2 Maar wat is nu het probleem?

In de vorige blog ‘1 Moet je perse koolhydraten eten?’ kun je lezen dat je lichaam geen koolhydraten nodig heeft om goed te functioneren. Mits je voldoende vetten en eiwitten eet, dan toch.

Volksstammen zoals de Inuit en de Masai aten een groot deel van het jaar vrijwel geen koolhydraten en staan bekend om hun goede gezondheid.

Het Westerse eetpatroon

Photo by Jay Wennington on Unsplash

Maar het feit dat we ze niet nodig hebben, zegt nog niet zo veel. Wat is nu precies het probleem? Kort gezegd, doen we onszelf met onze huidige manier van eten enorm tekort. We zijn, over een vrij korte periode van tijd, heel anders gaan leven en gaan eten. Nu kan het lichaam zich bijzonder goed aanpassen. Maar er zijn grenzen. Over de loop van tijd raakt de balans in ons lichaam kwijt. Dat leidt tot allerlei kleine en grote problemen. En ofschoon het misschien lijkt dat we als mensheid steeds gezonder worden, o.a. door de kennis op het gebied van de gezondheidszorg, is het tegendeel waar. De enorme explosie van welvaartsziekten is daarvan het bewijs. En het wordt generatie op generatie erger.

Zo is ons lichaam niet ontworpen voor de enorme hoeveelheid aan koolhydraten die we eten. Het overschot wordt opgeslagen als vet, voor slechtere tijden. Nog minder zijn we gemaakt voor de continue aanvoer van koolhydraten. Slechtere tijden kennen we niet meer. Het gevolg? We worden dikker en dikker. En tegelijkertijd worden we zieker en zieker. Zelfs als we dat (nog) niet in de gaten hebben.

Wie kent niet het probleem van de vetrolletjes die ontstaan als we 35 of 40 jaar oud zijn? Hoeveel mannen hebben er geen bierbuik? We hebben voldoende brandstof, maar we kunnen er niet bij. Toegang krijgen tot die voorraad is de sleutel voor het succes. Het zit zo:

We eten de hele dag door

Photo by The Creative Exchange on Unsplash

De meeste mensen eten tegenwoordig 3 hoofdmaaltijden per dag, aangevuld met tussendoortjes en snacks, ‘om de motor op gang te houden’. Vrijwel al die maaltijden en tussendoortjes bestaan ook nog eens voor een groot deel uit koolhydraten. Precies volgens het boekje.

Deze continue aanvoer van glucose heeft ons tot suikerverbranders gemaakt.  Daar lijkt op zich niets mis mee. Suikers vormen een snelle vorm van energie, maar helaas ook een kortstondige. We kunnen namelijk maar een heel beperkte voorraad ervan opslaan. Dit heeft tot gevolg dat je na een paar uur alweer trek krijgt in iets zoets. Je lichaam smeekt als het ware om nieuwe energie. We geven daaraan toe en houden zo het cirkeltje in stand.

Ben je op het moment van zo’n energie-dip intensief aan het sporten, kun je ook maar beter zorgen dat je wat ‘snelle suikers’ binnen krijgt, want anders komt de man met de hamer. De spieren zijn dan door hun noodvoorraad energie heen en kunnen letterlijk niet meer presteren. Gek is dat eigenlijk, want we hebben de alternatieve energie zelf bij. Ons lijf weet alleen niet meer wat het daarmee moet.

Nu lijkt het misschien dat glucose de ‘voorkeursbrandstof’ voor ons lichaam is. Het is ook zo dat de glucose altijd als eerste wordt opgemaakt. Maar dat heeft een andere reden. Glucose in het bloed is eigenlijk niet goed. Je lijf zal er dus alles aan doen om het zo snel mogelijk uit de bloedstroom weg te halen. Nee, het is niet glucose waarop je lichaam het beste functioneert. Dat zijn namelijk ketonen.

Schonere en efficiëntere brandstof

Ketonen zijn vetzuren die worden geproduceerd uit vetten mits we onze koolhydraat-inname flink beperken. Het vet komt uit je voeding en je vetcellen.  De ketonen kunnen worden gebruikt als energie. Onze organen en weefsels werken beter als ze ketonen gebruiken in plaats van glucose als brandstof. We kunnen ketonen efficiënter verbranden en het is een schonere energie. Turbo-brandstof dus. Je kunt het eigenlijk vergelijken met het gebruik van Octaan 98 in plaats van Octaan 95 voor je auto.

Photo by Gab Pili on Unsplash

Om op die efficiëntere brandstof over te gaan, moeten we wel wat doen. We moeten ons lijf weer leren om een vetverbrander te worden. Maar waarom zou je dat willen? In je auto tank je misschien ook gewoon Octaan 95 en dat gaat ook prima, toch?

De extra energie dat het oplevert, is maar één kant van het verhaal. Er is nog veel meer winst te halen, zowel op de korte als op de langere termijn. Je lichaam zal langzaam het evenwicht terug vinden dat het kwijt geraakt is. Je wordt een gezondere versie van jezelf. Je wordt als het ware ge-reset.

Ketonen zijn een soort super-medicijn. Ik zie het als een enorme cocktail van natuurlijke geneeskracht bij elkaar. Omdat je lijf hieruit haalt wat het nodig heeft, heeft het een geneeskrachtige werking op heel veel aandoeningen en ziekten. Kijk maar eens op ‘3 Waarom zou ik een vetverbrander willen worden?‘.

Vet en ketonen in plaats van suiker

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Maar hoe werkt dat nu? Is het zo simpel als voortaan andere brandstof te gaan tanken? Octaan 98 in plaats van 95? Oftewel vetten eten in plaats van koolhydraten? Ja, bijna wel. Je mag zelfs nog wat Octaan 95 bijtanken ook. Er zijn wel wat randvoorwaarden, meer daarover in ‘5 Hoe word ik een vetverbrander?’

Tenslotte moet je er rekening mee houden dat de auto eerst nog wat zal ‘sputteren’. Het zal even duren, voordat ‘ie soepeler zal gaan rijden. Maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Zet door! Werk aan de vrolijkere, energiekere en gezondere versie van jezelf. Zie het als een liefdevol cadeau aan jezelf en je omgeving.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.