Observatie: stap 1 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!

In de blog ‘In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond!‘ lees je in het kort over de 4 fases van de Real Meal Revolution.

Hier vind je de uitgebreidere informatie over fase 1 – de observatiefase. Op z’n KetoEnZo’s 😉

Fase 1 Observatie: de voorbereiding

Maak een bewuste keuze

Je kiest ervoor om koolhydraatarm en vetrijk te gaan eten. In 4 stappen. À la Real Meal Revolutie.

Gefeliciteerd! Dit is de eerste stap. Maak je klaar voor een gezonde reis.

Stel jezelf een doel

Het helpt als je voor jezelf een doel hebt. Iets waar je naar toe wilt werken. Zodat je jezelf er steeds aan kunt herinneren waarom je dit ook alweer doet.  Dat helpt vooral in het begin. Tot je dit als je nieuwe leefstijl hebt geaccepteerd.

Probeer een hoger doel te kiezen. Iets wat verder gaat als ‘ik wil 5 kg afvallen’ (of 10, 20 of 50 kg). Of: ‘ik wil weer in dat strakke jurkje passen’. Denk aan iets als:

  • ‘Ik wil weer met m’n (klein)kinderen kunnen spelen zonder buiten adem te raken.’
  • ‘Ik wil m’n medicijnen afbouwen.’
  • ‘Ik wil helderder kunnen denken… beter kunnen onthouden… m’n boodschappen kunnen doen zonder lijstje.’
  • ‘Ik wil aan het eind van de dag nog energie hebben in plaats van op de bank in slaap te vallen.’
  • ‘Ik wil lichamelijk en mentaal zo gezond blijven (of weer worden) dat ik zelfstandig kan blijven wonen.’

Koop een mooi schrift of dagboek. Ben je meer van de computer? Doe het dan digitaal. Schrijf je doel op en deel het met anderen. Hoe concreter hoe beter. De kans is dan groter dat je jezelf eraan houdt.

Breng jezelf in kaart

De eerste fase is er één van voorbereiding en wordt ook wel observatiefase genoemd. Je gaat jezelf observeren en in kaart brengen.

Medische controle

Heb je (mogelijk) een medische conditie of gebruik je medicijnen? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts en/of specialist om aan te geven dat je gezonder wilt gaan eten. Gebaseerd op èchte onbewerkte voeding. Dat je voortaan suikers en slechte vetten gaat vermijden en dat je er veel gezonde vetten voor in de plaats gaat gebruiken. Dat je verwacht dat dit een positieve invloed gaat hebben op je bloeddruk, je cholesterol, je bloedsuikerwaarden, je mentale toestand…

Vraag of hij of zij je daarbij wil ondersteunen en begeleiden. Want als de onderliggende problemen verdwijnen, kan het nodig zijn om de medicijnen af te bouwen. Soms heel snel.

Bepaal je startpunt

Vraag om een ‘nul-meting’. Denk aan buikomvang, gewicht en als het even kan; je vetpercentage. Laat je bloedwaarden controleren. Belangrijk zijn cholesterol- en glucosewaarden (=bloedsuikerwaarden). Van glucose is vooral de HbA1c een goede graadmeter. (Nuchtere) glucosewaarden zijn een momentopname. De HbA1c daarentegen geeft een indicatie van je gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden. [1]

Tip: vraag bij elke controle een overzichtje van alle uitslagen mee naar huis of leer hoe je ze thuis via de computer kunt opvragen. Dan kun je ze thuis op het gemakje nalezen en je voortgang in de gaten houden.

Ook als je geen medische conditie hebt, is het handig om een nul-meting te hebben. Meet zelf omtrek en gewicht. Maak wat foto’s in je meest strakke kleding. De betere selfies 😉 . Zodat je later kunt vergelijken. Dit kan heel motiverend zijn. Kijk of je op één of andere manier toch een (sport)keuring of bloedtest kunt regelen. Sommige aanvullende verzekeringen hebben een potje voor preventief onderzoek. Of misschien kan je werkgever wat voor je betekenen.

Zoek hulptroepen

Wat in deze fase ook handig kan zijn is om een coach te zoeken. Of een maatje. Iemand die je aan de hand kan nemen. Die je kan helpen als het even tegenzit. Maar ook je successen mee wil vieren. Want dat is ook belangrijk.

