al 25 jaar begeleiding bij therapeutische droogvasten. Hij gebruikt hiervoor een 11- of 12-daags protocol. Deze 12 dagen kunnen ook opgeknipt worden in twee kortere vasten van 5 respectievelijk 7 dagen die kort achter elkaar worden uitgevoerd. Hij heeft ook 3 boeken geschreven over droogvasten. Jammer genoeg zijn die niet naar het Engels vertaald. Gelukkig is er wel wat ander materiaal beschikbaar van deze arts. Zo beschrijft hij de verschillende stadia waar je bij zo’n lange vast doorheen gaat. Inclusief wat er in die statia allemaal in het lichaam gebeurt. Reuze interessant allemaal. Daar wil ik in een latere blog graag nog wat meer over vertellen.

Wat slecht is droogt uit – het goede blijft over

Er is nog een ander groot voordeel aan droogvasten ten opzichte van watervasten. Kort gezegd komt het erop neer dat er wel degelijk een zekere mate van uitdroging plaats vindt. Maar juist op een gezonde manier.

Je kunt het zó zien. Je lichaam maakt zelf water aan, maar het is niet in overvloed aanwezig. Er is schaarste zeg maar. Er ontstaat competitie in je lijf. Om voldoende energie, bouwstoffen én vooral ook water. Gezonde en sterke cellen hebben daarbij de voorsprong. Ze verbruiken het water van ziekteverwekkers als virussen en parasieten. Gifstoffen worden sneller vernietigd. Het bloed wordt gezuiverd van onnodige stoffen. Terwijl je wellicht zou verwachten dat een gebrek aan water zou leiden tot een hogere bloedstolling is dit niet het geval. Het normaliseert zelfs de bloedstolling. Droogvasten is ook ontstekingsremmend, onder andere omdat ook ontstekingen water nodig hebben.

Dat het extreem is, wil dus niet zeggen dat het ongezond is. Integendeel. Het is een stress voor je lichaam, dat wel. Maar het voordeel is dat er dan een schifting plaats vindt. Gezonde cellen overleven. Na het vasten worden zelfs méér nieuwe cellen aangemaakt dan anders. Je immuunsysteem en je brein krijgen een enorme boost. Dat alles gebeurt ook bij watervasten, wat algemeen gezien wordt als de ‘gouden standaard’ van het vasten. Maar het gebeurt nog sneller en sterker bij droogvasten.

[1, 2, 3, 4]

Eenmaal voor mezelf overtuigd van de veiligheid en zelfs gezondheidsvoordelen van het droogvasten, besloot ik te proberen om tijdens een drie-daagse vast niet alleen niets te eten, maar ook zo lang mogelijk niets te drinken. In de blog ‘Verslag van drie dagen droogvasten‘ kun je lezen over die drie dagen.

Inmiddels zijn we een paar weken verder. Nu wil ik nog delen hoe ik terugkijk op die drie dagen. En wat ik ervan geleerd heb.

Let wel op. Dat iets (van nature) gezond is, wil niet zeggen dat dat altijd en voor iedereen geldt. Er zijn wel een aantal randvoorwaarden om gezond een meerdaagse droogvast te kunnen doen. Net zoals watervasten niet voor iedereen geschikt is, overigens. Zelf heb ik het stapje voor stapje opgebouwd. In een latere blog zal ik daarop terugkomen. Wil je zelf gaan droogvasten, doe dan je eigen gedegen onderzoek en besluit dan of het geschikt is voor jou! Dr. Sergey Filonov houdt een maximum van 5 dagen aan voor droogvasten zonder begeleiding. Als veilige bovengrens. Mits je gezond en voorbereid bent.

Alles bij elkaar

Terugkijkend op dit avontuur is het me 100% meegevallen. Het was nieuw, maar voelde vaak ook vertrouwd omdat ik ook veel herkende van eerdere watervasten.

