Bovenstaande foto gebruikte ik dit jaar als kerst- en nieuwjaarsgroet. Een kaart met een boodschap. Een wens.

Ignite your fire

in 2024

Voor dit jaar is mijn wens dat je het vuur in jezelf ontsteekt. Dat je datgene gaat doen wat je blij maakt en een positief gevoel geeft. Een gevoel dat je weer overbrengt naar anderen. Zodat je met jóuw vuurtje ook anderen verlicht. Of beter nog; aansteekt. Een lopend vuurtje dat anderen meeneemt.

Verborgen passies

Om dat vlammetje in jezelf aan te steken, is het handig om te weten waar je passie ligt. Waar wordt je blij van? Wat geeft je energie?

Denk niet: ‘Die heb ik niet’. Iedereen heeft passies. Bewust of onbewust. Ontdekt of nog verborgen. Een passie is iets wat je kracht en energie geeft, maar ook hoop en geluk. Je passie kan liggen in je gezin of een vriendschap, in werk – vrijwillig of betaald – of een hobby.

Als jij je niet bewust bent van je eigen passies, kan het goed zijn om daar eens mee aan de slag te gaan. Want als je bezig bent met dingen waar je een passie voor hebt, geeft dat een gelukzalig gevoel. Ze kunnen dus bijdragen aan een beter en gelukkiger leven. Voor jou en mogelijk ook voor anderen.

Vragen, vragen en nog eens vragen

Om erachter te komen waar jouw passie ligt, kun je jezelf vragen gaan stellen. Vragen die betrekking hebben op het verleden, het heden en de toekomst. Door vanuit die verschillende invalshoeken naar jezelf te kijken, kun je nieuwe inzichten krijgen.

Vroeger

Door na te denken over vroeger en jezelf kritische vragen te stellen over het verleden herinner je je misschien dingen waar je vroeger heel veel plezier aan beleefde. Waar je energie van kreeg. Activiteiten die verdwenen omdat je nu eenmaal opgroeide, veranderde, andere vrienden kreeg of het druk kreeg met andere dingen.

Vragen die kunnen helpen om inzicht te krijgen in datgene wat je vroeger blij maakte of energie gaf, zijn bijvoorbeeld:

  • Wat is je dierbaarste herinnering?
  • Wat deed je graag toen je jong(er) was?
  • Wat wilde je vroeger graag worden?
  • Wat waren je favoriete vakken op school?
  • Wat waren je sterke kanten (op school en thuis; individueel en in clubverband)?
  • Wat vond je leuk aan je vroegere (bij)baan?

Het is belangrijk om niet alleen de ‘wat’-vraag te beantwoorden, maar ook de ‘waarom’-vraag. Waarom was dat zo? Vaak heeft zoiets meerdere lagen en kost het een aantal opeenvolgende waarom-vragen om tot de kern te komen.

De antwoorden op de vragen over vroeger kunnen op zichzelf al aanleiding zijn om actie te ondernemen. Iets doen wat opnieuw het vuurtje in jou kan aanwakkeren. Misschien wil je een oude hobby weer oppakken, oude vriendschapsbanden aanhalen of iets nieuws gaan doen waar je dezelfde energie uit kunt halen.

Nu

Uiteraard kunnen vragen over het heden ook heel veel inzicht geven. We leven immers in het nu en interesses en omstandigheden wijzigen wanneer we opgroeien en ouder worden. Ook hier is niet alleen het ‘wat’ belangrijk maar vooral ook het ‘waarom’.

Vragen over het heden die je kunnen helpen om je passies te vinden, zijn bijvoorbeeld:

  • Wat doe je het liefst op een vrije dag?
  • Waar krijg je enorm veel energie van?
  • Met welke mensen heb je direct een klik?
  • Waar kun je urenlang over praten?
  • Wat bewonder je in anderen?
  • Wat bewonderen anderen in jou?

Toekomst

Nadenken over je toekomst op lange(re) termijn kan ook helpen om je passie te vinden. Ze zeggen iets over wat je weliswaar voor ogen hebt, maar wat je vooral op ‘later’ geprojecteerd hebt.

Vragen die je jezelf daarvoor kunt stellen:

  • Wat zou je morgen willen doen als er geen financiële of andere beperkingen waren?
  • Wat is je toekomstige droombaan?
  • Wat wil je (weer) gaan doen als je kinderen groot zijn?
  • Wat wil je gaan doen als je niet meer werkt?
  • Welke problemen wil je (helpen) oplossen?

Vaak weet je wel wat je zóu willen, maar zie je dat alleen in de verre toekomst. Ooit… misschien… Denk dan eens na of er niet vandaag al iets mogelijk is. Een eerste stap; hoe klein ook. Waar je nu al de vruchten van kunt plukken.

Kom in beweging

Door allerlei vragen over het verleden, het heden en de toekomst te beantwoorden en dieper te graven naar het waarom, krijg je waarschijnlijk allerlei nieuwe inzichten. Inzichten in wat jou drijft. Waar je blij van wordt of zou worden. Met die inzichten moet je dan nog wel wat doen. Dingen in beweging zetten. Kansen creëren en nieuwe keuzes maken.

Hou rekening met je omgeving, maar laat je niet van de wijs brengen door anderen. Een passie is persoonlijk. Je hoeft die niet met iedereen te delen. Zelfs niet met je naasten. Luister naar je gevoel en verzamel mensen om je heen die wél dezelfde passie hebben. Of wiens vuurtje je kunt ontsteken.

Ga nieuwe uitdagingen aan en wees niet bang om eens een fout te maken. Ook daar leer je van. En het bevordert persoonlijke groei.

Goed voor jezelf en goed voor anderen

Investeren in je passies is investeren in jezelf, je toekomst én in anderen. Als wat jij doet jou energie geeft, dan profiteren anderen daarvan mee. Je wordt er een blijer en vrolijker mens van. Dat is ook fijn voor je omgeving.

Passie heeft bovendien vaak te maken met ‘een hoger doel’. Met niet alleen voor jezelf leven. Dingen doen waar anderen beter van worden. Anderen helpen; werken aan een leefbare wereld. Het hebben van zo’n hoger doel blijkt ook nog eens heel goed voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Pure winst dus.

Jouw vuur; jouw energie

Ga op zoek naar wat jou drijft en ontsteek het vuur in jezelf. Als lichtend voorbeeld voor anderen!

Ik wens je een heel fijn en warm jaar in goede gezondheid!

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

  1. Dankjewel Cora, ik wens jou een gezond, gelukkig en inspirerend 2024 en dankjewel voor je bemoedigende woorden. En dank voor je positiviteit.

  2. Dankjewel Cora,
    Jij en je hele gezin wens ik veel liefde, en vooral gezondheid toe!
    En ik blijf uitkijken naar je recepten.
    Hanny Gijsel

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.