Dit jaar hebben we weer rettich in de moestuin. Niet voor de eerste keer, maar het was wel flink wat jaren geleden.

Grotere broer van radijs

Rettich is een echte voorjaarsgroente en familie van de radijs. De pittige smaak heeft er ook zeker wat van weg. Rettich is wel wat minder scherp. Net als een radijs kun je ze ook rauw eten. Het is een witte wortel, maar deze wordt wel een maatje groter dan een winterwortel.

Weinig koolhydraten

Ofschoon een rettich dus een knolgewas is, bevat deze weinig koolhydraten. Minder dan veel andere knolsoorten. Je proeft zelf ook wel waar dat verschil vandaan komt. Een rettich is niet zo zoet als een wortel en is ook zeker geen zetmeelrijke groente.

Heel gezond

Rettich is niet alleen koolhydraatarm maar ook qua voedingswaarde heel gezond. Net als radijsjes trouwens.

Grappig is dat in rettich blijkbaar alle vitaminen en mineralen zitten die we nodig hebben. In kleine hoeveelheden dan. Rettich bevat vooral veel vitamine C en ook meer dan gemiddelde hoeveelheid foliumzuur, kalium en vitamine B6.

Rettich stimuleert de galproductie en is daardoor gunstig voor de lever en de spijsvertering. Daarnaast werken de stoffen in rettich ontstekingsremmend en zuivert rettich het bloed. En vooral niet te vergeten, er zitten allylisothiocyanaten in. Een hele mond vol. Het zijn stoffen die kanker helpen voorkomen, urineweginfecties kunnen stoppen en bacteriën als salmonella kunnen bestrijden. Ook zorgen deze stoffen dat er meer witte bloedcellen worden aangemaakt en zijn ze daarom gunstig voor ons immuunsysteem.

Het is om die laatste reden dat ik weer op het idee kwam om zelf rettich te kweken. Vorig jaar zag ik namelijk een recept voor een natuurlijke en gezonde hoestdrank gemaakt van het sap van een rettich. Die heb ik overigens nog niet gemaakt. Wel onderstaande, overheerlijke groentensoep.

Koolrabi-rettichsoep met kokosmelk

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook

  • 2 uien

  • 2 winterwortels

  • 2 stengels bleekselderij

  • 3 koolrabi (circa 550 g, schoongemaakt gewogen)

  • 2-3 rettich (circa 550 g, schoongemaakt gewogen)

  • 1 bolcourgette (circa 225 g)

  • kokosvet (om te bakken)

  • 1 el harissa

  • 3 takjes maggikruid, fijngehakt

  • 2-3 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 1 blikje romige kokosmelk (400 ml)

  • 400 ml water

  • verse peper en Himalayazout

Stappen

  • Maak knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui. Snijd de winterwortels in julliene reepjes en de bleekselderij in boogjes. Snijd de koolrabi, rettich en de courgette in stukjes.
  • Smelt kokosvet in een (soep)pan en smoor daarin de ui met de knoflook. Roerbak daarna eerst de wortel en daarna de bleekselderij bij het uimengsel in de pan. Schep nu de helft van deze groentenvulling uit de pan.
  • Voeg dan achtereenvolgens de koolrabi, rettich en courgette toe. Roerbak steeds een paar minuten tussendoor.
  • Voeg nu de harissa, fijngehakte maggikruid, Keltisch zeezout, kokosmelk en water toe en breng aan de kook.

Notities

  • Voor circa 3 liter soep.
  • RMR2.0: Wortel en romige kokosmelk staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor wortel is de maximale hoeveelheid een halve gesloten handvol. Voor romige kokosmelk is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.  In een portie van circa 250 ml zit 33 ml.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst. Vervang de kokosmelk door bottenbouillon. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] De geneeskracht van rettich Pagina of InfoNu.nl over de geneeskrachtige eigenschappen van rettich.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.