Het is ideaal als zo iemand al ervaring heeft met gezond koolhydraatarm en vetrijk eten. Maar dat hoeft niet. Vraag een partner, vriend(in), buurvrouw, collega of kennis. Zet een oproepje op Facebook. Of in het buurtkrantje. Misschien zijn er meer mensen die interesse hebben om dit samen te doen. Begin eens zelf een supportgroepje. Hou contact via je telefoon, ga thee drinken of samen wandelen.

Wat eet je, wanneer en waarom?

Verander deze week nog niets aan je eetgewoontes, maar ga ze wel observeren en noteren. Schrijf op wanneer en wat je eet. Ook je snacks. En beschrijf grofweg hoeveel.

Hou ook bij waarom je eet. Is het omdat het ‘tijd is’? Heb je honger? Is het uit gewoonte? Of is het vanwege emoties als stress, verdriet, boosheid?

Schrijf op hoe je lijf reageert op het eten. Wanneer zit je vol energie en wanneer heb je een (after-dinner) dip? Voel je je opgeblazen of net niet?

Dit klinkt misschien heel fuzzy. Maar dit is om allerlei redenen heel goed. Allereerst is het een oefening in mindfulness. Bewust worden van ‘het moment’. Dat is heel goed voor je lichaam en geest. Het geeft je ook inzicht. In jezelf. In (vastgeroeste) gewoontes. In je houding ten opzichte van eten. In wat eten met jou en je lijf doet.

Ook is dit een andere vorm van een ‘nul’-meting. Een peilstok in waar je nu staat. Hier kun je dan later op terugvallen. Om het verschil te zien. Te weten dat je al een heel eind gekomen bent, kan heel motiverend zijn.

Lees je in

Neem ook de tijd om jezelf zoveel mogelijk in te lezen. Het helpt enorm als je weet waarom dit een gezonde manier van eten is. De informatie is er. Maak er gebruik van.

Gebruik hiervoor het boek [2], de RMR websitegekleurde voedingslijsten en/of de informatie op deze blog of in de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’.

Bereid je voor op fase 2

Je kunt als je dat fijn vindt je voorraadkast al wat aanvullen. Zodat je goed voorbereid bent en niet alles in één keer hoeft te kopen. In de volgende fase zul je veel onbewerkte producten gaan gebruiken. Die kun je het beste vers kopen. Maar sommige dingen kun je op voorraad nemen.

Lees de gekleurde voedingslijsten eens door. In de volgende fase kun je gebruik maken van producten van de groene lijst (onbeperkt), de oranje lijst A (onbeperkt), oranje lijst B (onbeperkt). Koop geen producten meer van de lichtrode en de rode lijst. Die zijn dan verboden terrein.

Producten van de grijze lijst zitten in het grijze gebied. Daar moet je je eigen verstandige keuzes in maken. Mijn persoonlijke tip: koop ze nog even niet. Probeer of je zonder kunt.

Wat zou je vast kunnen kopen:

  • gezond zeezout, zoals Himalayazout en het grijze, onbewerkte Keltische zeezout
  • gedroogde kruiden (let op de ingrediëntenlijst; zonder toevoegingen)
  • gezonde vetten (liefst onbewerkt en biologisch): kokosvet, roomboter (liefst biologisch of grasboter), extra vierge olijfolie, dierlijke vetten
  • vet vlees (liefst biologisch of van grasgevoerde dieren)
  • vette wilde vis uit diepvries of blik (MSC keurmerk geeft aan dat het om wilde vis gaat, die verantwoord gevangen is)
  • diepvriesgroenten
  • noten, zaden en pitten, ongebrand en ongezouten. Zelf roosteren kan wel.

Alles op een rijtje?

In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond!

Observatie: stap 1 naar een koolhydraatrm, suikervrij en vet gezond leven!

Herstel: stap 2 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!

Transformatie: stap 3 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!

Onderhoud: stap 4 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!

Voor altijd keto  Blog die ik eerder schreef over hoe je van een koolhydraatarm of ketogeen dieet een leefstijl maakt. Voor de rest van je leven.

Bronnen

[1] HbA1c Uitleg over de HbA1c waarde op de website van Diabetesvereniging Nederland. Het HbA1c is een maat voor het gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden. Deze waarde wordt bepaald in het laboratorium en is anders dan de bloedsuiker die je thuis kunt bepalen.

[2] De Real Meal Revolutie: Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk Het boek van de Real Meal Revolutie. Met de wetenschappelijke achtergrond die je uitlegt waarom koolhydraatarm en vetrijk eten gezond is. En recepten. De voedingslijsten in het boek zijn helaas verouderd. Gebruik daarvoor liever de nieuwste (en vertaalde) gekleurde voedingslijsten.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.