Wolkenbroodjes kun je eten bij ontbijt of lunch, maar je kunt ze ook maken als hamburger- of hotdogbroodje. De naam is de vertaling van het Engelse ‘cloud bread’ en ze worden zo genoemd omdat ze zo luchtig zijn. Ze staan ook bekend als oopsiebroodjes.
Hamburger keto style
Als je geen (standaard) brood meer eet, lijkt het eten van een hamburger misschien verleden tijd. Maar niets is minder waar. Op het internet kun je een keur aan ideeën en recepten vinden om toch nog van je favoriete hamburger te kunnen genieten. Moet ook wel, want hoe zouden anders zoveel Amerikanen de ‘keto lifestyle’ kunnen volgen? 😉
Tussen de sla…
Als je bij de friettent of een fastfood restaurant bent en je wilt graag meedoen met de rest, bestel dan een hamburger met alles erop en eraan, behalve het broodje. Of als je ‘m met je handen wilt kunnen eten, vraag dan of ze ‘m tussen wat blaadjes sla willen serveren. Misschien niet je gezondste dag, maar zeker ook geen ramp.
Tussen de eieren…
Sanne stuurde eergisteren een foto rond van haar hamburger geserveerd tussen 2 eieren. De eieren vormen dan je ‘broodje’. Ook al zo’n goed idee. Want eieren zijn zo gezond! Ook voor eieren zijn we veel te bang gemaakt in de hele cholesterol-hype.
In de wolken…
Geïnspireerd door die foto besloot ik om ook hamburgers te maken. Ik had nog een recept liggen voor ‘Cloud bread’ (ofwel wolkenbroodjes) wat ik nog wilde proberen. Het broodje wordt gemaakt met maar 3 ingrediënten!
Op de blog vind je ook een recept voor koolhydraatarm broodje hamburger za’atar.
Wolkenbroodjes / cloud bread
6 broodjes
Buzzfeed
- 3 eieren
- 1/8 tl wijnsteenpoeder (cream of tartar); eventueel te vervangen door baking soda of bakpoeer
- zeezout naar smaak (paar slagen met de zoutmolen)
- 3 el zachte roomkaas of Griekse yoghurt
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 150 graden C.
- Splits de eieren in 2 kommen. Zorg dat de kom voor het eiwit helemaal schoon is. Smeer ’m eventueel in met een beetje citroensap om ’m goed vetvrij te maken.
- Voeg het wijnsteenpoeder en wat zout naar smaak toe aan de eiwitten en klop deze tot stijve pieken.
- Voeg de roomkaas of yoghurt toe aan het eigeel en mix tot het goed gemengd is.
- Spatel nu de helft van de eiwitten rustig en luchtig door het eigeel-mengsel, tot het net gemengd is. Herhaal dit met de tweede helft.
- Verdeel het in 6 porties op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik je spatel om ze tot cirkels van ± 1 – 1 1/2 cm dik uit te smeren.
- Bak de broodjes in ± een half uur goudbruin en gaar. Laat ze ongeveer een uur afkoelen.
- Tip: Varieer door kruiden toe te voegen aan je beslag. Bijv. Italiaanse kruiden, venkel of uien- en gemberpoeder.
Hele eieren
Wat ik er ook fijn aan vind is dat er van de eieren zowel het eigeel als eiwit in gaat. Blijf je niet met de helft van je ei zitten. Overigens heb ik er een vierde ingrediënt aan toegevoegd, namelijk wat zeezout.
Lang genoeg bakken
Het recept was supermakkelijk en het eindresultaat was heerlijk. Ik had ze wel te snel uit de oven gehaald. Na 15 in plaats van 30 minuten. Verkeerd gelezen. De volgende keer ga ik daar zeker op letten, want dan worden ze denk ik steviger. Ik denk dat ze dan niet inzakken en minder plakkerig worden als er een hamburger op ligt. Dat gebeurde bij mij wel, maar evengoed vond ik het heerlijk.
Voor herhaling vatbaar, dus. Alleen nog een beetje aan sleutelen qua oventijd. En ik wil nog gaan experimenteren met kruiden door het deeg.
[Sinds het verschijnen van deze blog heb ik twee recepten voor oopsiebroodjes toegevoegd, zoals wolkenbroodjes op z’n Engels genoemd worden. Hier heb ik kruiden en zaden en pitten aan de broodjes toegevoegd. Dit maakt ze wat mij betreft veel lekkerder!
]
Bron
[1] Wolkenbroodjes Het recept van de wolkenbroodjes die in deze blog genoemd worden. Dit kun je gebruiken als je het wilt printen.