Nieuwe ervaringen…

  • Ik zag op tegen het niet mogen drinken. Aan watervasten ben ik inmiddels gewend. Ik weet wat ik dan kan verwachten. Watervasten is (ook) niet altijd makkelijk, maar ik kan dan wel enorm genieten van bijvoorbeeld een flink glas kruidenthee. Het is verwarmend, geeft afleiding en zelfs een soort van troost. Ik zag er tegenop om dat te moeten missen. Mijn ervaring was echter heel anders. Het niet drinken maakte het vasten eerder makkelijker dan moeilijker. Doordat ik óók niet dronk, had ik niet continu de gedachte aan (weer) een kop thee.
  • Opvallend vond ik dat ik geen enkel moment het idee gehad heb dat m’n lijf te weinig vocht had. Zo heb ik heel goed opgelet of ik steeds speeksel in m’n mond had of dat zelf kon maken. Ik had namelijk gelezen dat het belangrijk is dat je dat kunt blijven doen. Speeksel maken was nooit een probleem.
  • Ik moest minder vaak plassen dan normaal gesproken. Niet heel verwonderlijk, want ik drink normaal gesproken best veel. Teveel denk ik (nu). Opvallend vond ik dat ik ondanks het niet drinken nog verschillende keren op een dag en zelfs ’s nachts flink moest plassen. Nog een reden dat ik op geen enkel moment het gevoel kreeg dat ik aan het uitdrogen was.
  • M’n huid voelde steeds goed gehydrateerd aan en zag er ook niet droog uit. Alleen de tweede dag had ik last van hele droge lippen met losse velletjes. De derde dag waren m’n lippen weer gewoon glad.
  • Tijdens de tweede en derde dag had ik een vrij sterke muskusachtige okselgeur. Ik kon het wegwassen, maar het kwam dan snel weer terug. Ook wanneer ik helemaal niet zweette. Ik denk dat de geur sterker was dan bij een watervast. Op zich een goed teken, want ontgiften gebeurt ook via de okselklieren. Daarom is het altijd, maar zeker tijdens het vasten verstandig om een natuurlijke deodorant te gebruiken. Bijvoorbeeld op basis van mineralen. Gewone deo’s blokkeren namelijk de natuurlijke ontgiftingspaden.
  • Ik heb beter geslapen dan ik gewend ben van een watervast. Dat komt ook omdat ik slechts 3 dagen heb drooggevast. Ten opzichte van meestal 5 dagen watervasten. De tweede en derde nacht sliep ik wat korter dan anders en ben ik ook wat vaker wakker geweest. Maar twee van zulke nachten vond ik heel goed te overzien. Voor mij een belangrijk voordeel van een driedaagse droogvast ten opzichte van een vijfdaagse watervast.
  • Anders dan bij watervasten heb ik helemaal geen zeezout gebruikt. Tijdens watervasten eet ik een paar keer per dag wat korrels zeezout. Daar heb ik meestal ook echt behoefte aan. Nu heb ik er niet eens aan gedacht. Het was geen bewuste keuze om het niet te doen. Het is gewoon zo gelopen. Omdat je minder plast, plas je mineralen natuurlijk ook minder uit. Ik heb me nooit duizelig gevoeld of hoofdpijn gehad. Ook ná het vasten had ik geen extra behoefte aan zout. Ik heb trouwens ook nergens gelezen dat je tijdens een droogvast zout zou moeten gebruiken.

Vertrouwde dingen…

Een dag droogvasten wordt wel eens vergeleken met drie dagen watervasten. Ofwel, je moet langer watervasten om dezelfde gezondheidseffecten te krijgen dan bij droogvasten. Omdat het van zichzelf je lichaam sneller tot extreme maatregelen dwingt. Alles gebeurt als het ware wat sneller en wat sterker.

Mijn ervaringen onderstrepen die theorie wel. Veel van wat ik voelde, voelde ik eerder en sterker dan bij het watervasten. Hieronder wat voorbeelden:

