In deze blog leg ik je uit hoe je de oranje lijst A kunt gebruiken tijdens fase 3 van de Real Meal Revolutie.

Wanneer je de koolhydraatarme en vet gezonde methode van de Real Meal Revolutie volgt, dan doorloop je 4 fases:

  1. verkenning
  2. herstel van (darm)gezondheid
  3. vetverbranding
  4. onderhoudsfase

Ketose = streng zijn voor jezelf

Je kunt fase 3 zien als de ketogene fase. Ofwel de fase waarin je probeert om zoveel mogelijk in ketose te zijn. Dit betekent wel dat je in fase 3 de minste koolhydraten per dag mag gebruiken. Je zult dus wat strenger voor jezelf moeten zijn. Anders werkt het niet.

Méér vet… of niet…?

De hoeveelheid proteïne / eiwitten die je eet blijft ongeveer gelijk. Relatief eet je meer vet. De verhouding tussen vet en koolhydraten verandert namelijk. Of je ook echt meer vet gaat toevoegen ten opzichte van fase 2 is niet gezegd. Je gaat namelijk niet alléén de vetten uit je eten verbranden.

Je insulinespiegel blijft mooi laag omdat je zo weinig koolhydraten gebruikt. Daardoor kan je lichaam ook z’n eigen vetreserves aanspreken op het moment dat je nog extra energie nodig hebt. Heb je nog geen honger? Stel je volgende eetmoment dan nog uit. Dit zijn dé momenten waarop je je eigen vetten verbrandt!

Méér energie voor je hersenen

Doordat je glucosevoorraad klein is, móet je lichaam zorgen voor een alternatieve vorm van energie voor je hersenen. Dat doet het door ketonen te produceren. Turbo-brandstof voor je hersenen. En zó gezond voor de rest van je lichaam. Fase 3 is daardoor niet alleen de fase waarin je het makkelijkst kunt afvallen, maar ook nog eens een héél gezonde.

Oranje lijst A?

De oranje lijst A bevat producten die in principe heel gezond zijn. Maar qua koolhydraten zitten ze op de bovengrens van wat op dít moment acceptabel is. Zonder afvallen in de weg te zitten. Je hoeft ze niet helemaal te schrappen, maar je eet er snel teveel van.

Geniet, maar eet met mate

De Real Meal Revolutie heeft dit soort producten op de oranje lijst gezet en er heel eenvoudige regeltjes voor gemaakt. Zodat je makkelijk een gevoel krijgt voor wat teveel is in deze fase. Hieronder zie je dit samengevat.

Ingrediënt van de oranje lijst AMaximale
hoeveelheid
(in afgestreken
eetlepels)
Noten2
Zuivel: Zachte en/of verse kazen
(enkel volvet is toegestaan)
4
Zuivel: Room, yoghurt, melk en melkvervangers
(enkel volvet is toegestaan)
4
Fruit: ananas, bosvruchten, groene bananen, papaya1
Groenten: knolselderij, pastinaak, pompoenen,
bieten, wortelen, zoete aardappelen
1

Eén per dag

Voor de duidelijkheid: van bovenstaande lijst mag je maximaal 1 ding per dag. Of 2 dingen, mits je daarvan slechts de helft van de maximale hoeveelheid neemt.

Geen hongerfase

Het feit dat je in fase 3 strenger moet zijn, wil absoluut niet zeggen dat je in deze fase honger moet lijden. Absoluut niet. Als dat het geval is, ben je echt verkeerd bezig. Eet tot je verzadigd bent. En heb je tussen maaltijden door honger, voeg dan de volgende keer wat meer vet toe aan je maaltijd. Je mag altijd onbeperkt blijven eten van de groene lijst!

Hou jezelf niet voor de gek

Het is erg makkelijk om jezelf in deze fase voor de gek te houden. Je bent gewend aan alles wat je in fase 2 mocht eten. Dat is toch allemaal koolhydraatarm? En gezond? Jazeker, maar je hebt nu tijdelijk een ander doel en dat is: afvallen. Daarom hier een aantal tips om je te helpen.

Wissel af

Het zijn allemaal gezonde producten op de oranje lijst A. Maar de dagelijkse porties zijn klein. Wissel ze daarom af, zodat je de ene keer wat gezonde zachte zuivel gebruikt en een andere keer wat noten of knolgroenten. Op die manier krijg je toch de gezondheidsvoordelen van allemaal binnen. Daarvoor hoef je ze namelijk niet elke dag te eten.

Ga anders denken

Het kan zijn dat je afscheid moet nemen van gewoontes uit fase 2. Zoals elke dag yoghurt voor het ontbijt. Gelukkig is het heel goed mogelijk om gevarieerd en lekker te eten, zelfs zónder de producten van de oranje lijst A. Eet bijvoorbeeld zadencrackers met roomboter en harde volvette kaas. Maak een vissalade met eigengemaakte mayonaise. Een eitje met spek. Òf met groenten van de groene lijst. Daar alleen al kun je eindeloos mee variëren.

Meet het een tijdje af

Ik ben absoluut geen voorstander van het afmeten en wegen van je eten. De Real Meal Revolutie ook niet. Blijf luisteren naar je honger- en verzadigingssignalen. Maar nadat je in fase 1 en 2 zonder beperkingen van de oranje lijst A hebt kunnen eten, is het wel verstandig om de nieuwe porties een tijdje af te meten. Zodat je er een gevoel voor krijgt. Want geloof me, deze porties zijn nu even heel erg klein. En blijf eerlijk naar jezelf: bij een afgestreken eetlepel staat er echt geen torentje op…

Hou je doel voor ogen

Weet je nog van fase 1? Dat mooie schriftje dat je kocht en waarin je je doel(en) hebt opgeschreven. Hou dat doel voor ogen. Daar doe je het allemaal voor. En onthoud dat er een eind komt aan fase 3… Ja, ook voor jou!

Schrijf het eerlijk op

Pak je schriftje er weer bij en schrijf een aantal dagen eerlijk op wat je eet en hoeveel. Zet er met een gekleurde potlood of stift een streepje achter, dat overeenkomt met de kleur van de voedingslijst waar het bij hoort. En kijk dan of je inderdaad eet in lijn met de richtlijnen voor fase 3.

Tijdelijk niet is ook een optie

Soms is ‘helemaal niet’ makkelijker dan ‘een beetje’. Er is niets mis mee om de producten van de oranje lijst A een tijdlang niet te eten.

Je zult merken dat dat dan ook steeds makkelijker wordt. Ons brein houdt van gewoontes. Daar zijn we op geprogrammeerd. Hoe langer je iets niet doet, hoe minder het in je gedachten naar voren komt.

Hou recepten apart

Maak in deze fase een apart ‘bakje’ voor recepten die niet passen in fase 3. Of dat nu op je computer of telefoon is, of uitgeprint in een aparte map.

Zo hou je de recepten die wel passen in fase 3 overzichtelijk en kom je niet zo snel in de verleiding. Bovendien ben je dan helemaal voorbereid op fase 4, wanneer er weer meer mogelijkheden komen. Terwijl je wel je gezondheids- en gewichtsdoelen vast blijft houden.

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Blog waarin de 4 stappen van de Real Meal Revolutie worden uitgelegd.

[2] De gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. De voedingslijsten van de Real Meal Revolutie met uitleg.

[3] De gekleurde voedingslijsten in het kort. Om te printen

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.