Er zijn op het moment weer volop bonen in onze tuin. De ene keer sperziebonen en de andere keer weer snijbonen. Of allebei ;-). Dit is dus de tijd dat ik creatief wordt met bonen. Of in ieder geval probeer te variëren. Zodat we de bonen blijven verwelkomen in plaats van ze beu te raken. Gelukkig is van dat laatste tot nu toe absoluut geen sprake.

Rare snijboon

Waar zou dat spreekwoord eigenlijk vandaan komen? Want zo raar is een snijboon toch niet? Hoogstens heeft ‘ie soms een kromme vorm. Ze groeien dan denk ik naar het licht toe. Uit de tuin heb je meestal een mengeling van rechte en kromme bonen. Bij de buurtsuper zie ik vooral de rechte exemplaren, netjes naast elkaar in een zakje. Of de rest voor andere doeleinden gebruikt wordt, of dat er speciaal geweekte rechte rassen voor gebruikt worden weet ik niet. Maar geef mij maar zo’n volle mand met gekke exemplaren.

Lekker veel groenten

Toen ik laatst kip én gehakt over had van de gevulde paprika’s voor op de barbeque gebruikte ik het gehakt in de soep en de kip voor een heerlijk romige saus met allerlei groenten.

We maakten de saus voor twee dagen. De snijbonen had ik de avond ervoor al gesneden, omdat ik de rest in de vriezer wilde doen. We hebben ze in een afsloten emmer koel bewaard en beide dagen vers gekookt. Het viel ons wel op hoeveel groenten we dan eigenlijk eten. Het bordje hieronder is voor de foto niet al te vol geschept, maar méér bonen is voor ons absoluut geen straf 😉 . En dan te bedenken dat we daarvoor dan altijd al soep op hebben. Ook met lekker veel groenten…

Ik heb eerlijk gezegd de bonen zelf niet gewogen. In het recept ben ik uit gegaan van 200 gram per persoon, maar pas dat gerust aan aan je eigen voorkeur.

Snijbonen met romige kip- en groentensaus

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • — voor 4 personen —

  • Snijbonenbasis:
  • 800 g snijbonen

  • Voor de kip:
  • 400 g kipdijfilet

  • verse peper en Himalayazout

  • (kip)kruiden naar smaak; ik gebruikte za’atar, paprika, gerookte paprika en harissakruiden (= chilizaad, knoflook, koriander, komijn, paprika, zeezout)

  • kokosvet

  • Voor de groentensaus:
  • 1 ui

  • 1 grote teen knoflook

  • 1 bospeentje

  • 2 grote of 3 kleinere paprika’s, liefst in verschillende kleuren

  • 1 prei

  • 100 g snoeptomaatjes (met veel smaak)

  • kokosvet

  • kruiden: gedroogde tijm en rozemarijn, verse peper en Himalayazout

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • Optioneel: 75 g roomkaas

Stappen

  • Groenten voorbereiden:
  • Maak de snijbonen schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 2-3 cm of zo.
  • Maak de groenten voor de groentensaus schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de wortel, paprika’s en prei in stukjes. Halveer de snoeptomaatjes.
  • Voor het vlees:
  • Draai alvast de dop van je kruidenpotjes en maal peper en zout op een klein schoteltje. Snijd de kipdijfilet in blokjes. Strooi met je schone hand de kruiden royaal over de kipstukjes en masseer ze met je vieze hand goed door de kip. Op die manier hoef je tussendoor niet steeds je handen te wassen.
  • Smelt een royale hoeveelheid kokosvet in een (braad)pan. Bak hierin de stukjes kip mooi goudbruin en gaar. Roer af en toe door en zet ze van het fornuis zodra ze net gaar zijn. Je kunt alvast verder gaan met de groentensaus als je die in een andere pan maakt.
  • Voor de groentensaus:
  • Smelt kokosvet en fruit hierin de ui met de knoflook. Voeg daarna één voor één de wortel, paprika en prei toe. Voeg dan de gehalveerde snoeptomaatjes en de kruiden toe en laat even meesudderen.
  • Hou in de gaten hoelang je nog bezig denk te zijn, zodat je op tijd de bonen op kunt zetten. Snijbonen zijn net beetgaar het lekkerst, dus doe het niet te vroeg.
  • Doe er dan de tomatenpuree bij en laat dit even meebakken. Voeg (optioneel) de roomkaas toe, samen met de gare kipstukjes. Warm het geheel op.
  • Voor de snijbonen:
  • Kook of stoom de snijbonen net beetgaar.
  • Smakelijk!
  • Giet de snijbonen af en serveer ze samen met de kip-groentensaus. Geniet ervan!

Notities

  • Tip: snij- of sperziebonen garen nog na. Ook als je ze al afgegoten hebt. Laat ze dus zeker niet te gaar worden. Je kunt ze zelfs na een paar minuten koken afzetten en in het kookwater verder gaar laten worden. Wel een keer omscheppen in tussentijd, zodat ze allemaal gaar worden. In het kookvocht blijven ze ook beter warm dan wanneer je ze al afgegoten hebt. Dat kun je dus (ook) gebruiken als je ziet dat ze te vroeg klaar zullen zijn.
  • Je kunt dit gerecht ook zonder de roomkaas eten. Je kunt het gewoon weglaten en dan eventueel wat vocht toevoegen als de saus nog wat te dik is (water / bottenbouillon / rooibosthee). Of vervangen door kokosroom. In al deze gevallen is het zuivel- en lactosevrij.
  • Eet je vegetarisch of wil je een dagje zonder vlees, dan kun je het vlees weglaten. Doe dan eens gare kidneybonen of kikkererwten door de groentensaus. Dat zorgt voor eiwitten en combineert heel lekker met snijbonen. Of eet er een paar gekookte eieren bij. Die kun je op het eind door de saus doen, of erbij serveren.
  • RMR2.0: alle ingredienten, behalve de roomkaas en de wortel staan op de groene lijst. Roomkaas en wortel staan op de oranje lijst A.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor wortelen is dat een halve gesloten handvol (=circa 1 el). In dit recept voor 4 personen zit in totaal 75 gram (= circa 75 ml) roomkaas en 1 bospeentje.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Laat de wortel en de roomkaas weg. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

  1. Hallo Cora, vanmorgen je recept ontvangen. Ik dacht meteen dát eten we vandaag. Zojuist gegeten en wát was dit ongelooflijk lekker. Compliment??

    • Dank je wel, Jeanette. Leuk om te horen.
      Voedingswaarden zet ik er bewust nooit bij, omdat ik zelf én op mijn website ‘Keto en zo’ de methode van de Real Meal Revolutie volg. Bij die methode horen gekleurde voedingslijsten en hoef je daarom niet te tellen/wegen. Dat maakt het allemaal veel makkelijker en voelt het ook veel meer als een gezonde leefstijl dan een dieet.
      Onder alle recente recepten vind je daarover alle informatie onder het recept.

Laat een reactie achter bij Hanny GijselReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.