  • Het enigszins nare mondgevoel wat je krijgt wanneer je vast, was vanaf de eerste avond aanwezig. Het is een droog, enigszins prikkend gevoel op de tong wat veroorzaakt wordt doordat je (dieper) in ketose raakt. Tijdens de eerste dag werd het gevoel sterker; daarna kon ik het verschil niet meer merken. Voor mijn gevoel bleef het toen constant. Bij een watervast merk ik dit gevoel vaak rond het eind van de eerste ochtend en wordt het gedurende de eerste 2-3 dagen steeds sterker.
  • Sneller dan bij watervasten had ik een hele witte tong. Het komt door een combinatie van ketose en ontgiften. Net als het droge, prikkelende tonggevoel is het na de eerste maaltijd ook meteen weer verdwenen.
  • M’n energie was de tweede dag minder dan ik bij watervasten gewend ben. Het zou tussen de oren gezeten kunnen hebben, maar het kan ook écht zo zijn. Je lijf moet tenslotte meer vetten gaan verbranden. Je hebt het niet alleen nodig voor energie, maar ook om water van te maken. Inmiddels heb ik ook gelezen dat ontgiften veel energie kost. Een sterkere ontgifting kan dus ook leiden tot minder energie.
  • Het knagende gevoel in m’n buik was sterker dan na evenveel dagen watervasten. Of dit knagende, trekkende gevoel in m’n maag het gevolg is van honger weet ik niet. Er wordt ook wel gezegd dat het veroorzaakt wordt door het opeten van parasieten, virussen en slechte bacterieën. Of dit wel waar is weet ik ook niet, maar ik vind het wel een mooie gedachte. Het helpt om het gevoel als iets positiefs te zien 😉
  • Kou was m’n grootste vijand. Ik had het ontzettend koud; misschien nog kouder dan bij watervasten. Ook bij watervasten wordt het erger naarmate ik langer vast. Ik vind het een nare kou. Voor mij is het, samen met het slechter slapen, het vervelendste aspect van het vasten. Ik vind het erger dan het niet kunnen eten en erger dan het niet kunnen drinken. Het is een kou die van binnenuit lijkt te komen. Alleen recht in de warme zon en uit de wind had ik het lekker warm. Zodra die weg was, was het koude gevoel meteen weer terug. In bed heb ik dan ook echt een kruik nodig. Zelfs als het op de slaapkamer helemaal niet koud is. Inmiddels heb ik in werk van Dr. Sergey Filonov ook gelezen dat het krijgen van koude rillingen ook echt bij het droogvasten kan horen. Het grappige is, dat dit te maken heeft met het intern opwarmen van je lijf. Elke cel wordt als het ware z’n eigen kacheltje. Op deze manier worden afval- en gifstoffen verbrand. Dit komt omdat er minder vocht aanwezig is om ze af te voeren. Maar het kan dus zeker uiten door middels van koude rillingen.
  • Net als bij watervasten voelde ik soms m’n hart letterlijk kloppen in m’n keel. Vooral als ik naar het toilet ging merkte ik dat goed. Ook dat herken ik van watervasten. Misschien omdat je dan even rustig zit. Ik weet tegenwoordig dat voor mij bij een meerdaagse vast hoort. In het begin vond ik dat wel eens angstig, maar nu niet meer. Inmiddels heb ik in het werk van Dr. Sergey Filonov gelezen dat hij voor het hartritme een veilige bovengrens van 120 slagen per minuut aanhoudt. Zit je daarboven, dan moet je meteen stoppen met droogvasten. De volgende keer zal ik dat op dit soort momenten in de gaten houden.

Leermomentjes

Het watervasten heeft me het één en ander geleerd en me in een aantal bestaande overtuigingen gesterkt:

