Photo by Roman Kraft on Unsplash

Dit jaar heb ik veel geweldige mensen leren kennen die allemaal hun leefstijl hebben aangepast. We eten nu  gezond koolhydraatarm en vetrijk. Sommige zijn net begonnen. Anderen zijn al wat langer bezig. De één heb ik leren kennen via Facebook, de ander via persoonlijk contact.

Stuk voor stuk bijzondere mensen, met allemaal hetzelfde doel. We willen gezonder worden door eten. En we merken dat het werkt. We krijgen meer energie, voelen ons beter en we hoeven niet meer elke 2 uur te eten. We verliezen centimeters, maar de focus ligt op gezondheid.

We zien dat Nederland in beweging is. Méér en meer mensen horen de boodschap. Ons eetpatroon maakt ons ziek. We moeten weer ècht eten gaan eten. Granen zijn niet de hoeksteen van onze gezondheid. Vet màg weer. Dit schept verwarring. Het strookt niet met de heersende mening. Nu is het aan ons om de boodschap verder uit te dragen. Interesse te wekken. Uit te leggen. Desnoods keer op keer.

Een tijd geleden kreeg ik zo’n kans. Janny is één van die mensen die ik heb leren kennen. We kwamen elkaar in het voorjaar tegen. Op de eerste bijeenkomst van een groepje, opgericht om elkaar te ondersteunen in onze leefstijl. Om ervaringen en recepten uit te wisselen. We wonen bij elkaar in de buurt en gingen car poolen. We raakten nooit uitgepraat. Al kletsende hebben we meer dan eens een afslag gemist.

Als diëtiste begeleidt Janny mensen die willen omschakelen. Ook kunnen mensen bij haar komen sporten in warmte-cabines. Een aantal keer per jaar adverteert ze in een lokale ‘glossy’. Een maandblad met een speciale formule. Adverteerders mogen ook een informatief stuk aanleveren. Een beetje dubieus. Maar Janny liet haar advertentie begeleid gaan door ervaringsverhalen. Vooral van de sporters. Ongecensureerd. Zoals de mensen het schreven, zo werd het door Janny doorgestuurd. Recht uit het hart.

Het leek Janny wel wat om nu eens wat te schrijven over koolhydraatarm en vetrijk eten. Ze vroeg mij om dat te doen. Ik heb er even over nagedacht. Ik wil de LCHF boodschap dolgraag uitdragen. Maar ik pàs voor een reclame-praatje. Het moet ècht zijn en recht uit mijn hart. Precies zoals Janny het ook zag. Deal!

De eerste keer overviel me. Ik had maar een paar dagen om te schrijven en door persoonlijke omstandigheden niet veel tijd. Bovendien, hoe breng je deze boodschap aan iemand die nog van niets weet? Hoe stop je zoveel mogelijk informatie in een beperkt aantal woorden? Maar het stukje kwam er.  De volgende drie schreef ik samen. Zodat het een doorlopend verhaal werd. Voor de publicatie hoefde ik dan alleen nog maar wat te schaven.

Inmiddels is het vierde en dus laatste stukje verschenen. Vorige week viel het blad ook bij ons in de bus. Zowel Janny als ik hebben er leuke reacties op gehad. Mensen raken geïnteresseerd. Willen meer weten. Vragen of ik nog vaker ga schrijven, of zoeken een uitgave die ze gemist hebben. Vandaar dat ik ze nu ga plaatsen op m’n blog.

En we zijn een eveneens lokale Facebook groep begonnen. Samen met Marie-José. Ook al zo’n LCHF-enthousiasteling. We willen mensen uit de Kempen verbinden en op gang te helpen. Tips en gezonde LCHF recepten uitwisselen. Elkaar steunen. Woon jij in de Brabantse Kempen en lijkt je dat wat? Meld je dan aan op: Facebook groep ‘Keto in de Kempen’

Woon je niet in de Kempen dan wil ik je aanmoedigen om zelf een groepje bij elkaar te brengen. Zoek mensen met wie je dit samen kunt doen. Hou contact via je telefoon en zoek elkaar eens op. Ga eens samen wandelen of koken. Zoek goede informatie en ga aan de slag. Want zeg nu zelf: wat kan er fout gaan als je gezonder gaat eten?

Alles lezen?

Zeg het voort

Keto in de Kempen deel 1: Eet jezelf gezond’

Keto in de Kempen deel 2: Vet goed!’

Keto in de Kempen deel 3: Van vet word je niet dik…’

Keto in de Kempen deel 4: Keto in de Kempen!

Zeg het voort – deel 2

Keto in de Kempen deel 5: Het nieuwe eten

Keto in de Kempen deel 6: Het nieuwe denken

Keto in de Kempen deel 7: Het nieuwe koken

Keto in de Kempen deel 8: Het nieuwe doen

Print Friendly, PDF & Email

6 REACTIES

 1. Hallo,mijn naam is Ari en ik ben zo’n 3 maanden bezig met deze lifestyle en het bevalt mij heel goed, veelal eten wat ik echt ook lekker vind.Maar om met de deur in huis te vallen ik heb ook Diab.2 met pompje en 2 weken na het starten van de LCHF lifesyle heb ik geen insuline meer hoeven te spuiten, ik heb mijn pompje de derde week niet meer opgeplakt (hoera wat een verschil weer zeg) nu na een paar maanden blijft mijn gewicht op en neer schommelen maar het gaat niet echt omlaag.
  Mijn vraag: heeft iemand dezelfde ervaring?? weet iemand hoe dit kan worden verholpen?? mijn KH/dag varieert van ± 14KH tot 23KH en mijn calorie inname is ook goed, alleen ik val niet af???
  Heeft iemand raad voor mij???
  Alvast hartelijk bedankt.

  En p.s. 4 hele mooie stukjes die jullie hebben geschreven

 2. Hallo Ari,

  ik weet niet of je hier antwoord gaat krijgen van mensen die er ervaring mee hebben. Zelf heb ik geen persoonlijke ervaring met diabetes.
  Misschien kun je lid worden van de “Leefstijl als medicijn platform” Facebook groep en de vraag daar stellen. De beheerder (Wim Tilburgs) heeft zelf veel ervaring als diabeet die enorm is afgevallen.

  Bedankt voor je compliment.

  Groetjes, Cora

  • Hallo Cora, sorry dat ik je nog geen reactie terug gaf, maar ik was het helemaal kwijt en wist niet waar ik het moest opzoeken, maar nu dankzij een belletje van Marie – José kan ik het alsnog doen. hartelijk dank en ik zal in de komende tijd zekers een keer contact opnemen met Wim Tilburgs, eerst nog even mijn bloedwaarden afwachten en over twee weken weet ik weer meer. groetjes Ari.

 3. Hallo Cora, overdag heel goed onder controle maar ‘s-ochtends nog steeds last van het Dawn fenomeen dan is het meestal boven de 8+ en soms ook wel eens gewoon 6,5 of zo.
  lieve groetjes
  Ari.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.