Over de recepten van ‘Keto en zo’

Ik bedenk de recepten van ‘Keto en zo’ zelf. Bijna altijd. Wanneer ik eens een recept met slechts kleine wijzigingen overneem, dan vernoem ik daarvan de bron.

Van hersenspinsel naar gerecht

De recepten ontstaan meestal met een idee of een ingrediënt in gedachten. In gedachten krijgt het dan al vorm. Ik bedenk hoe ik datgene wat ik voor ogen heb, voor elkaar kan krijgen.

Ik schrijf wat basisingrediënten op in een oud schriftje. Al kokende bedenk ik de rest. Soms herken je het oorspronkelijke idee dan zelfs niet meer terug. Tijdens het koken schrijf ik alles op en maak foto’s. Soms wat meer, soms wat minder.

Wanneer een gerecht goedgekeurd is, werk ik het recept netjes uit en zoek er passende foto’s bij. Ofschoon we een spiegelreflexcamera hebben, gebruik ik bijna altijd mijn mobiele telefoon. Dat kost minder tijd. Professioneel zijn de foto’s dan ook niet. Maar wel altijd authenthiek. Ook belangrijk, toch 😉 ?!

Vooral groen en oranje

Sinds ik de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie in januari 2018 heb vertaald, gebruik ik die als leidraad voor m’n recepten. Net als in de Facebook groepen die ik mee beheer. Dat houdt in dat ik bij voorkeur ingrediënten gebruik die op één van de groene of oranje lijsten staan. De ingrediënten van de lichtrode lijst gebruik ik met mate en die van de grijze lijst bijna niet. Producten van de rode lijst komen uiteraard niet voor in m’n recepten.

Zoveel mogelijk zelf

Pakjes en zakjes laat ik meestal staan. Potjes vaak ook. Ik maak dus veel zelf. Ben daar ook creatiever en actiever in geworden. In mayonaise in de winkel zitten allerlei ongewenste ingrediënten. Daarom maak ik mayonaise bij voorkeur zelf. Maar ik maak ook pesto, tomatensaus, kruidenmengsels en harissa. En ik ben nog niet klaar met experimenteren.

Aangezien ik samen met m’n moeder in haar moestuin tuinier, eet ik vaak lokaal en met de seizoenen mee. Dat zie je terug in mijn recepten. In de zomer eet ik aubergine, in de winter bijna niet. Om maar een voorbeeld te noemen.

Eigen lijstje

Wanneer een product op geen van de gekleurde lijsten voorkomt, dan maak ik m’n eigen afgewogen keuze. Die zo goed mogelijk in lijn is met de Real Meal Revolutie. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar:

  • is het een onbewerkt of minimaal bewerkt product zonder ongewenste toevoegingen als suiker, zoetstoffen, plantaardige olie, gluten en allerlei E-nummers?
  • zijn er soortgelijke producten en hoe zijn die ingedeeld?
  • wat zijn de gezondheidseffecten van het product?

Wat ik kan eten…

Ik heb via m’n koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl mijn gezondheidsdoelen bereikt. Ik heb veel energie en een gezond gewicht en vetpercentage. Dat wil ik de rest van m’n leven vasthouden. Ik zit in wat men in de Real Meal Revolutie fase 4 noemt; de ‘onderhoudsfase’.

Ik ben daarom weer (meer) gezonde producten van de oranje en lichtrode lijsten gaan gebruiken. Hierbij hou ik zelf in de gaten dat het mijn gezondheids- en gewichtsdoelen niet schaadt.

… hoeft niet te zijn wat jíj kan eten

Jij zit misschien in een heel andere fase. Met de lijsten van de Real Meal Revolutie en de bijbehorende uitleg, kun je zelf nagaan welke recepten bij jou passen op dít moment.

Afhankelijk van de fase waarin je je bevindt kan een product van de oranje of de lichtrode lijsten tijdelijk niet geschikt voor je zijn, of alleen in beperkte mate. De laatste tijd schrijf ik die informatie er regelmatig bij om je ermee bekend te maken.

Foutje gevonden?

Ik maak de recepten met veel zorg. Ik beschrijf ze zo duidelijk mogelijk, zodat je makkelijk zelf aan de slag kunt. Ook als je niet zo’n keukenprins(es) bent. Ingrediënten schrijf ik in de volgorde dat je ze gebruikt. Maar een fout maken is menselijk.

Denk je dat er een fout zit in een recept (of een blog), dan hoor ik dat graag. Via een mailtje naar cora@ketoenzo.nl . Alvast bedankt!

Print Friendly, PDF & Email