  • Droogvasten was misschien wel makkelijker dan watervasten. Ofschoon sommige sensaties sneller kwamen en sterker aanwezig waren, vond ik drie dagen droogvasten in ieder geval makkelijker dan 5 dagen watervasten. Eén dag droogvasten wordt qua positieve effecten vaak vergeleken met drie dagen watervasten. Dus wellicht is het dan ook nog eens gezonder.
  • Van tevoren was ik bang dat niet-drinken enorm lastig zou zijn. Tijdens eerdere watervasten was drinken echt een vorm van afleiding en troost. Als ik het ene glas thee op had was ik al bijna aan het denken aan het volgende. Deze keer was anders. Heel snel liet m’n geest de gedachte los dat ik moest drinken. Ik vermoed dat het veel makkelijker is om niets te drinken, dan om een beetje te drinken. Net als dat bij eten het geval is.
  • Wat is ons lichaam ongelooflijk knap! Wie had ooit gedacht dat we ons eigen water kunnen maken, als het erop aan komt. We kunnen zelf ook veel meer dan we geneigd zijn te denken.
  • Het droogvasten heeft me bevestigd in mijn overtuiging dat we helemaal niet zoveel hoeven te drinken als ons vaak aangepraat wordt. Je lichaam geeft het zelf wel aan. Vaak wordt gezegd dat je eigenlijk al te laat bent met drinken wanneer je dorst krijgt. Wat een onzinnige gedachte. Alsof ons lijf zo stom zou zijn. Ik denk dat dit allemaal sterk beïnvloed is door de enorme drankindustrie van o.a. water, frisdrank, sportdrankjes, etc.
  • Ook drinken zet je spijsvertering op gang. De hele dag door drinken zou daarom wel eens, net als de hele dag door eten, helemaal niet zo gezond kunnen zijn als we geneigd zijn te geloven. Door minder vaak te drinken krijgt je spijsvertering namelijk vaker échte rust. Het klinkt ook zo logisch, hè: drink wanneer je dorst hebt en drink dan tot je genoeg hebt. Waarom zijn we dat toch massaal verleerd?

Wat heeft het me gebracht?

Lange termijn gezondheid

Naast de ervaring en de lange termijngezondheidseffecten waar ik hopelijk (later) de vruchten van pluk, heeft het droogvasten me ook een aantal andere dingen gebracht. Ik weet uit eerdere ervaring dat vasten voor mij bij uitstek geschikt is om bepaalde eet- of drinkgewoontes te doorbreken. Deze droogvast was daarop geen uitzondering.

Genoeg is genoeg

Deze keer had ik me als doel gesteld om na het vasten nog beter op mijn honger- en verzadigingssignalen te letten. De laatste maanden was mijn taille langzaam wat uitgedijd. M’n broeken zaten wat strakker in de taille. Ik denk dat het kwam doordat ik door de Coronamaatregelen nu thuis werk en ik daardoor ineens 6 uur per week minder fiets. M’n lijf had minder nodig, maar m’n hoofd was nog gewend aan grote porties. Kortom, ik schepte gewoonweg teveel op.

Sinds het vasten schep ik minder op. Ik probeer nog aandachtiger te eten en kauwen dan ik al deed en alleen als ik na afloop nog honger heb, schep ik bij. Meestal heb ik dan gewoon al genoeg. Ik merk dat dit veel prettiger is. M’n buik voelt lichter na het eten. M’n broeken passen weer. Kortom, ik zit letterlijk beter in m’n vel. Vóór het vasten heb ik het ook geprobeerd, maar lukte het me bijna niet. Tot nu toe gaat het wel goed.

Makkelijker om periodiek te vasten

Ook is het sinds het vasten weer makkelijker om op bepaalde (werk)dagen maar 1 keer per dag te eten. Op het werk was dat altijd heel eenvoudig, want dan had ik gewoon geen eten bij me. Maar thuis was dat anders. Waren de verleidingen groter. Vóór het vasten had ik de neiging om de laatste anderhalf uur voordat we gingen eten, alvast wat te snaaien. Een oopsiebroodje, een handje nootjes. En daar hield het niet altijd bij op. Ik wilde dat niet, maar kon het bijna niet laten. Inmiddels vast ik weer 2 dagen in de week netjes tot het avondeten. De andere werkdag lunch ik nu thuis met m’n gezin. Een mooie compromis.

Koffie-vrije periode

Door het thuiswerken waren ook mijn koffiegewoontes veranderd. Ik ging weer dagelijks koffiedrinken en ook méér koppen per dag. Weliswaar caffeïne-vrij, maar toch. Sinds het vasten heb ik geen koffie meer gedronken. De gewoonte is voorlopig uit m’n systeem en ik kan het nu goed laten. Het is geen onbedwingbaar iets om koffie te ‘moeten’ drinken.

Ik vind het altijd prettig om dit soort gewoontes tijdelijk te onderbreken. Ik hou dat voorlopig ook nog even vast omdat het niet veel moeite kost. Van eerdere ervaring weet ik dat het snel na de eerste kop wél weer een gewoonte kan worden.

Dit smaakt naar meer

Meerdaagse droogvasten

Deze meerdaagse droogvast is wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Ik vond het goed te doen en ik ben helemaal enthousiast geworden door deze ultieme manier van vasten en bijbehorende unieke en ultieme gezondheidsvoordelen. Zo is het volgens Dr. Sergey Filonov de beste preventie tegen kanker die tot nu toe bekend is. Ik wil het daarom zeker vaker doen. Een aantal keer per jaar. Op momenten dat ik voorheen gewend was om een meerdaagse watervast te doen.

Periodiek droogvasten

Naast deze meerdaagse droogvasten, heb ik het ‘niet eten én niet drinken’ inmiddels ook steeds meer verweven met mijn dagelijkse gewoontes. Ik ben al jarenlang gewend om minder vaak te eten. Maximaal twee maaltijden per dag; geen snacks. Periodiek watervasten (Intermitted Fasting / IF) dus. Inmiddels wissel ik dagen van periodiek watervasten af met dagen van periodiek droogvasten.

Net zoals je bij periodiek watervasten al veel van de voordelen krijgt van een meerdaagse watervast, gok ik dat dit voor droogvasten ook geldt. Bovendien went m’n lichaam zo veel beter aan deze periodes van niet-drinken.

Zo ben ik inmiddels helemaal gewend om anderhalf uur te gaan hardlopen na een periode van ongeveer 15 uur niets drinken. Door wekelijks een aantal dagen zo’n 16-18 uur droog te vasten, kan ik ook mooi in de gaten houden of dit moeilijker wordt wanneer het in de zomer heter gaat worden. Ook dan is er niets aan de hand. Want het mooie is, je kunt er altijd (tijdelijk) mee stoppen.

Zelf doen?

Heb je door mijn ervaring interesse gekregen om zelf een meerdaagse water- of droogvast te proberen? Super! Mar zoals gezegd: lees je goed in, bedenk of het verstandig is voor jóu en vooral ook: bouw het langzaam op. Daar zal ik in een latere blog ook nog aandacht aan schenken.

Waarschuwing tijdens Corona-tijd

Aangezien je lichaam tijdens een meerdaagse vast tijdelijk minder weerstand zou kunnen hebben, omdat er eerst afbraak plaats vindt voordat er weer opbouw plaats vindt, zijn vastenexperts op dit moment terughoudend in het adviseren van meerdaagse vasten. Op de Zweedse DietDoctor website wordt daarom een bovengrens van maximaal 36 uur geadviseerd. Zeker voor mensen boven de 60. Anderhalve dag dus. Je kunt meerdaagse vasten, ook watervasten dus, daarom beter uitstellen tot na de Corona-tijd.

Bronnen

[1] Anthropometric, Hemodynamic, Metabolic, and Renal Responses during 5 Days of Food and Water Deprivation Samenvatting van een studie naar een 5-daagse droogvast bij gezonde personen. Conclusie uit dit onderzoek is dat deze 5 daagse onthouding van voeding en drinken niet alleen veilig en gezond was, maar dat het ook leidde tot gewichtsverlies en afname van de gemeten lichaamsomtrekken. Bovendien had het een aanzienlijke verbetering van de nierfunctie tot gevolg.

[2] Interview – Dry Fasting – a universal cure Interview met Anna Yakuba uit Oekraïne. Ze is natuurgeneeskundige en jarenlang expert op het gebied van droogvasten. Ze begeleidt mensen bij 7-9 en zelfs 11 daagse droogvasten in haar ‘school voor droogvasten’ en ze is auteur van het boek ”School of healing through dry fasting and raw food”. Ze beschrijft de voordelen van droogvasten en de fases waar een patiënt doorheen gaat tijdens zo’n langdurige droogvast onder haar begeleiding.

[3] Dry fasting Artikel over droogvasten, geschreven door Tallis Barker Ph.D. Tallis heeft heel veel ervaring met lange watervasten. Ook hij was lang overtuigd dat droogvasten dom en gevaarlijk was, maar stuitte ook op de voordelen van watervasten. In dit artikel schrijft hij over de voordelen van droogvasten en in een later artikel 36-hour dry fast beschrijft hij zijn eerste ervaringen met anderhalve dag droogvasten.

Eigenschappen / voordelen van droogvasten:

  • Dr. Sergei Filonov een expert in droogvasten schat dat ons lichaam elke dag een liter metabolisch water kan maken. Dit water helpt om gifstoffen af te voeren uit het bloed.
  • Vloeistoffen die normaal gesproken tussen cellen zit, beginnen op te drogen. Hierdoor wordt de druk binnen de cel groter dan de druk aan de buitenkant. Dit zorgt ervoor dat er vloeistof uit de cellen lekt. Deze vloeistof neemt gifstoffen mee, die anders opgesloten zouden blijven in de cellen.
  • Schadelijke bacteriën en virussen sterven af omdat ze water nodig hebben om te gedijen.

Waarschuwingen t.a.v. droogvasten o.a. op basis van zijn eigen ervaring(en):

  • Om gezond/veilig te kunnen droogvasten is het noodzakelijk dat je (snel) in ketose kunt raken. Ga daarom nooit zomaar droogvasten. Doe dit pas nadat je ruime ervaring hebt met meerdaagse watervasten en dit je heel goed afgaat.
  • Droogvasten is niet geschikt als je heel veel gifstoffen in je lijf hebt. De snelle ontgifting kan leiden tot ernstige ontgiftingsverschijnselen. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld omdat je lijf zoveel gifstofen niet allemaal zo snel kan afvoeren. Opnieuw een reden om eerste te beginnen met meerdere (meerdaagse) watervasten om op die manier in veel rustiger tempo de gifstoffen af te voeren.

[4] Dry Fasting vs Water Fasting Interessant artikel dat droogvasten en watervasten met elkaar vergelijkt. Het artikel staat op een site van een commercieel Detox&welness center waar beide types vasten onder begeleiding gedaan kunnen worden. In dit artikel worden onder andere de mechanismes van het droogvasten en de gezondheidsvoordelen beschreven. Het lichaam creëert metabolisch water als gevolg van de stofwisseling van vetweefsel. Dit metabolische water is van superieure kwaliteit. Daarnaast absorbeert het lichaam tijdens droog vasten koolstofdioxide en stifstof uit de omgeving om daarmee z’n eigen aminozuren te maken. En doordat er minder water is om de endogene gifstofen weg te spoelen, wordt elke cel als het ware een soort oventje dat z’n eigen afval verbrandt. In dit artikel worden diverse voordelen van het droogvasten (bovenop het watervasten) genoemd. Ontstekingen en micro-organismen hebben water nodig om te bestaan. Droogvasten is daarom een zeer effectief hulpmiddel om acute gezondheidsproblemen en degeneratieve aandoeningen aan te pakken. Het zorgt voor een snelle stimulering van het immuunsysteem, activeert de ontstekingsremmende mechanismen van het lichaam, zuivert het bloed, de bloedvaten en het maagdarmkanaal en vernieuwt het slijmvlies. Droogvasten elimineert ook parasieten en bevordert de regeneratie van gezonde weefsels. Elke cel van het lichaam reinigt zichzelf letterlijk. Alleen de sterkste en gezondste cellen overleven in zulke extreme omstandigheden, terwijl cysten en goedaardige tumoren oplossen als gevolg van autolyse, een proces waarbij het lichaam zijn ziekste cellen opoffert voor zijn eigen overleving.

In het artikel wordt ook aangekaart dat er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar langdurige droogvasten. Tijdens het droogvasten kun je je fysiek zwakker voelen en gevoelig voor licht en geluid worden. Ook kun je duizelig worden en een gevoel van uitputting ervaren. Aangeraden wordt om in ieder geval eerst ervaring op te doen met watervasten voordat je overgaat op droogvasten.

[5] Boosting your immune system to fight the coronavirus: what you need to know Bericht op de DietDoctor website met allerlei tips om je immuunsysteem een boost te geven. In dit artikel wordt gezegd geadviseerd om tijdens de Coronaperiode niet langer dan 36 uur te vasten. Met name als je ouder bent dan 60.

2 REACTIES

  1. Even een vraagje over het droog fasten
    Als ik keto doe en na de laatste maaltijd niets meer drink tot de eerste .. heeft dat ook zin?
    Dus bv 18/6 18 uur lang niets eten en drinken …
    Ruimt mijn lijf dat ook op ?
    Ben best nieuwsgierig heb al ervaring met de watervast 92 uur en div andere tijden maar altijd wel gedronken .
    Als je zegt 3 dagen watervast tegen 1 droog bedoel je dan perse 24 uur of kan 18 uur ook ?
    Hoor het graag ?

    • Hallo Tineke, ik kan geen 100% zeker antwoord geven op je vraag. Ik denk niet dat hier specifiek onderzoek naar gedaan is.

      Ik denk dat je het kunt vergelijken met watervasten. Als je periodiek watervast (IF) krijg je al veel van de gezondheidsvoordelen van een meerdaagse watervast. Maar een 3-5 daagse watervast geeft naar alle waarschijnlijkheid nog extra voordeel, omdat je dan het proces van autofagie (het opruimen en recyclen van oude cel(onderdelen)) langer achter elkaar door laat gaan. Deze zal dan als het ware tot diepere lagen doordringen.

      Voor droogvasten geldt waarschijnlijk iets soortgelijks. Bij periodiek droogvasten krijg je waarschijnlijk al veel van de gezondheidsvoordelen. Je doet het korter, maar wel veel vaker. Het is als het waren een dagelijkse onderhoudsbeurt. Bij een meerdaagse droogvast krijg je waarschijnlijk extra voordelen, omdat al die opruim- en opdroog-processen langer doorgaan. Het is ook de reden dat de therapeutische vasten zo’n 9 tot 12 dagen duren. Dan schijnen echt de wonderlijkste dingen plaats te vinden. Zoals genezing van chronische ziektes. Eerst wordt het meestal erger, daarna wordt het dan beter. Daarom moet je dat ook onder deskundige begeleiding doen, zoals bij de genoemde dokter in Rusland.

      Maar periodiek droogvasten is absoluut heel gezond. Daar is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan met Ramadanvasten. Bij Ramadanvasten vasten de gelovigen van zonsopgang tot zonsondergang. Op dit moment is het ook Ramadan. Ik heb net even gekeken wanneer de zon vandaag opgekomen is en weer zal ondergaan. Dat telt op tot zo’n 15 1/2 uur droogvasten voor Moslims in Nederland. Dus met 18/6 zit je daar zelfs nog boven.

      Dat 1 dag droogvasten gelijk staat aan 3 dagen watervasten is iets wat gezegd wordt. Ik geloof niet dat er een vergelijkend onderzoek naar is gedaan of dat precies 3x is. Maar algemeen wordt wel gezegd dat de effecten eerder optreden en sterker zijn. Het is ook mijn eigen ervaring dat alles eerder en sterker plaats vindt. Ik denk dat je zeker mag stellen dat 16 uur droogvasten meer gezondheidseffect heeft dan 16 uur watervasten.

      Ik zou het wel rustig opbouwen. Er is geen reden om het meteen 18 uur te doen. Begin bijvoorbeeld met ’s avonds niet te drinken na je maaltijd. Hou dat een tijd vol. Dan leer je dat gevoel kennen. Bouw het dan langzaam ’s ochtends uit met steeds je eerste glas water een uur later te nemen. Hou dit ook steeds een tijd vol. Op die manier doe je het heel rustig aan en kan je lichaam hieraan wennen en al die benodigde processen die het wellicht verleerd is, rustig weer opbouwen. Ik denk dat dat de beste en gezondste methode is. Zelf ben ik in 2019 begonnen met m’n eerste stappen zetten in het droogvasten. Ik heb dat heel rustig opgebouwd.

      Lees je vooraf ook goed in, zodat je er zelf van overtuigd bent dat dit voor jou een goede / gezonde keuze is. Nadeel daarbij is wel dat er weinig informatie beschikbaar is. En van de informatie die er wel is, is er nog veel informatie die waarschuwt tégen droogvasten. Ik denk dat het wel belangrijk is dat je voor jezelf ervan overtuigd bent dat het gezond is.

      Maar mocht je de eerste stapjes gaan zetten richting droogvasten, dan wens ik je heel veel succes daarmee. En een hele goede gezondheid.

      Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.